Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Com prevenir el mosquit tigre

#Salut Pública

12/6/2018

Amb l’arribada del bon temps, arriben els mosquits i, entre ells, el mosquit tigre. L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, com cada any, posa en marxa una campanya de prevenció a través de cartells informatius al cementiri, edificis municipals, horts municipals, deixalleria i diferents barris i la localització de possibles llocs de cria a la via pública. Per combatre la propagació d’aquest mosquit, cal evitar la posta d’ous i el creixement de les larves aquàtiques, eliminant tots els punts d’aigua estancada on pot créixer. Per això, l’Ajuntament demana la col·laboració ciutadana per aconseguir eliminar la seva presència.  

 

El mosquit tigre, que es reconeix per les seves ratlles blanques, no disposa mai els seus ous en aigües en moviment ni superfícies d’aigua de més de 200 litres. Ho fa a qualsevol lloc exterior de petites dimensions que contingui aigua estancada durant un mínim de deu dies. A casa, es recomana:

  • Buidar dues vegades per setmana i posar sota cobert els objectes o contenidors on es pugui acumular aigua (gerros, galledes, cendrers, joguines, plats d’animals domèstics, plats de test, piscines de plàstic...) o evitar que s’hi acumuli aigua, per exemple, capgirant-los o foradant-los, si és possible.
  • Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela de mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima) els elements fixos, com ara safareigs o basses petites.
  • Mantenir netes de restes vegetals les canaleres de recol·lecció d’aigua de les teulades i fer el manteniment dels embornals del patis.
  • Evitar forats i depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra.
  • Evitar que les piscines no esdevinguin un focus de cria de mosquits. Per això, quan estiguin buides, s’han de mantenir eixutes i, quan estiguin plenes, utilitzar els tractaments adequats per evitar la proliferació de larves de mosquits.

Com evitar i tractar les picades?

 

Tot i que a Catalunya no actua com a portador de cap malaltia, és una espècie que causa força més molèsties que els mosquits autòctons perquè és actiu sobretot de dia i les femelles fan un nombre molt elevat de picades que produeixen una forta i persistent picor. Per evitar-les, es pot instal·lar tela de mosquitera que impedeixi el pas del mosquit a l’interior dels edificis, portar roba de màniga llarga, pantalons llargs i mitjons i evitar les activitats a l’exterior durant el dia. Si opteu per l’ús de productes repel·lents, cal seguir les instruccions d’ús que hi hagi a l’etiqueta i no aplicar el producte a la cara, a les mans dels infants o a menors de dos anys.

 

Davant una picada, cal actuar com en la resta de picades de mosquits: rentar i desinfectar bé la zona i no rascar-s’hi. Hi ha productes comercials i casolans que disminueixen la picor, com ara el vinagre, l’alcohol i el gel. En cas que persisteixin les molèsties truqueu al 061 CatSalut Respon i, si detecteu una reacció al·lèrgica (dificultat per respirar, inflamació en qualsevol part de la cara, sensació d’opressió a la gola, sensació de debilitat o coloració blavosa), cerqueu assistència mèdic d’urgència.

Torna



Comparteix aquest contingut