Escut Ajuntament de Palau-solità i plegamans

L’Ajuntament signa el pacte territorial per a la millora de la riera de Caldes

#Medi Natural
#Participacio

Quatre municipis, la ciutadania i el Consorci Besòs Tordera, entre altres, aposten per la continuïtat del projecte ‘Viu la riera!’

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha ratificat el seu compromís amb el projecte participatiu ‘Viu la riera!’ signant el pacte territorial per a la millora de la riera de Caldes.  Els compromisos que recull el document s’han signat a la jornada ‘Mulla’t’, celebrada aquest dissabte a la seu del Consorci Besòs Tordera, a Granollers.

 

A més de Palau-solità i Plegamans, formen part de l’acord la resta de municipis per on transcorre aquest eix fluvial: Caldes de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda i la Llagosta. Luisa Fernández, Tinenta d’Alcaldia i regidora de Medi Natural, va rubricar el document en nom de l’Ajuntament palauenc. De fet, a nivell local, el pacte s’havia aprovat prèviament al darrer Ple Municipal ordinari, el 30 de novembre, amb 14 vots a favor i 1 abstenció.

 

Compromisos

Les quatre viles es comprometen a celebrar el Dia de la Riera, una jornada per reforçar la consciència social sobre el seu valor natural i cultural. També a sol·licitar a l’Agència Catalana de l’Aigua i el Consorci Besòs Tordera, que donin suport per mantenir la plataforma web SIGPP ‘Viu la riera!’ i consolidar-la com a eina d’opinió, decisió i implicació ciutadana. 

 

Alhora, els municipis es comprometen a fer accions locals concretes. En el cas de Palau-solità i Plegamans, en breu se’n duran a terme dues. D’una banda, la restauració mediambiental i la neteja d’espècies invasores en un dels trams de la riera de Caldes al seu pas pel municipi. De l’altra, la creació de camins segregats en un segment de la Ronda Verda de la Riera per millorar la convivència entre ciclistes i vianants.

 

Múltiples actors

A banda del pacte signat pels ajuntaments, la jornada va comptar amb la implicació de ciutadans i ciutadanes, que també assumiran compromisos, com la creació d’un observatori de la riera. També van participar-hi representants de l’Agència Catalana de l’Aigua, la Diputació de Barcelona i el Consorci Besòs Tordera. Les tres administracions supramunicipals van manifestar la seva intenció de col·laborar amb la iniciativa.

 

El projecte ‘Viu la riera!’ té com a objectiu facilitar la participació ciutadana en la rehabilitació dels nostres espais fluvials. A banda de crear una web on tothom pot opinar i fer propostes, s’han organitzat jornades i sortides durant mesos per donar a conèixer la riera de Caldes i potenciar la participació ciutadana. Neix de la col·laboració entre el Grup de Recerca en Regeneració de Territoris Intermedis, format per investigadors de la School of Architecture de UIC Barcelona, juntament amb investigadors de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona. Amb el suport de RecerCaixa, un programa impulsat per l’Obra Social “la Caixa” amb la col·laboració de l’ACUP (Associació Catalana d'Universitat Públiques) i la FECYT (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri d'Indústria, Economia i Competitivitat).

 

Enllaços relacionats

Comparteix aquest contingut