Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dissabte, 19 de gener

L'Espai de Reutilització de la Deixalleria, un bon exemple per a altres municipis de la comarca

13 de març de 2015Una quinzena de tècnics de diversos ajuntaments de la comarca -incloent-hi els de Sabadell i Terrassa-, de l'Agència de Residus de Catalunya i del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental (Consell Comarcal) han visitat recentment la Deixalleria Municipal de Palau-solità i Plegamans. El motiu principal era conèixer el funcionament de l'Espai de Reutilització com a una experiència positiva. La trobada, organitzada pel Consorci, formava part d'una jornada dedicada a la reutilització, que va començar amb una reunió tècnica a la planta de biometanització de Can Barba, a Terrassa, per continuar amb dues visites, a les deixalleries de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de Palau-solità i Plegamans.

 

L'Espai de Reutilització és un indret específic on les persones empadronades a la vila poden dipositar-hi i recollir objectes i aparells que es trobin en bon estat. Així s'aconsegueix allargar-los la vida útil i que no es converteixin en una deixalla, permetent que altres persones puguin aprofitar-los quan el seus antics propietaris ja no els hi treuen profit. De fet, al Vallès Occidental només compten amb un Espai de Reutilització d'aquestes característiques la Deixalleria Municipal de Palau-solità i Plegamans i la de la UAB. Els tècnics d'altres municipis van mostrar-se molt interessats per l'Espai de Reutilització de la vila i van fer tota mena de preguntes sobre el seu funcionament amb vistes a instaurar-ne de similars als seus municipis.

 

En la visita a Palau-solità i Plegamans van ser rebuts per Àngels Marcuello, Tinenta d'Alcaldia de Territori i Medi Ambient, i Pedro Sánchez, regidor de Gestió Ambiental, junt amb la tècnica de l'àrea, que va explicar als seus col·legues el funcionament de l'Espai de Reutilització. Marcuello manifesta sentir "molta satisfacció pel reconeixement a la tasca que està fent el poble en la reducció i el reciclatge de residus". "És molt positiu que el nostre poble hagi esdevingut un punt de referència", afegeix Sánchez. Amb tot, Marcuello admet que per a què les polítiques de foment de la reutilització i del reciclatge funcionin "cal treballar la conscienciació perquè no és fàcil canviar els costums". Ambdós edils posen també en valor "l'excel·lent sintonia –diu Sánchez-" entre l'Ajuntament i l'empresa concessionària PAU com a una de les raons que expliquen el bon funcionament del sistema municipal de reutilització d'objectes i de gestió de residus.

 

Aprofitar objectes útils

La reutilització comporta força avantatges, com la reducció de residus i pel fet que hi hagi persones que puguin aprofitar de forma gratuïta objectes que altres ja no utilitzen. A nivell local, durant l'any 2014 l'Espai de Reutilització de la Deixalleria Municipal va aconseguir que es reutilitzessin 568 objectes, equivalents a 1.580kg.

 

I és que la varietat d'elements que s'hi poden trobar és àmplia: des d'electrodomèstics i aparells electrònics, a joguines, bicicletes, parament de la llar o llibres, passant per mobles o material de nadons i esportiu, entre molts altres. A la plana 'Deixalleria' del web municipal es pot consultar els objectes que hi ha disponibles en cada moment sense haver de desplaçar-se a l'equipament. Per poder endur-se objectes de l'Espai de Reutilització cal signar una carta de compromís conforme no es comercialitzarà amb els objectes retirats i es retornaran a la Deixalleria quan no siguin útils.

 

També cal tenir la Targeta de Serveis Municipals (TSM). S'emet una per a cada llar i comporta molts avantatges per a la ciutadania, com l'aplicació automàtica de bonificacions sobre el rebut de la taxa d'escombraries per aportar residus a la Deixalleria Municipal. A nivell de gestió, la TSM ha permès controlar de forma òptima els objectes que s'aporten a l'Espai de Reutilització i els residus que es duen a la Deixalleria.Imatges relacionades

  • Pedro Sánchez i Àngels Marcuello (al centre i de cara) van donar la benvinguda als tècnics i van explicar el funcionament de l'Espai de Reutilització.

    Pedro Sánchez i Àngels Marcuello (al centre i de cara) van donar la benvinguda als tècnics i van explicar el funcionament de l'Espai de Reutilització.

  • Espai de Reutilització, Deixalleria Municipal.

    Espai de Reutilització, Deixalleria Municipal.

Enllaços relacionats