Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Les Colles del Ball de Gitanes recuperen el Ball de Sant Genís en la celebració del mil·lenari de l'església homònima

#Cultura
#Festes

26/8/2013

Les Colles del Ball de Gitanes de Palau-solità i Plegamans han recuperat l'anomenat Ball de Sant Genís. Ho van fer mostrant aquesta dansa en una de les jornades de celebració del mil·lenari de l'església de Sant Genís de Plegamans. Aquest passat diumenge, 25 d'agost, dia que el santoral dedica a aquest màrtir cristià, van ballar a la plaça 22 dansaires, formant dos grups d'11 persones per fer reviure els passos del Ball de Sant Genís. La mateixa Colla del Ball de Gitanes de la vila es troba en plena revitalització, ja que des del 2012 tornen a ballar en festivitats i altres actes després d'uns anys d'inactivitat. Actualment compta amb 150 dansaires a més d'una trentena de persones més, associades a l'entitat i fent-hi tasques de suport.

 

La ballada va ser un dels actes que es van celebrar aquest diumenge dins el programa d'activitats que s'han organitzat al llarg de l'any 2013 per commemorar el mil·lenari del temple. A més de l'actuació de les Colles del Ball de Gitanes, es va celebrar una missa solemne i una ballada de sardanes a càrrec de l'Agrupació Sardanista de la vila. El matí de commemoració va finalitzar amb un refrigeri per als assistents. El públic que va acudir per celebrar la diada van omplir l'església de Sant Genís i part de la plaça on s'ubica la parròquia.

 

La dansa

"El ball o contrapàs de Sant Genís és una dansa popular de caràcter solemne i d'origen remot", explica el president de les Colles del Ball de Gitanes de Palau-solità i Plegamans, Joan Carol. El grup de dansaires va decidir aprendre'l i ballar-lo "després de trobar documentació específica en revisar l'arxiu de la pròpia entitat", comenta Carol. Fa uns 20 anys la mateixa colla va dansar aquest ball en celebrar-se el cinquantè aniversari de l'edifici actual que allotja la parròquia de Sant Genís de Plegamans. Tant les partitures com els documents que il·lustren com fer aquest ball van ser recopilats i proporcionats pel senyor Ramon Folch i Camarasa, escriptor i fill de Josep M. Folch i Torres.

 

Mil anys

Durant tot aquest any se celebra el mil·lenari del document conegut més antic en què s'esmenta l'església de Sant Genís de Plegamans. El Cartulari del Monestir de Sant Cugat la cita amb motiu de la permuta d'unes terres en un document datat el 30 d'agost de l'any 1013. L'església original, romànica, va ser cremada i destruïda al 1936. El temple actual va ser construït entre els anys 1942 i 1944, si bé posteriorment s'hi va afegir el campanar, la porxada de l'entrada i un annex contigu a la mateixa.

 

Per recordar el mil·lenari s'han celebrat conferències, concerts, misses i altres actes. En un d'ells va participar-hi el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol i Soley. Va ser en un sopar conferència celebrat al mes de març, poc després d'acceptar el seu nomenament com a President d'Honor del Mil·lenari de Sant Genís de Plegamans. El proper mes de novembre se celebrarà l'acte de cloenda del mil·lenari, en el qual es preveu que hi participi el Bisbe de Terrassa, entre altres personalitats.

Torna



Comparteix aquest contingut