Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

La nova Biblioteca Municipal ja té ànima

#Cultura
#Participacio

9/10/2018

La jornada participativa per definir els usos de la nova Biblioteca va aplegar més d’una trentena de persones

 

El passat dissabte, 6 d’octubre, va tenir lloc el taller-debat del procés participatiu “L’ànima de la nova Biblioteca Municipal”, l’objectiu del qual era recollir les expectatives i necessitats de les futures persones usuàries de l’equipament: veïns i veïnes, associacions, col·lectius, escoles, entitats, etc. Totes les reflexions sorgides d’aquesta jornada participativa se sumaran a les opinions recollides mitjançant l'enquesta en línia, que restarà oberta fins al 14 d'octubre.

La jornada va comptar amb la presència dels regidors de Cultura, Miquel Rovira, i de Participació, Marc Sanabria. L’equip d’arquitectes municipals va ser l’encarregat de la presentació del projecte guanyador de Brullet-De Luna Arquitectes, incidint amb detalls com la façana de l’edifici, els materials, la ubicació, la seva capacitat, etc. La maqueta, els plànols i la informació general del projecte s’exposen a la Masia de Can Cortès.

 

El mètode de participació utilitzat durant la jornada va ser a través de diferents tallers i ponències, en les quals van participar una trentena de persones. Un dels primers tallers va ser l’anomenat Mapa de Gulliver, que consisteix a recollir els avantatges i inconvenients dels accessos i espais exteriors del nou equipament, així com les necessitats de mobilitat. Les persones assistents van sol·licitar la creació d’aparcaments per a bicicletes i vehicles, un fàcil accés a peu, la instal·lació d’una bona senyalització exterior i tenir en compte la seguretat de la zona. Tota aquesta informació va facilitar, també, la detecció dels possibles modes de desplaçament de futurs usuaris i usuàries.


Seguidament, es va portar a terme un taller, sota el títol ”L'espai dels nostres somnis”, on es va plantejar com hauria de ser l'equipament perquè pugui encabir les diverses necessitats, interessos i desitjos d'una població diversa com la de Palau-solità i Plegamans. Els i les participants va poder imaginar-se a l’interior de la nova Biblioteca i, a partir d’aquí, generar situacions col·lectives per poder organitzar espais i conviure amb les dinàmiques individuals.


Finalment, el taller “Espais i necessitats”, va intentar definir l'espai per tal de satisfer les necessitats de les persones participants i reconèixer els serveis indispensables. A més de descriure els usos i les necessitats de cadascun d'ells, també es va treballar el percentatge d'aquests respecte del volum total de la construcció. Gràcies a aquestes dades, podrem conèixer i delimitar l'espai dedicat a cadascun dels àmbits proposats.


La jornada participativa també va comptar amb la ponència de Ferran Burguillos, cap de zona de la Xarxa de Biblioteques Municipals del Vallès Occidental Est, qui va explicar els avantatges que suposa la incorporació de la nova Biblioteca Municipal a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, com ara els préstecs virtuals i els avanços tecnològics. També hi va intervenir Montse Llovera, directora de la Biblioteca del Districte 2 de Terrassa, qui va exposar el dia a dia d’una biblioteca moderna, les seves activitats i els seus usos.

Torna



Comparteix aquest contingut