Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Donació d’un quadre, una escultura i una banderola a l’Ajuntament, amb molta història per a la vila

#Alcaldia
#Turisme

17/9/2018

L'Amàlia García Valero, una palauenca de cor i sentiment, nascuda a Santa Coloma de Gramanet l'any 1933, i que ha viscut i treballat tota la vida a Palau-solità i Plegamans, va donar un quadre, una escultura i una banderola a l'Ajuntament, la setmana passada, que resumeixen part de la seva vida molt lligada al municipi. L'Alcaldessa Teresa Padrós va agrair-li la donació valorant molt les històries que portaven al darrer.

 

El quadre és un oli sobre llenç, que retrata l'antic Castell de Plegamans de fons, i en primer pla, podem veure una persona que està llaurant la terra amb un cavall de tir, l’hort que hi havia davant del Castell. L'autor és M. Payàn de Caldes de Montbui, que en aquella època també treballava de perruquer. La història és que el seu marit estava treballant la terra, va passar un fotògraf i va fer-li la foto. A l'Amàlia li va agradar tant que va demanar al pintor de Caldes que fes un quadre com regal per l'aniversari del seu marit.

 

L'escultura té una altra història. L'Amàlia venia flors al mercat de la vila. Ella tenia una clienta molt especial a la que li agradaven molts les flors i un dia el seu fill Manel Zorrilla, artista local, va venir a la parada per regalar-li l'escultura que és una verge semblant a la Verge Moreneta. Finalment, la banderola es trobava al Castell de Plegamans que, en aquella època, era gestionat per les monges, com diu l'Amàlia, i abans de marxar van vendre tot. Un dia l'Amàlia, que també es dedicava a les antiguitats i a restaurar objectes, va veure la banderola al Mercat dels Encants en Barcelona i la va comprar per 200 pessetes. La banderola, per un costat diu "Asociación Misionera Apostolado Inocencia P. de Plegamans Barcelona" i per l'altre, podem veure la imatge d’unes monges missioneres a l'Àfrica.

 

L'Amàlia García Valero actualment resideix a Residencial Palau. La seva història està plena de penúries, ja que va viure la guerra i tot el que això va significar per una família amb 6 germans. Explica que va arribar amb els seus germans a Palau, i van començar a treballar per a "El Viejo", un terratinent molt conegut. Després va passar a treballar amb la família propietària de la masia Can Cortès, per finalment marxar a treballar a la seva pròpia casa que ella anomena Can Cortès nou, a mig quilometro de distància on van posar un bar molts anys.

 

Des de l'Ajuntament volem donar les gràcies a l'Amàlia, pel gest tan bonic de voler compartir aquests tres objectes molt especials i que formen part de la memòria col·lectiva de la vila.

Torna



Comparteix aquest contingut