Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
diumenge, 21 de juliol

Palau-solità i Plegamans diposita 72 tones de roba usada als contenidors d’Humana per donar-les una finalitat social

1 de febrer de 2017La recollida l’any passat representa un increment de l’1% respecte al 2015.

 

Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha recollit 72.376 kg de roba usada a Palau-solità i Plegamans al 2016. Aquesta xifra representa un augment del 0,97 % respecte a l’any anterior (71.680 kg). Humana és una organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper,

La Fundació hi té instal·lats 18 contenidors ubicats en llocs de fàcil accés. Els ciutadans hi dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals se’ls hi pot donar una segona vida. És un servei gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans.

L’any passat, l’Ajuntament i Humana van signar un conveni per a la recollida selectiva de tèxtil usat al municipi. Aquest acord oficialitzà la col·laboració que el Consistori manté amb la Fundació des del 2006. El conveni té una durada d’un any, prorrogable per períodes iguals.

També van signar un acord per a la propera implantació d’un hort social que s’emmarca en un programa d’agricultura urbana anomenat “3C. Conreem el Clima i la Comunitat”. El proper 6 febrer hi ha una reunió informativa a la Masia Can Cortès a les 10h del matí.

Segons la regidora de Medi Ambient i Gestió Ambiental, Luisa Fernández, “la reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic”. Fernández recorda que a més de recuperar les peces, s’evita el seu dipòsit en un abocador contribuint a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle: “Cada kilogram de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea. Segons aquestes dades, les 72 tones recollides l’any passat a Palau-solità i Plegamans representen un estalvi de 229 tones de CO2 a l’atmosfera.

 

Causes del creixement

En opinió de Jose Arrancudiaga, responsable d’Humana a Catalunya, les causes d’aquest increment són: “Una major consciència mediambiental per part de la ciutadania així com un clar interès per promoure-hi un model d’economia circular que perllongui la vida del tèxtil. A més, els ciutadans aposten per donar-li una segona vida a la seva roba usada gràcies en bona part a l’esforç que ajuntaments, empreses i entitats com la nostra fan per dotar-li d’una finalitat social”.

Arrancudiaga considera que “aquest creixement demostra que, malgrat la proliferació d’actors dins del sector de recollida del tèxtil usat, augmenta el nombre de ciutadans que decideixen dipositar la seva roba usada en els contenidors d’Humana, ja que confien en el model de valorització de tèxtil amb finalitat social de la Fundació”.

 

La gestió de residus

Les peces dipositades als contenidors d’Humana són traslladades a la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), i tenen la següent destinació:

  • -El 48,58% es prepara per a la reutilització: el 13,58% es destina a les botigues secondhand i el 35% es tracta de roba i sabates de qualitat Àfrica que s’hi exporten per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d'aquests països, impulsar-hi l’activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.
  • -El 40,7% del tèxtil classificat es destina a reciclat.
  • -El 8,66%, a valorització energètica.
  • -L’1,5% correspon a d’altres productes (plàstic, cartró, RAEE) que es destinen a reciclat.


Imatges relacionades

  • Contenidors d'Humana

    Contenidors d'Humana