Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimarts, 19 de febrer

El Ple de l’Ajuntament aprova l’anul·lació del contracte de permuta financera amb Banesto

27 de març de 2013El Ple de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha aprovat l’anul·lació del contracte de permuta financera (swap) que el consistori tenia amb l’entitat bancària Banesto, després que els serveis econòmics de l’Ajuntament van detectar errors en la tramitació administrativa de la contractació i un cop la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya ha informat favorablement sobre la nul·litat del contracte.

 

De fet, el 28 de juny de 2012, també en sessió plenària i per unanimitat de tots els grups municipals, es va decidir presentar una denúncia informativa davant la Fiscalia Superior de Catalunya per la falta de documentació i de tràmits d’aprovació que eren necessaris per realitzar el contracte de permuta financera, un contracte que assegurava la possible variació dels interessos econòmics respecte a un crèdit econòmic que havia sol·licitat l’anterior equip de govern. Aquest contracte estava fet per 4 milions d’euros.

 

Durant l’exercici econòmic 2009-2010, el contracte va repercutir en 3.608,34 euros positius per a l’Ajuntament, però l’any 2012 el consistori va haver de pagar un total de 47.198,66 €. Segons Banesto, que va trigar dos anys en començar a repercutir les quotes que havia de pagar l’Ajuntament, actualment se li deu un total de 64.457,26 euros. Aquest deute, però, s’incrementaria perquè el contracte finalitza el 2014.

 

De moment, l’Ajuntament ha anul·lat l’operació bancària amb l’objectiu de no pagar més quotes i intentar aconseguir que es retornin els diners que ja s’han pagat al banc.

 

Presentació de denúncia

 

Aquesta anul·lació ha derivat en la presentació d’una denuncia davant la Fiscalia Superior de Catalunya, ja que en cas de no posar-ho en coneixement de la justícia, l’actual alcaldessa, Teresa Padrós, i l’interventor municipal, podrien arribar a tenir responsabilitats penals en considerar-se “cooperadors necessaris” al consentir els efectes econòmics que genera l’operació crediticia sobre l’herari públic de Palau-solità i Plegamans. S’ha de tenir en compte que si no s’hagués interposat la denúncia aprovada pel ple de juny, l’actual equip de govern podria derivar en responsabilitats per tenir coneixement de l’operació i no posar-ho en coneixement de la justícia.

 

L’operació bancària per 4 milions d’euros que va signar l’anterior alcaldessa, Mercè Pla, es va fer sense l’autorització del Ple municipal i després d’anul·lar una operació realitzada dos dies abans, el 26 de gener de 2009 pel mateix concepte però per un import de 900 mil euros.

 

“La denúncia informativa s’ha interposat davant la Fiscalia per tal d’investigar els fets, i  apareixen les persones que en aquells moments eren responsables de la signatura d’aquella operació bancària”, explica l’alcaldessa Teresa Padrós. “Nosaltres estem en l’obligació de fer complir la llei”, afegeix. S’ha buscat la via “més prudent” ja que la denúncia que va aprovar fer el Ple municipal s’ha realitzat davant la Fiscalia per tal que investigui i derivi cap a altres instàncies judicials si hi veu causa.

 

 Imatges relacionades

  • Façana de la Casa Consistorial

    Façana de la Casa Consistorial