Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dilluns, 25 de maig
    |
  • Imprimeix la pàgina

El Consell de la Gent Gran de Catalunya presenta al Vallès Occidental el 7è Congrés Nacional de la Gent Gran

9 de maig de 2014El Consell de la Gent Gran de Catalunya (CGGC) i el Departament de Benestar Social i Família han presentat aquest matí al Consell Comarcal del Vallès Occidental el 7è Congrés Nacional de la Gent Gran. Serà en el marc d’una ronda d’accions prèvies per designar les persones delegades i els suplents que formaran part de l’assemblea.

 

Carme Sanz, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, i Francesc Marsal, president del Casal de la Gent Gran de la vila, han acudit aquest matí al Consell Comarcal en representació del municipi. Francesc Marsal s'encarregarà d'exercir el càrrec de delegat en representació de Palau-solità i Plegamans al 7è Congrés Nacional de la Gent Gran.

 

El procés preparatiu culminarà el proper 8 d’octubre amb un acte central a Món Sant Benet en què es presentaran les ponències, es pactaran les conclusions i el manifest final. La iniciativa, que enguany duu per lema Junts podem!, se celebra cada quatre anys i la convoquen la Generalitat de Catalunya i el CGGC. L’objectiu és reflexionar sobre les diverses realitats que viuen les persones grans al nostre país i tractar les principals problemàtiques, inquietuds o necessitats del col·lectiu.


L’acte d’avui ha comptat amb la participació de la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza; la consellera de l’Àrea de Benestar Social i Infància del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Anna Maria Martínez; i el coordinador del congrés i responsable de l’Oficina de la Gent Gran Activa del Departament de Benestar Social i Família, Agustí Vilà. També han confirmat l’assistència diversos alcaldes i regidors de la comarca i s’han convocat als representants de més d’una quinzena d’entitats de pensionistes i jubilats.


Tres fases, dues ponències i 471 delegats

El congrés s’estructura en tres fases: precongressual, congressual i postcongressual. La primera, en la qual s’emmarca la sessió d’avui, inclou desenes d’accions informatives arreu del país adreçades al màxim nombre de gent gran i persones interessades. La segona fase consistirà en l’acte central de la propera tardor, on es preveu la participació d’unes 600 persones. La majoria seran 471 delegats de tot Catalunya designats durant la primera fase del congrés.


Per acord del CGGC es debatran dues ponències amb els títols Persona, societat i benestar i La Catalunya del futur. Finalment, l’organització ha planificat una última fase concebuda per donar a conèixer els resultats del congrés i que es manté activa al llarg del temps per fer seguiment dels acords adoptats.


Cap a un nou pacte social i intergeneracional

La ponència La Catalunya del futur en la seva redacció inicial advoca entre d’altres per la consecució d’un nou pacte social i intergeneracional global en el que cada generació (joves, adults i grans) trobi el seu espai i la seva utilitat en el si de la societat. El document parteix de la premissa que “cap persona hauria de suposar una càrrega per cap sector ni per la societat. La definició i assumpció dels drets i deures de cadascú és el paràmetre més saludable per generar respecte, establir canals de participació i proveir l’atenció necessària a qui pugui necessitar-la”.


Per la seva banda, la ponència Persona, societat i benestar referma la postura de rebutjar qualsevol renúncia a l’Estat del Benestar, tot i l’escenari econòmic complicat, amb una distribució més justa de la riquesa i la incorporació de nous elements que permetin la sostenibilitat del sistema. S’aposta, així
mateix, per reforçar la cohesió social amb més protecció social i una atenció centrada en la persona, quelcom que s’ha de fer compatible amb la promoció de l’envelliment actiu i d’entorns amigables per a la gent gran.


El 7è Congrés Nacional de la Gent Gran va ser convocat per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el passat 30 de setembre de 2013 al Parlament de Catalunya en el marc del 8è Ple de l’Experiència.


La importància del congrés radica en el fet que serveix per obrir el debat social i perfilar la línia de treball que cal seguir per donar resposta a les necessitats a curt i mig termini de la gent gran. Les ponències, les conclusions i el manifest de cada edició (la primera es remunta a 1990) serveixen per marcar l'agenda política en la matèria durant els quatre anys posteriors, fins a la celebració del següent congrés.

 

L’organització del congrés compta amb la col·laboració del Departament de Governació i Relacions Institucionals, dels ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, dels consells comarcals, així com de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. 

 


Imatges relacionades

  • Els assistents a la presentació del Congrés Nacional de la Gent Gran, davant la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

    Els assistents a la presentació del Congrés Nacional de la Gent Gran, davant la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

  • La regidora Carme Sanz i Francesc Marsal, president del Casal de la Gent Gran, han acudit a la presentació del Congrés Nacional de la Gent Gran en representació del municipi.

    La regidora Carme Sanz i Francesc Marsal, president del Casal de la Gent Gran, han acudit a la presentació del Congrés Nacional de la Gent Gran en representació del municipi.

Enllaços relacionats