Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Es presenta el Diagnòstic de Salut de Palau-solità i Plegamans

#Alcaldia
#Salut Pública

6/4/2018

Els i les assistents van prioritzar la línia estratègica relacionada amb el benestar emocional

 

L’Auditori de Can Cortès va acollir aquest dimarts la presentació del Diagnòstic de Salut de Palau-solità i Plegamans, un acte obert a tota la ciutadania que donava el tret de sortida al programa d’activitats del Dia Mundial de l’Activitat Física i el Dia Mundial de la Salut. La  presentació ha aplegat una cinquantena de persones, entre elles l’Alcaldessa, Teresa Padrós, representants de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Servei Català de la Salut i l’Institut Català de la Salut, així com regidors i regidores del consistori –tant del govern com de l’oposició-, membres d’entitats locals i persones del municipi a títol individual.

 

L’informe mostra la percepció de l’estat de salut al municipi i proposa futures línies estratègiques: “Es tracta de veure en quina situació estem en l’àmbit sanitari i en què podem millorar”, explicava Carmen Cabeza, Tinenta d’Alcaldia i regidora de Salut Pública, que va ser l’encarregada d’obrir l’acte agraint la participació i el treball conjunt de tots els agents que intervenen en el sistema sanitari. També va destacar la importància del procés comunitari transversal de la diagnosi: “Ha estat una feina de tota la població i ens dóna un guió important per saber quins són aquells aspectes que hem de millorar”.

 

Durant la presentació, es van presentar les dades quantitatives recollides per les diferents administracions i/o serveis i les dades qualitatives extretes del treball realitzat per dos grups focals formats per entitats, professionals de diferents àmbits i veïns i veïnes del municipi. Entre els ponents hi havia el doctor Joan Parellada, director executiu del Sector Sanitari del Vallès Oriental, que va voler posar de manifest la necessitat d’un canvi de mentalitat: “La salut és molt més que l’absència de malaltia”, explicava, i promovia les estratègies comunitàries i el treball per a la prevenció de malalties. Cristina Pérez, subdirectora regional de Barcelona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, a més de felicitar el consistori per la iniciativa, també feia referència a un canvi de concepció: la salut no només es fa en l’entorn sanitari sinó des de diferents àmbits com, per exemple, les polítiques ambientals o les de trànsit.

 

Cristina Casajuana, tècnica del Servei Català de la Salut,  Marta Belmonte, coordinadora del Servei de Promoció del Servei Regional a Barcelona de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Laura Puy, tècnica de Salut Pública de l’Ajuntament i Leonor Jiménez, directora del CAP Palau, han estat les encarregades d’exposar les dades quantitatives i qualitatives de l’informe.

 

També es van presentar les diferents línies estratègiques relacionades amb el benestar i la salut. Seguint el procés comunitari transversal que implica el Diagnòstic, les persones assistents, mitjançant les seves votacions, van ser els responsables de prioritzar aquestes línies estratègiques d’acord a les necessitats que ells mateixos detectaven. Les votacions van decidir que cal incidir, per ordre de prioritat, en aquestes línies estratègies:

  • Benestar emocional a totes les franges d’edat
  • Gent gran
  • Hàbits saludables a totes les franges d'edat
  • Infants i joves

Carmen Cabeza es comprometia a, tot i començar abordant la primera línia estratègia, anar més enllà: “S’ha de fer un pla per a què es puguin treballar totes quatre, perquè totes quatre ens preocupen, totes quatre mostren quina és la situació real del nostre municipi i és on hem de treballar”.

 

L’Alcaldessa, Teresa Padrós, va tancar l’acte reconeixent la feina del personal tècnic de l’Ajuntament, especialment de l’Àrea de Salut Pública, però també de Joventut, Serveis Socials o Esports, que promouen iniciatives per fomentar la vida saludable. És el cas, per exemple, del cicle d’excursions ‘Caminar és fer salut’ o l’oferta esportiva per a la gent gran. L’Alcaldessa també ha volgut destacar la tasca divulgativa del CAP Palau, amb les xerrades sobre temes de salut, i del treball que es fa des dels centres educatius del municipi per promoure els hàbits saludables i la prevenció de malalties.

 

El següent pas d’aquest procés serà realitzar un inventari de totes les activitats que es porten a terme des del CAP Palau i l’Ajuntament en matèria de salut. Posteriorment, es crearan noves estratègies a seguir que, si és necessari, inclourien noves activitats per millorar el benestar i la salut del nostre municipi.

 

Torna



Comparteix aquest contingut