Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimecres, 14 de novembre

La majoria de les taxes municipals s’incrementen un 3%, l’equivalent a l’IPC

9 de novembre de 2011Gran part dels tributs municipals de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans s’incrementen un 3% de cara a l’exercici 2012. La pujada del 3% és un 0,2% inferior a l’Increment de Preus al Consum (IPC) del període de setembre de 2010 a setembre de 2011.

 

El Ple Municipal del 27 d’octubre va aprovar aquest increment amb els vots a favor dels grups que formen l’equip de govern (PSC, ICV-EUiA i la Veu de Palau-solità i Plegamans), els vots en contra del PP i l’abstenció de CiU i ERC. Els preus han estat l’única modificació en les ordenances fiscals municipals. Segons el regidor d’Economia, Joan Segrelles, “les modificacions s’han fet amb molta cura per limitar l’impacte fiscal sobre els ciutadans i les empreses”.

 

Les excepcions més significatives respecte a aquest increment general del 3% són l’Impost de Béns Immobles (IBI), la taxa pel subministrament d’aigua i la taxa del servei d’escoles bressol.

 

IBI

L’IBI del 2012 augmentarà un 2,60% de mitjana, malgrat que l’Ajuntament ha limitat en un 0,565% l’aplicació sobre la base imposable respecte a l’exercici 2011. Una de les raons de l’increment de l’IBI a Palau-solità i Plegamans rau en el fet que els propietaris d’immobles i/o terrenys han de continuar amortitzant la pujada de valors cadastrals efectuada al 2004. En qualsevol cas, el 2,60% de mitjana pot variar, a l’alça o a la baixa, en cada cas i en funció del valor cadastral de cada propietat.

 

Escoles bressol

La quota mensual de les escoles bressol municipals s’incrementarà 10 euros. Aquesta pujada amorteix el 50% de la disminució que ha aplicat el govern de la Generalitat de Catalunya en les subvencions que atorga per aquest concepte. L’altre 50% el cobreix l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans. El regidor d’Economia detalla que “l’increment es deu a l’impacte de la baixada de la subvenció de la Generalitat, que és de 200 euros per nen i any, cosa que ha provocat un dèficit de 43.000 euros amb efectes retroactius sobre  el pressupost del 2011”. Els 10 euros d’augment afecten només la quota per al servei genèric, en horari lectiu. La resta de serveis addicionals de les escoles bressol tenen al 2012 un increment del 3%.

 

Subministrament d’aigua

La taxa pel subministrament d’aigua puja un 4,3% al consum d’aigua en les llars i respon a l’increment de preus que ha fixat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que introdueix canvis importants en els preus i en el sistema de facturació que aplica tipus diferents en els diversos trams de consum (els consums menors tenen tipus més baixos). En concret, l’ACA ha disminuït els metres cúbics de consum màxim que fan que un client entri en un tram de facturació o en un altre. A més, ha apujat el tipus que s’aplica en cada tram. En paral·lel, l’Ajuntament ha aprovat una taxa moderada als comerços i indústries pensat en les càrregues impositives en moments de crisi.

 

Vehicles

L’impost municipal sobre la circulació de vehicles, puja de mitjana un 1,91%, i respon a l’increment parcial de l’impost, ja que el govern municipal ha cregut convenient no incrementar-la, dins la seva política de contenció de la pressió fiscal i sent conscient de la repercussió social d’aquesta càrrega impositiva, i a la vegada,  intentant no afectar els industrials que tenen el seus negocis en relació directa amb aquest Impost.

 

Excepcions

No tindran increment:

-         L’impost sobre construccions i obres

-         L’impost per l’increment de valor dels terrenys (plusvàlua)

-         La taxa per documentació administrativa

-         La taxa per l’aprofitament especial de telefonia mòbil

-         La taxa per lloguer de taules i cadires

-         La taxa per publicitat en instal·lacions esportives

-         La taxa per la utilització de la deixalleria municipal

-         Contribucions especials

 

La taxa per la utilització dels locals i instal·lacions municipals, té una modificació substantiva, que és la reducció de la taxa per la celebració de cerimònies a la Masia de Can Cortès (casaments). Aquesta taxa passa de 200 euros per cerimònia a 60 euros. El govern municipal creu que no s’ha de penalitzar econòmicament aquest tipus d’actes, ni convertir un servei al ciutadà en un negoci. L’aplicació de la nova tarifa recull únicament el cost estricte de l’acte.Imatges relacionades

  • Escut municipal a la Sala de Plens

    Escut municipal a la Sala de Plens