Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

La convivència a l’escola i les accions del Pla #Educa16, temes centrals del 3r Fòrum d’Educació

#Educació

1/6/2017

Una quarantena de persones van participar ahir al 3r Fòrum d’Educació de Palau-solità i Plegamans, la cita anual en què la comunitat educativa del municipi posa en comú projectes, idees i inquietuds. Va comptar amb la participació de Carmen Cabeza, alcaldessa accidental i regidora d’Educació, i de Rafael Homet, diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona.

 

Carmen Cabeza va donar la benvinguda als i les participants, agraint la implicació i la feina compartida de totes les parts, referint-se tant la comunitat educativa com a les entitats i altres actors del municipi, a més de l’equip de la Diputació de Barcelona que va participar en l’elaboració del Pla Local d’Educació #Educa16. “En el darrer Fòrum d’Educació es va posar sobra la taula la necessitat d’avançar cap a una societat més integradora, fent un tractament positiu de les diferències individuals”, va recordar Cabeza. Com a acció que s’ha implementat en aquest sentit, va posar com a exemple el projecte de la Coeducació que s’ha dut a terme a les escoles bressol i que s’ampliarà, segons la regidora, a les escoles de primària.

 

El diputat Rafael Homet va prendre la paraula en la cloenda. A més d’agrair “la feina i la implicació per l’educació”, va titllar Palau-solità i Plegamans com a “municipi capdavanter en la implantació del pla educatiu”. Va reivindicar “l’autonomia absoluta dels centres per establir el seu projecte educatiu, que ha de ser compartit entre famílies i mestres i donar resposta a la realitat social on es troba”. També va trencar una llança a favor de “la confiança envers els mestres”. Com a base de tot plegat, el diputat va recomanar que tothom es faci la pregunta: “Per què eduquem?; Què ha de fer l’escola, què ha de passar-hi?”. “L’educació, aprendre, és quelcom que ha de passar al llarg de tota la vida”, va reblar Homet.

 

Convivència i accions d’#Educa16

La xerrada sobre la socialització d’infants i joves i sobre la convivència a l’escola i la família va generar un interessant debat, erigint-se com a contingut central de la trobada. Maria Jesús Comellas, mestra, doctora en psicologia i professora emèrita de la UAB, va subratllar la importància de “no deixar que la por ni les mirades esbiaixades ni les etiquetes d’assetjador i víctima entrin a l’escola”. Ara bé, va recomanar que els equips docents “facin una fotografia sobre la convivència i estableixi accions per canviar-la si no agrada”.

 

“Les relacions són dinàmiques i la socialització és quelcom que s’aprèn”, va continuar. “Conviure és una aventura que el grup ha de fer plegat”, va afirmar Comellas com a enfoc que pot implicar l’alumnat en la construcció d’un bon ambient. Com a estratègia per la convivència i contra la violència, va advocar per escoltar els infants i joves i no condemnar-los ni sobreprotegir-los: “Que els alumnes se sentin capaços i part d’un grup”.

 

El segon element central de la trobada va ser la posada en comú de les accions del Pla Local d’Educació #Educa16 que s’han dut a terme per a la seva implementació. Es tracta d’un document que té una vigència de 16 anys i que implica tot el municipi, especialment la comunitat educativa, en la millora de l’educació a la vila, ampliant el focus a totes les edats i condicions socials. Enguany #Educa16 compleix el seu tercer any i s’acaba el primer Pla d’Acció del document.

 

En aquest temps s’han culminat 76 accions en els diversos eixos en què s’estructura #Educa16, que van des de la formació permanent al suport de la tasca educativa de les famílies. El proper pla, que es vol desenvolupar en dos anys, preveu 70 accions més. Les tècniques municipals Júlia Erruz i Cecília Valois van desgranar les diferents accions i projectes que s’han implementat i millorat, aquells en què s’ha de continuar treballant i els que estan per endegar. El Pla Local #Educa16 ha estat seleccionat al Banc de Bones Pràctiques de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer. 

Torna



Comparteix aquest contingut