Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L’Ajuntament explica els recursos per ajudar les víctimes de violència masclista i combatre-la

#Alcaldia
#Igualtat
#Joventut

18/11/2016

Una trentena de persones acudeixen a dues xerrades que inauguren els actes del Dia contra la violència masclista

 

L’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament i l’Associació Dones per les Dones han ofert aquest dimecres dues xerrades que inicien els actes que s’han organitzat a Palau-solità i Plegamans amb motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eradicació de la violència masclista. Es pot consultar el programa i la campanya associada en aquest enllaç: ‘Teixint xarxes contra la violència masclista’.

 

La primera, impartida per Laura Serrano Morales, tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament, i Júlia Abelló Vilalta, que s’ocupa del suport tècnic de l’àrea, va servir per explicar els recursos per combatre la violència masclista, les eines que es posen a l’abast de les víctimes i els recursos i serveis del Protocol Local per a l’abordatge integral de la violència masclista al municipi. En casos d’urgència i socors, es pot demanar intervenció policial immediata al telèfon 93.864.96.96 (Policia Local de Palau-solità i Plegamans) i al 112 (Mossos d’Esquadra).

 

El número de telèfon 900.900.120, de la Generalitat de Catalunya, atén també les urgències les 24 hores de tots els dies de l’any, tant per a emergències com per demanar informació i accedir a recursos i ajudes. És completament gratuït i confidencial. També es pot utilitzar el correu electrònic 900900120@gencat.cat. El número de telèfon 016 té les mateixes característiques, si bé està gestionat pel ministeri d’Igualtat.

 

Es pot recórrer també a l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament, especialment per demanar informació i l’accés a programes de suport transversal: atenció d’urgència, assessorament jurídic, ajudes econòmiques, suport psicològic, teleassistència mòbil per a víctimes... Es troba a l’edifici de Serveis Socials (c. Anselm Clavé, 11. Tel.: 93.864.30.12). En els casos que afecten al col·lectiu jove, es pot accedir als recursos d’Igualtat a través de l’Espai Jove l’Escorxador (pg. de la Carrerada, s/n. Tel.: 93.864.51.18).

 

I és que, tal i com va destacar la tècnica Laura Serrano Morales, “la violència física és la màxima expressió de la violència masclista, però no és més que la punta de l’iceberg d’una piràmide de diferents formes d’opressió”. “A sota –continuava Serrano Morales-, hi ha tota una sèrie de diferents mecanismes de les violències masclistes, que prenen un caràcter més subtil i invisible, ens coaccionen dia a dia a la feina, al carrer, a casa… Mecanismes que estan totalment normalitzats i, per tant, socialment tolerats: mirades, insults, menyspreu, control, espiar, fer callar, expressions com <<Estàs boja, histèrica; ets una exagerada!>>, desautoritzar, desvalorar, la culpabilització....”. En tots aquests casos, doncs, es pot acudir als recursos esmentats per tal que totes les dones puguin exercir els seus drets.

 

Teresa Padrós Casañas, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans i regidora d’Igualtat, va acudir a la trobada i va reconèixer que “l'educació és una altra de les nostres preocupacions i per això treballem amb tots els nostres mitjans per fer un reforç addicional a les escoles. Cada dia coneixem més casos d'assetjament, violència i agressions entre joves i adolescents. En aquest sentit, és bàsica i imprescindible una educació basada en la igualtat i el respecte, valors que s'han de fomentar des de la infància tant a les famílies com a l'escola”.Des de l’Ajuntament treballem intensament en aquest sentit –continua l’Alcaldessa- i vetllem perquè l'ensenyament faci incidència en aquest fet i ajudi a detectar i identificar els tipus de relacions i actituds que poden desembocar en violència de gènere”.

 

Després d’aquesta xerrada, va tenir lloc una segona, organitzada per l’Associació Dones per les Dones. En aquest cas, la lletrada Maria Dolors Velázquez Solano, especialista en dret familiar, va explicar les lleis relatives al matrimoni i a les parelles de fet. En ambdues xerrades, les assistents, majoritàriament dones, van poder expressar els seus dubtes i aclarir-los. Es van generar alhora debats i reflexions sobre les múltiples cares del masclisme, sovint poc evident, i les conseqüències de la tradició cultural i sociològica basada en el model patriarcal.

Torna



Comparteix aquest contingut