Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Tres joves elaboren un taller per treballar amb els seus companys els trastorns alimentaris

#Educació
#Joventut
#Salut Pública

20/5/2014

El 29 de maig realitzen una sessió, a les 17h, a l'Espai Jove l'Escorxador

 

Tres joves de Palau-solità i Plegamans, Carolina Cabrera, Paula Cortés i Carolina Espíndola, alumnes de 2n d'ESO de l'Institut Ramon Casas i Carbó, han creat el taller 'Publicitat i trastorns de la conducta alimentària' per treballar aspectes relacionats amb la importància d'alimentar-se correctament i amb l'autoestima. El dijous 29 de maig presentaran el taller als qui s'acostin a l'Espai Jove l'Escorxador a les 5 de la tarda, si bé s'adreça especialment als joves d'entre 12 i 30 anys. Aquest taller s'organitza per commemorar el Dia Internacional per la Salut de les Dones, que se celebra el 28 de maig.

 

Durant aquesta setmana les tres noies realitzen el taller per als seus companys de curs, uns 150 alumnes. Ho fan amb la col·laboració de l'Institut Ramon Casas i Carbó, ja que les sessions es desenvolupen durant l'horari lectiu. Enceten les xerrades explicant què són l'anorèxia i la bulímia. Després comparteixen amb els companys continguts audiovisuals. Per exemple, els conviden a veure un vídeo creat per un grup de joves que van fer-se Agents de Salut mitjançant un projecte de l'Espai Jove l'Escorxador. Aquests joves es van formar en sexualitat, prevenció de consums i en alimentació amb l'objectiu d'ajudar els seus companys i amics en aquestes temàtiques. Per acabar, van pintar un mural en una de les parets exteriors de l'Escorxador i van crear una cançó. També els mostren el videoclip de la cançó 'El sabor de no quererte', de JPelirrojo i Curricé, que parla d'aquesta problemàtica amb l'estil propi del hip hop. Per últim, projecten un altre vídeo en el que es mostra la transformació d'una model des que entra a un estudi fotogràfic fins la imatge final que veurà el públic, en la que la noia queda pràcticament irreconeixible gràcies a les tècniques digitals de retoc d'imatges.

 

A banda de compartir amb els seus companys aquest material audiovisual les tres noies els fan debatre i reflexionar seguint una metodologia participativa. Parlen sobre continguts com la piràmide d'alimentació saludable, els mites relacionats amb els aliments, els perjudicis que causen les dietes que s'anomenen erròniament miraculoses i la importància d'acudir a un metge si algú creu que necessita fer un règim o si es detecten problemes amb l'alimentació. A més, tracten els estereotips de bellesa, com han canviat al llarg de la història i com influeixen en les persones a través de les modes i la publicitat. Ho aborden des de la perspectiva de gènere, ja que sovint són les noies les que es troben més pressionades per aquests estereotips. Per finalitzar, debaten i reflexionen per extreure'n conclusions i saber com s'ha d'actuar quan algú té problemes amb la conducta alimentària.

 

La ideació i creació del taller ha estat una iniciativa exclusiva de les tres noies, que han elaborat tots els continguts en el seu temps lliure. Han comptat amb el suport de l'Espai Jove l'Escorxador, especialment de l'Oficina de Salut Jove, on han obtingut assessorament per elaborar els continguts i dissenyar la presentació del taller. Els seus companys de l'institut el valoren molt positivament, sobretot pel fet de tractar aquests temes amb noies de la seva edat que alhora són companyes de classe.

Torna



Comparteix aquest contingut