Escut Ajuntament de Palau-solità i plegamans

S'inaugura la 32a Exposició de Pessebres

#Alcaldia
#Cultura
#Festes
#Participacio

La Masia de Can Malla acull fins al 18 de gener la mostra, amb una quarantena de pessebres i diorames, i altres atractius

 

La Masia de Can Malla va acollir aquest diumenge un dels actes més tradicionals del Nadal a Palau-solità i Plegamans, la inauguració de la 32a Exposició de Pessebres, que organitza des de fa tres dècades l'Associació Pessebrista de la vila. La mostra es pot visitar fins al 18 de gener. Es poden consultar els dies i horaris d'obertura a www.palauplegamans.cat o a www.pessebrepalau.cat. La inauguració va comptar, un cop més, amb la col·laboració de l'Agrupació Sardanista, que va fer-hi una ballada de sardanes amb l'acompanyament musical de la Cobla Vila d'Olesa.

 

Entre la quarantena de pessebres i diorames que s'hi poden veure, en destaca un de molt especial que en realitat està format per tres escenes. Està ubicat en una petita sala. Quan el visitant hi entra un automatisme fa que s'aixequi un teló d'una finestra alhora que sona una veu en off acompanyada de música. La veu relata l'escena que el visitant pot veure-hi i l'automatisme fa que s'abaixi el teló i aquesta canviï, fins que es completen les tres escenes i la història que les relata. A banda d'aquesta instal·lació només s'hi poden veure dues més d'aquestes característiques a tot Catalunya, a Mataró i Roda de Ter.

 

A més dels pessebres i diorames, els visitants que vagin a Can Malla hi poden veure altres exposicions: pessebres molt dispars provinents de diversos països del món, una vintena de cartells elaborats pels alumnes del batxillerat artístic de l'Institut Ramon Casas i Carbó que van optar a ser la imatge d'aquesta mostra, miniatures de les esglésies de la vila –Sant Genís i Santa Maria-, de la mateixa Masia de Can Malla i de vaixells, així com una extensa col·lecció de pipes i de paquets de paper de fumar.

 

La seixantena de persones que van acudir a la inauguració van poder escoltar els parlaments que obrien l'acte, de l'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, el president de l'Associació Pessebrista de la vila, Jordi Pujol, i el president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català. Van estar acompanyats en la visita inaugural de diversos regidors i regidores de l'Ajuntament. El primer en trencar el gel va ser l'amfitrió, Jordi Pujol. Va fer un repàs del que es podia veure a la mostra, i va agrair el suport d'entitats com l'Agrupació Sardanista, de Ràdio Palau i les revistes del municipi per difondre les seves activitats, així com de l'Ajuntament. "Aquest ha estat l'any en què hem pogut disposar de l'annex construït a la masia, que ens ha estat molt útil per fer-hi cursets i poder treballar amb espai", va comentar.

 

Tot seguit va prendre la paraula el president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català. "És molt difícil arribar a la 32a exposició de pessebres, i aquí només s'hi arriba perquè hi ha una associació que cal felicitar, per treballar dia a dia", va lloar Català. "Una entitat que treballa així és un motor per a la seva ciutat o poble", va afegir el president de la federació. Per últim, Català va parlar del moment dolç que viu el pessebrisme, després d'una època en què va córrer el risc d'esdevenir minoritari: "Ara va cap amunt i, ara sí, té llarga vida, gràcies a què s'ha reconvertit, compaginant l'origen religiós amb la cultura popular, la tradició i l'art".

 

Teresa Padrós va tancar els parlament agafant el fil deixat per Català: "Un poble sense entitats està buit, però també és necessari que les entitats rebin el suport dels ajuntaments". "Aquí tenim un grup de gent que ha sabut treballar i aixecar les entitats i que estan recollint bons resultats, gràcies a la unió entre persones i associacions i a hores i hores de treball", va manifestar l'Alcaldessa.

 

Comparteix aquest contingut