Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L'Ajuntament assoleix abans d'hora els objectius del Pla econòmic financer

#Economia

29/7/2013

El full de ruta va ser aprovat al gener del 2011

 

L'Ajuntament ha aconseguit assolir els objectius que fixava el Pla econòmic financer, un document que va elaborar el Servei d'Assistència a la Gestió Econòmica Local de la Diputació de Barcelona. L'assoliment dels objectius ha estat possible gràcies al tancament en positiu del 2012, un exercici abans del termini previst pel mateix pla. Va estar motivat per un incompliment de la llei d'estabilitat pressupostària. El pla va ser redactat durant l'any 2010 per la Diputació de Barcelona, a instàncies del propi Ajuntament, i va ser aprovat pel Ple Municipal en la sessió del 27 de gener del 2011. Finalment el mateix Ple Municipal ha tancat el Pla econòmic financer en la sessió del 27 de juny del 2013. El tancament del pla es va aprovar per unanimitat.

 

"Es pot donar per finiquitat perquè l'Ajuntament ha tancat els exercicis del 2011 i del 2012 complint els paràmetres d'estabilitat pressupostària", va manifestar Joan Segrelles, Tinent d'Alcaldia d'Economia i Règim Intern de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, en presentar al Ple Municipal la proposta per tancar l'esmentat pla. De fet, els comptes de l'any 2011 es van tancar amb un resultat pressupostari ajustat de 938.930,48€ en positiu. I el 2012 també es va tancar en positiu, amb un total d'1.164.712,49€ de superàvit.

 

"El pla ja no té sentit, perquè s'ha aconseguit l'equilibri pressupostari de l'Ajuntament en els darrers dos exercicis", comenta Segrelles. El regidor afegeix que s'han obtingut aquests resultats "amb molt d'esforç i ajustant molt la gestió econòmica de l'Ajuntament". Segrelles esmenta els punts clau que han fet possible l'equilibri pressupostari: "En primer lloc, per la significativa reducció de la despesa en les retribucions a càrrecs polítics i de confiança; en segon lloc, per una millor racionalització de la despesa corrent; i per últim, per l'adequació de les inversions a les possibilitats reals de fer-les".

 

Tot plegat col·loca l'Ajuntament "en situació d'acomplir la llei d'estabilitat pressupostària", sintetitza Segrelles, qui a més destaca que "el consistori paga les factures dels proveïdors en 35 dies de mitjana". En resum, i en paraules del regidor: "És una administració solvent". Des de l'equip de govern es considera que aquesta situació econòmica allunya el perill de ser intervingut per l'Estat. "Una intervenció significa perdre l'autonomia econòmica; implica que t'ordenen en què pots gastar i en què no des d'una altra administració", explica Segrelles.

 

El Pla econòmic financer va ser sol·licitat per l'anterior equip de govern a la Diputació de Barcelona en l'any 2010. Després d'elaborar-lo es va presentar a l'Ajuntament, que el va aprovar en la sessió plenària del 27 de gener del 2011. El document especificava mesures i recomanacions per tal que l'Ajuntament aconseguís l'equilibri pressupostari en tancar l'exercici 2013. La raó principal que va portar el consistori a demanar el pla, segons va manifestar l'equip de govern d'aquell moment, va ser el consum d'estalvis acumulats i el conseqüent desequilibri dels pressupostos. Josep Casas, director tècnic i revisor del Pla Econòmic Financer elaborat per la Diputació de Barcelona, va especificar en presentar el document al consistori, a finals del 2010: “Aquest pla no és degut a una manca de solvència ni d'equilibri; l'Ajuntament està mantenint uns nivells de solvència acceptables, tot i que ha vist minvades les seves capacitats per la caiguda d'ingressos causada per la crisi, com tots els ajuntaments”. “L'equilibri d'operacions corrents és un xic feble degut a la caiguda d'ingressos i cal ajustar-lo per estar més tranquils, però els objectius que es marquen no són difícils d'assolir”, va afegir Casas.

 

Torna



Comparteix aquest contingut