Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimarts, 16 d'octubre
    |
  • Imprimeix la pàgina

El vestíbul del pavelló d’esports exposa els cinc avantprojectes finalistes per a la nova biblioteca

23 de gener de 2018



L’exposició es podrà visitar fins a finals de març

 

Deu plafons mostren, al vestíbul del Pavelló Municipal d'Esports Maria Víctor, els cinc avantprojectes finalistes presentats pels diferents despatxos d'arquitectes seleccionats per la Diputació de Barcelona per participar del concurs convocat el passat setembre. L’exposició amb tots els dissenys finalistes es pot visitar fins a finals de març, tot i que els plafons dels projecte guanyador quedaran definitivament instal·lats al vestíbul de Can Cortès.

 

Aquest últim, l’avantprojecte guanyador, ha estat dissenyat per Brullet-De Luna Arquitectes. És, per tant, el que es farà realitat i es convertirà en la nova Biblioteca Municipal de Palau-solità i Plegamans. Es tracta d’un edifici cilíndric, lluminós i diàfan que, a més d’acollir l’equipament, pretén dinamitzar l’espai urbà on s’alçarà, al costat de la plaça de l’Alzina.

 

El regidor de Cultura, Miquel Rovira, ha mostrat el seu entusiasme per un projecte que és prioritari per a l'equip de govern: "No és una obra senzilla, sinó que tindrà un gran impacte per al municipi, sense oblidar que requereix una inversió important. Ens fa molta il·lusió”. Rovira ha volgut agrair el treball de tots els regidors de Cultura al llarg dels anys i la del seu predecessor per tal que el projecte es convertís en una realitat.

 

La previsió és que la nova biblioteca es pugui inaugurar en un termini d’uns dos anys. Ara s'obre un període de vuit mesos per a la redacció del projecte, on serà clau la coordinació entre l'equip redactor i l'Àrea de Territori i Medi Ambient. Posteriorment, es farà l'adjudicació de les obres, que podrien iniciar-se durant el primer semestre del 2019.

 

Fins llavors, hi ha temps per a incorporar o modificar aspectes del disseny guanyador. Entre els possibles canvis, hi ha la incorporació d'una graderia a les escales que comunicaran el carrer Nostra Senyora de Montserrat amb l'avinguda Catalunya, per tal de disposar d'un auditori a l'aire lliure; la millora del tancament acústic de la zona infantil; i la possibilitat de dotar d'independència la sala polivalent i els lavabos d'aquesta. També es portarà a terme un estudi econòmic i financer per comprovar la viabilitat de la cafeteria.



Cinc propostes

 

· Sol-Solet, Brullet-De Luna Arquitectes Associats

El projecte guanyador és un edifici cilíndric de dues plantes diàfanes, amb una façana de vidre revestida d’una malla metàl·lica que evitarà la insolació excessiva. El disseny està inspirat en un sol que trasllada la vida de la biblioteca al seu entorn reurbanitzat, amb una plaça i unes noves escalinates.

L'Alou Comunal, de Roldán Berengué ARQTS, SCP
La tradició rural explica que el consell veïnal es reunia a l'ombra dels arbres per parlar de l'alou comunal. Un d'aquests arbres podria haver estat l'antiga alzina de Can Padró. Per reclamar aquesta memòria, el projecte presenta un edifici compacte i d'aparença sòlida, com els masos, amb dos nivells sobreposats i patis interiors. Segons el coordinador de l'Àrea de Territori i Medi Ambient, Jordi Estruch, el projecte va agradar pels seus patis interiors, els materials emprats, la forma quadrada de l'edifici, l'entrada amb porxo, la sala polivalent i la graderia, però l'elevat pressupost va fer que no resultés guanyador del concurs.

La memòria de l'Alzina, de Baena Casamor Arquitectes BCQ, SLP
L'edifici és un homenatge a l'antiga alzina, ja que la seva geometria permet mantenir els principals arbres existents i hi ha un pati obert semicircular principal que té el mateix diàmetre que l'Alzina de Can Padró. La proposta és un edifici compacte i senzill de dues plantes diàfanes. Tot i les seves virtuts, la disposició de les dues plantes, molt diferenciades, dificultaria el control de la biblioteca.

 

· RECEЯ, de Dilmé Fabré Torras i Associats, SCP
Es proposava un edifici rectangular de dues plantes, amb una de les cantonades escapçades d'acord amb la traça provinent de l'eix de l'Alzina, que arribava a la biblioteca com si fossin les ones d'un estany. Malgrat l'encert de la distribució interior, Estruchsenyala la poca visibilitat i la ubicació de l'entrada principal a través del passatge que dóna a les cases com un dels grans inconvenients de la proposta.

Pàgines viscudes, del Col·lectiu Brusi SLP & Pere Puig Arquitectes SLP
El punt de partida de la proposta era un edifici amb coberta de voltes de formigó prefabricat i un vestíbul-passatge que donaria accés als diferents espais de la biblioteca. Segons Estruch, l'organització interna de l'edifici i la poca representativitat d'aquest des de l'avinguda Catalunya van fer que aquest projecte no resultés guanyador.

 



Imatges relacionades

  • Exposició dels avantprojectes de la nova biblioteca

    Exposició dels avantprojectes de la nova biblioteca

  • Exposició dels avantprojectes de la nova biblioteca

    Exposició dels avantprojectes de la nova biblioteca

  • Exposició dels avantprojectes de la nova biblioteca

    Exposició dels avantprojectes de la nova biblioteca