Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
diumenge, 15 de desembre

Nova ordenança per a l'estalvi d'aigua

30 de març de 2009El Ple de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans celebrat el 26 de març ha aprovat per unanimitat una ordenança d'estalvi d'aigua que permetrà estalviar entre un 30 i un 40% de l'aigua domèstica en noves construccions.

Àmbit públic i privat
D'entre les noves limitacions destaca, per exemple, la prohibició d'omplir piscines amb aigua potable de la xarxa pública. Segons el regidor de Sostenibilitat i Medi Natural, Abel Julien, aquesta restricció permetrà “una reducció del consum d'aigua molt significativa en un municipi com Palau-solità i Plegamans, amb un alt nombre de cases amb piscina i jardí”.

Pel que fa als usos públics de l'aigua, l'ordenança també aporta mesures d'estalvi. Per exemple, els serveis municipals de reg d'espais verds, neteja viària i clavegueram hauran d'utilitzar a partir d'ara i de forma prioritària, l'aigua procedent de fonts alternatives a la potable, com són les aigües pluvials, les subterrànies i les regenerades, en funció de la viabilitat dels diferents aprofitaments municipals. L'ajuntament ja està treballant en la reobertura de pous abandonats, en ocasions molt a prop de jardins del casc urbà, als quals s'hi connectaran els sistemes de reg.

Noves construccions
Aquesta ordenança afecta principalment les noves construccions, tant si són privades com públiques, i els edificis que se sotmetin a processos de rehabilitació.

Quant a jardins i piscines, independentment de si són de titularitat pública o privada, es requerirà la instal·lació d'una escomesa independent —de la de l'aigua pel consum humà— per a edificacions amb jardins de més de 100m² o piscines de més de 40m³. Això permetrà disposar de dades estadístiques sobre el consum per a ús domèstic (aigua de boca, dutxes, sanitaris), separant-les de les dades sobre l'ús d'aigua per a la irrigació de jardins. A més, permetrà tallar el subministrament d'aigua als jardins en cas de sequera extrema, tal i com definia el decret de sequera de la primavera-estiu de 2008.

A banda de les exigències que marca el Codi Tècnic d'Edificació (CTE) estatal a totes les noves construccions i edificis rehabilitats, l'Ajuntament de la vila estableix altres preceptes que les complementen. Per començar, tota construcció haurà de disposar de mecanismes d'estalvi d'aigua, tals com reductors de cabal, cisternes de l'inodor amb doble sistema de descàrrega... A més, tot nou immoble que disposi d'un jardí o hort de més de 100m² haurà d'incorporar un dipòsit de recollida d'aigües pluvials que es farà servir per al reg o altres usos a excepció de l'ús de boca. Aquest aspecte de l'ordenança comportarà un estalvi d'aigua substancial i suposa un canvi de filosofia en l'ús d'aquest bé tan preuat, ja que permet aprofitar l'aigua que fins ara es perdia per les clavegueres.

I si la nova construcció compta també amb una piscina superior als 40m³ de capacitat, estarà obligada a incloure-hi un mecanisme de reutilització de l'aigua sobrant de la piscina mitjançant un dipòsit amb un volum mínim equivalent al 25% del volum total de la piscina, que es podrà fer servir per tornar a omplir la piscina o com a aigua de reg.

Energia solar
A banda de l'ordenança sobre l'estalvi d'aigua, també es va aprovar per unanimitat l'ordenança sobre la incorporació de sistemes de captació d'energia solar fotovoltaica als terrenys, edificis i construccions situats al terme municipal de Palau-solità i Plegamans, així com una altra ordenança sobre la incorporació de sistemes de captació d'energia solar tèrmica a les edificacions de la vila. Totes dues defineixen criteris paisatgístics i arquitectònics per tal que les plaques solars no tinguin un impacte visual negatiu.


Imatge

Imatges relacionades