Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
diumenge, 17 de febrer

Nou reconeixement al model de cogestió de l'Espai Jove l'Escorxador

23 d'octubre de 2015El Banc de Bones Pràctiques dels governs locals ha tornat a destacar el model de cogestió de l'Espai Jove l'Escorxador com a exemple a seguir. "És un referent dins l'àmbit de les polítiques públiques de joventut", assegura el resum que n'ha fet el Banc de Bones Pràctiques, ja que, segons aquesta plataforma: "És un model on les entitats juvenils col·laboren en la definició dels problemes i en el disseny de les polítiques, i decideixen sobre el funcionament i la programació de l'equipament".

 

Marc Sanabria, regidor de Joventut de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, afegeix que "la cogestió provoca que els i les joves tinguin una implicació plena amb tot el que es fa a l'Escorxador". Sanabria comenta que l'Espai Jove “ha rebut a 4.555 usuaris/es durant el darrer any". L'equipament es va inaugurar al 2008, complint amb les preferències expressades pels i les joves en un procés participatiu celebrat al 2005. És aquí on es va gestar el model de cogestió com l'idoni per a l'equipament, opció consolidada als pocs anys de la seva obertura i que continua plenament vigent com a òptima.

 

I és que la cogestió està al moll de l'os de tota l'activitat de l'Escorxador. "Els i les joves són decisius a l'hora de definir tot el què passa a l'equipament", sintetitza Sanabria. "Tenim la convicció que ha de ser així, perquè és aquest el col·lectiu que millor pot definir les accions que donin resposta a les seves necessitats", amplia el regidor.

 

La cogestió de l'Escorxador s'estructura en dos mecanismes bàsics. El primer és el Consell de Centre, on hi són presents amb veu i vot tres joves de la Federació la Descoordinadora i tres representants de l'Ajuntament. Cal dir, però que el Consell de Centre és l’espai de codecisió i resta obert a tota la població jove, que també tindria veu. El segon és el conveni de cogestió, què és l'eina de l'Organització Interna, en aquest document es defineixen els drets i deures i la metodologia de treball. A partir d'aquí es defineixen els projectes i les accions concretes del dia a dia, que s'avaluen per saber si responen als objectius previstos. Actualment, l'Espai Jove duu a terme 31 activitats, projectes o serveis, definits a partir d'aquest model de cogestió.

 

Avui ja fa 7 anys que l’equipament juvenil és un espai de convivència entre joves que associats i no associats, i de perfils molt diferents. Està fent d'escola de participació, ja que és un espai real de presa de decisions, responsabilitat compartida, intercanvi, treball cooperatiu i en equip... En aquest temps, els i les joves han sabut fer relleus intergeneracionals i treballar per sensibilitzar sobre l’herència que rebran els que encara són més joves.

 

El Banc de Bones Pràctiques, un projecte de la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer, recomana aquest model per a altres viles i recorda que l'Escorxador ja ha rebut visites de delegacions municipals per conèixer-lo (Ripoll, Tàrrega, Rubí, la Seu d'Urgell, Olot...). De fet, el model de cogestió també ha estat reconegut per la Diputació de Barcelona i l'Associació Catalana de Professionals de Polítiques de Joventut, a més d'haver despertat l'interès de la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

 


Imatges relacionades

  • Espai Jove l'Escorxador.

    Espai Jove l'Escorxador.

  • Festa als bucs d'assaig El Galliner, a l'Escorxador.

    Festa als bucs d'assaig El Galliner, a l'Escorxador.

Enllaços relacionats