Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dijous, 21 de març

El Ple Municipal insta la Generalitat a fer de Can Periquet una escola institut

11 de març de 2013El darrer Ple Municipal, celebrat el 28 de febrer, va aprovar una moció que insta al departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a iniciar el procés de construcció del segon edifici de l’Escola Can Periquet per convertir-la en un centre que ofereixi tots els cursos d’educació infantil, primària i secundària obligatòria. És a dir, que es faci l’escola institut.

 

Aquest és el projecte que la Generalitat va anunciar l’any 2009 per a aquest centre, en el mateix any en què es va finalitzar la construcció de l’edifici actual. La moció demana també que es recuperi la línia de P3 eliminada en aquesta escola pel departament d’Ensenyament i que es mantinguin per als propers cursos la resta de línies. La proposta va ser aprovada amb 12 vots a favor, dels grups PSC, ICV-EUiA, PP, la Veu de Palau-solità i Plegamans (VdPsiP) i ERC; i 5 abstencions, de CiU.

 

Debat polític

El portaveu del grup municipal del PP, David Zambrana, va presentar la moció fent un repàs de l’evolució de l’escola des de la seva creació, al 2008, quan va començar a funcionar en mòduls provisionals i només amb alumnes d’educació infantil. L’edifici actual va entrar en funcionament a partir del setembre del 2009. El projecte de creació del centre preveia la construcció de dos edificis que acollissin totes les etapes d’educació obligatòria (d’infantil a secundària). Però, tal i com va recordar Zambrana, els plans de la Generalitat van canviar dos anys després: “Al setembre del 2011 els Serveis Territorials del Vallès Occidental del departament d’Ensenyament informen que no es construirà l’altre edifici i que només hi ha tres opcions per al centre: tancar-lo a finals del curs 2011-2012; deixar de matricular noves generacions d’alumnes a P3 i deixar-la morir quan els alumnes actuals finalitzin la primària; o continuar el projecte en barracons”.

 

A partir d’aquí la comunitat educativa del municipi junt amb l’Ajuntament i els partits polítics van crear un grup de treball per evitar el tancament de l’escola i lluitar perquè continués desenvolupant-se el projecte de futur. “A l’octubre de 2011 els Serveis Territorials sentencien que l’escola institut no és viable i que les opcions són fusionar-se amb l’Escola Folch i Torres o anar desapareixent a mesura que els actuals alumnes finalitzin la primària”, va continuar Zambrana. Arrel d’això s’intensifica la mobilització i el 12 d’abril del 2012 es va aprovar al Parlament de Catalunya una resolució que insta al govern de la Generalitat a fer les inversions pendents per crear l’escola institut.

 

El Tinent d’Alcaldia d’Educació i Cultura i portaveu de VdPsiP, Joan Carles Tinoco, va reforçar l’exposició de Zambrana, certificant la feina feta en els últims anys per mantenir el centre educatiu i que s’acabi convertint en una escola institut, “però de moment, la planificació dels pressupostos de la Generalitat per al 2013 no conviden a pensar que s’avanci en aquest tema”, va declarar Tinoco a la mateixa sessió plenària. Va mostrar també estar d’acord en una part de l’exposició feta poc abans pel regidor de CiU, Josep M. Serraviñals, en el sentit que és complicat que la Generalitat cedeixi a les peticions per raons demogràfiques i per l’augment de la ràtio d’alumnes per aula, “qüestions que van en contra de crear més línies als centres educatius”, va sincerar-se Tinoco.

 

I és que abans de la intervenció de Tinoco, Serraviñals va manifestar que “tot i estar tots compromesos amb el fet de trobar solucions per a Can Periquet, és difícil defensar-ho per la baixada al padró, perquè que tenim dues escoles amb una sola línia i per la crisi econòmica, qüestions que fan que la Generalitat prengui decisions com aquesta”. Això sí, la conclusió expressada pel portaveu de CiU va ser que “cal mantenir viu el tema i demanar el centre educatiu de secundària i que es porti a terme amb la puntualitat necessària”.

 

Tinoco va matisar que les mesures preses per la Generalitat a Can Periquet per raons econòmiques i per la limitació del nombre d’alumnes a primària aborden “només una vessant del problema, l’altra és la de secundària, on sí hi ha un problema molt viu”, afegia Tinoco en relació a la saturació que pateix l’únic institut públic de la vila, el Ramon Casas i Carbó. “L’institut escola a Can Periquet donaria flexibilitat per absorbir-ho i aportaria garanties de cara el futur, quan és possible que el nombre d’habitants al padró municipal torni a créixer”. Com a conclusió, Tinoco va explicitar el suport de l’equip de govern i del seu grup polític a la moció presentada i va anunciar que l’Ajuntament “continuarà estant-hi al darrere i demanant una planificació al departament que no tenen marcada, per tal que continuïn tenint present aquesta qüestió i que s’ho replantegin”.

 

Àngels Marcuello, Tinenta d’Alcaldia de Territori i Medi Ambient i regidora d’ICV-EUiA, va posar l’accent en “l’incompliment del govern de la Generalitat pel que fa a la resolució del Parlament de Catalunya de l’abril del 2012”, que instava al govern a fer la inversió per fer l’altre edifici que es preveia a Can Periquet. A més, va mostrar el seu desacord amb l’exposició feta pel representant de CiU, “perquè existeixen altres maneres de pal·liar el dèficit sense atacar al sector educatiu”. Marcuello va concloure: “S’ha de continuar batallant per aquest centre i recordar als representants de la comunitat educativa de Can Periquet que ens trobaran per a tot allò que calgui”. Per la seva banda, Miquel Truyols, regidor d’ERC, va mostrar el seu suport “envers una moció clara i que fa un repàs al via crucis que pateix l’escola”. “Tots sabem que el govern de la Generalitat opta per tancar-la; però hi ha diversos fronts oberts per lluitar per la seva continuïtat. Si ho treballem bé aconseguirem que continuï en el futur”, va reblar Truyols abans d’explicitar el suport d’ERC a la moció.

 

Per últim, Carmen Cabeza, Tinenta d’Alcaldia d’Acció Social i regidora del PSC, el grup amb més representació al Ple, va anunciar també el suport del grup a la moció, “un pas més en aquest llarg camí d’acords, feina i reivindicació”. “El problema no és només de Can Periquet, és un problema de tot el poble”, va contextualitzar, abans de continuar: “I així ho estem tractant, cercant l’equilibri necessari per trobar l’equació correcta respecte als interessos col·lectius de tots els pares i mares i totes les escoles del municipi, que no ens deixem portar per la inèrcia i beneficiem a uns en detriment dels altres”. “El veritable problema el tenim ara a l’Institut Ramon Casas i Carbó, on la situació és insostenible”, va dir Cabeza en relació a la saturació del centre.Imatges relacionades

  • Vista externa de l'únic edifici existent de l'escola

    Vista externa de l'únic edifici existent de l'escola

  • Manifestació organitzada al maig del 2012 per la comunitat educativa i per reclamar que s'hi poguessin matricular nous alumnes al centre

    Manifestació organitzada al maig del 2012 per la comunitat educativa i per reclamar que s'hi poguessin matricular nous alumnes al centre

  • Passadís interior de l'escola

    Passadís interior de l'escola

Enllaços relacionats