Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

La cogestió de l’Espai Jove, un exemple a seguir segons el ‘Llibre de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut’

#Joventut

21/6/2013

Diverses institucions i ajuntaments s’interessen en el funcionament de l’Escorxador amb la intenció d’estendre el model

 

El model de cogestió de l’Espai Jove l’Escorxador de Palau-solità i Plegamans continua presentant-se en diversos fòrums com a exemple a seguir pel fet d’implicar les entitats joves en les decisions que afecten l’equipament, el seu funcionament i les activitats que s’hi fan.

 

El reconeixement més recent és la inclusió d’aquest model en el ‘Llibre de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut’, elaborat per l’Associació Catalana de Professionals de Polítiques de Joventut (AcPpJ). El llibre, que es va presentar ahir, 20 de juny, a Barcelona, ofereix una explicació detallada de 13 bones pràctiques relacionades amb projectes de joventut que es duen a terme arreu de Catalunya. La publicació d’aquest llibre va acompanyat d’un lloc web (http://www.joventut.info/bonespractiques/) on, a més d’haver-hi tots els projectes detallats, s’hi ha organitzat una plataforma de participació. Tant el llibre com el web compten amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

 

Joan Carles Tinoco, Tinent d’Alcaldia d’Educació i Cultura i regidor de Joventut de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, es mostra satisfet amb aquest nou reconeixement del model de cogestió de l’Escorxador. Destaca que “el llibre fa un merescut incís en reconèixer la bona feina feta pels professionals que han treballat en la creació d’aquest model, però cal subratllar que el projecte no seria possible sense la implicació, el compromís i l’esforç del col·lectiu jove del municipi”. El regidor explica que “el model de cogestió és un projecte viu que té 5 anys d’experiència però que es va adaptant a les necessitats i situacions que sorgeixen”.

 

En concret, la cogestió de l’Espai Jove l’Escorxador reuneix 26 dels 30 criteris identificats per l’AcPpJ. En la descripció d’aquest projecte que es pot llegir a la pròpia guia s’especifica que s’ha triat la cogestió de l’Escorxador perquè “suposa una aposta decidida per compartir espais de decisió amb els joves a tots els nivells”. Afegeix que “l’Ajuntament reconeix i poencia la necessitat d’espais i recursos específics per als joves i els dóna el màxim protagonisme en la presa de decisions i en el conjunt de la política local de joventut”. Entre els punts forts del projecte destaca que contribueix a l’assumpció de responsabilitats per part dels joves, que els aproxima a l’administració, que l’Escorxador i el seu model de cogestió estiguin integrats al Pla Local de Joventut, la correcta combinació de la gestió professional i la participació i l’assumpció dels riscos implícits.

 

Model d’èxit

El model de cogestió de l’Escorxador implica els joves en les decisions que tenen a veure amb l’ús de l’equipament i amb l’organització de les activitats que s’hi fan, ja siguin festives, lúdiques, culturals, esportives, educatives o laborals. Els joves i les entitats juvenils hi participen mitjançant l’associació la Descoordinadora. L’Ajuntament i la Descoordinadora signen un conveni anual a través del qual els joves reben fons per organitzar activitats. El mateix conveni regula la cessió de l’equipament per a la realització de determinades activitats fora de l’horari habitual i amb el compliment de determinades condicions.

 

La inclusió del model de cogestió de l’Espai Jove en el llibre de bones pràctiques és l’enèsima presentació d’aquest projecte com a exemple a seguir. A principis de juny una de les tècniques de Joventut de l’Ajuntament va acudir com a ponent a un curs organitzat per la Diputació de Barcelona adreçat a regidors i professionals de joventut. Va exposar-hi el model de cogestió de l’Escorxador en la jornada que es va dedicar a mostrar experiències d’èxit. L’any passat l’equip tècnic de Joventut de l’Ajuntament va acudir a una altra jornada celebrada a Lleida amb el mateix propòsit i a petició de l’Agència Catalana de Joventut.

 

A més a més, una delegació de Joventut de l’Ajuntament es desplaçarà la propera setmana a Ripoll per explicar de primera mà el funcionament de la cogestió, després que ho demanés l’ajuntament de la capital del Ripollès. De fet, l’Escorxador ja ha rebut visites de delegacions de ciutats com Tàrrega, la Seu d’Urgell i Olot per conèixer el projecte i el seu funcionament i amb la intenció de posar en marxa experiències similars en aquests municipis.

 

Torna



Comparteix aquest contingut