Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
diumenge, 18 de novembre

El Ple reclama canvis legals perquè l’Ajuntament pugui reinvertir el seu superàvit

28 d'abril de 2017La moció, aprovada amb tots els vots a favor, demana “acabar amb les retallades competencials i l’asfíxia financera que el govern del PP ha imposat”

 

El Ple Municipal del mes d’abril, celebrat ahir, dia 27, va aprovar una moció que reclama autorització legal perquè l’Ajuntament pugui reinvertir el seu superàvit. A més, sol·licita reformar la Llei de Règim Local “per reforçar l’autonomia local i garantir un sistema de finançament estable i proporcional a unes competències ben definides per als municipis”.

 

La moció, presentada per l’equip de govern, va comptar també amb el suport de l’oposició. Va ser aprovada, doncs, amb el suport de tots els regidors i regidores presents a la sessió d’ahir (15 membres de 17). La regidora Àngels Marcuello (ICV) va marxar del Ple Municipal abans d’aquesta votació mentre que el regidor no adscrit José Luis Heras es va absentar de la sessió plenària.

 

La demanda del Ple Municipal oficialitza la reivindicació de l’equip de govern per “disposar lliurement dels recursos de l’Ajuntament per revertir-los en la ciutadania”, expressada en roda de premsa el 19 d’abril. En definitiva, s’exigeix que l’Estat derogui o reformi lleis que restringeixen la capacitat de decidir a què es destinen els recursos propis.

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans no pot disposar-ne lliurement malgrat tenir una bona situació econòmica. Ha liquidat el pressupost del 2016 amb un romanent positiu de 2,97 milions d’euros. L’endeutament significa el 28% dels ingressos, molt per sota del màxim del 75% que marca la llei.

 

Amb aquest posicionament, Palau-solità i Plegamans se suma al clam de bona part del municipalisme espanyol, on s’hi troben grans ciutats com Barcelona o Madrid, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la Federació de Municipis de Catalunya o l’Associació Catalana de Municipis, entre molts altres ens locals.

 

Debat al Ple

Marc Sanabria, regidor d’Economia, va exposar els punts d’acord de la moció en nom de l’equip de govern, format per PSC, PDeCAT-Demòcrates i Ganemos Palau. “És una  reivindicació justa, no partidista, ja que la comparteixen molts ajuntaments de molts colors polítics, incloent-hi el PP”, va manifestar. “Tenim molt clar –continuava Sanabria- que hem de ser curosos amb els recursos dels ciutadans, però també que hi ha necessitats, en termes de polítiques socials, inversions, millores als barris, equipaments... que podríem dur a terme i que aquestes rígides normatives ens ho impedeixen”.

 

De fet, tots els grups polítics que formen l’oposició i que eren presents al Ple Municipal van mostrar el seu acord amb la moció.

Jordi Plaza, d’ERC, va destacar que “és una llei injusta que busca centrifugar el dèficit cap a les administracions més baixes, més allunyades del govern central”. “Estem a favor que si un ajuntament ha fet els deures econòmicament parlant pugui disposar d’aquests diners com ho consideri oportú”.

 

Joan Martínez, de C’s, també es va mostrar a favor de la reclamació, tot agraint la informació elaborada per la Intervenció de l’Ajuntament sobre aquest tema.

 

Jordi Méndez, de la CUP, va suggerir “passar a l’acció”, seguint l’exemple de l’Ajuntament de Badalona: “Prioritzaran la despesa social abans de pagar el deute. No sé si se’n sortiran, però es podria fer un front comú ja que segurament el 100% de municipis de Catalunya hi estan a favor”. Abans va manifestar el seu suport qualificant d’obvi “el problema de finançament als municipis”.

 

Mercedes Rodríguez, del PP, va votar-hi a favor tot i expressar que el seu grup no comparteix “les afirmacions de la part dispositiva de la moció”. “Sortim d’una crisi extremadament dura (...) i les mesures del control d’ingressos i despeses ha donat bons resultats. Prova d’això és el nostre propi Ajuntament”, va argumentar. “És el moment de revisar el model de finançament local (...)”, va anunciar. “Votarem a favor perquè estem oberts a dialogar”, va afirmar.

 

Miquel Truyols, regidor no adscrit, va assegurar que “cal que els ajuntaments siguin alliberats de l’encotillament econòmic”. Va citar els romanents positius acumulats de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i va denunciar que, sense aquestes limitacions legals “serien inversions que suposarien importants millores per a la nostra ciutadania”.

 

Àngels Marcuello, d’ICV, va haver de marxar del Ple abans del debat d’aquest punt. El regidor no adscrit José Luis Heras es va absentar de la sessió plenària.