Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Bonificacions per ajudar els sectors més afectats per la crisi i exempció de taxes, a les ordenances fiscals de 2021

#Economia

3/11/2020

Entre les principals modificacions destaca un nou recàrrec del 50% pels habitatges buits en mans de grans tenidors

 

El Ple Municipal Ordinari d’octubre va aprovar provisionalment les ordenances fiscals de l'any 2021, que són les que regulen els impostos i taxes de l'Ajuntament. La proposta presentada pel regidor d’Economia, Sergi Plaza, va sortir endavant amb els vots favorables de l'equip de govern (ERC i Junts per Palau) i del grup Primàries. Els grups del PSC i de Cs hi van votar en contra.

 

Les ordenances fiscals se sotmetran ara a un període d'exposició pública en el que es podran presentar al·legacions durant 30 dies hàbils a partir de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB). Si no se’n presenta cap, quedaran aprovades automàticament, en cas que se’n presentin, s’haurà de votar en Ple. De les 32 ordenances existents se n’han modificat 11.

 

Sergi Plaza ha comentat que: “Aquestes ordenances fiscals són l’eina per construir un Palau-solità i Plegamans socialment més just i amb els recursos i serveis que necessiten els nostres veïns i veïnes. Aquest govern farà tots els esforços possibles per ajudar als sectors econòmics més malparats per la crisi, i al mateix temps intentarem donar una empenta a la reactivació econòmica. No esmerçarem esforços en posar sempre les persones primer.”

 

Entre les principals modificacions, destaca la que fa referència a l’Impost sobre bens immobles (IBI). S’ha afegit un nou recàrrec del 50% pels habitatges buits en mans de grans tenidors. La majoria d’immobles estan en mans d’entitats bancaries i grans immobiliàries. Actualment hi ha comptabilitzades una cinquantena d’habitatges buits.

 

En relació amb l’Impost sobre activitats econòmiques (IAE) s’introdueixen tres noves bonificacions. La primera és una bonificació de fins al 50% per aquells que iniciïn l’exercici d’activitats empresarials i tributin per quota municipal per un període de cinc anys a comptar des del segon any d’exempció. La segona és una bonificació és de fins al 50% de la quota per aquells subjectes passius que ajustin la seva actuació a conductes de preservació del medi ambient i d’estalvi energètic. I l’última és de fins al 95% de la quota per subjectes passius que tributin per quota municipal i desenvolupin activitats d’especial interès o utilitat municipal.

 

Així  mateix, s’ha modificat el tipus impositiu de l’ordenança fiscal sobre l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (Plusvàlua). Fins ara sempre s’aplicava el 30%, el màxim, i a partir del 2021 es dividirà la base imposable en períodes de cinc anys, quedant de la següent manera: fins a cinc anys un 30%, fins a deu anys un 27%, fins a quinze anys un 24% i fins a vint anys un 22%. La finalitat es penalitzar l’especulació immobiliària, donat que es considera que les accions de compravenda que es realitzen en períodes curts son les més especulatives.

 

Pel que fa a la taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic amb finalitat lucrativa s’elimina la bonificació per obres a la via pública que s’aplicava en els caixers automàtics afectats i s’incrementa el 86% de la quota tributària dels caixers automàtics accessibles a través de la via pública  (de 196,89€/any a 366,60€/any).

 

D’altra banda, al preu públic per la prestació del servei d’escola bressol s’introdueixen els preus per infant esporàdic en el menú (dinar i berenar), que serà de 6,80€, i també el preu en cas d’absència amb avis previ, és a dir en el cas que es notifiqui l’absència al menjador amb un dia d’antel·lació,  que serà de 3,20€.

 

Exempció de pagament d’algunes taxes

A més de totes aquestes modificacions, la taxa de terrasses (inclosa dins l’ordenança núm 15) i la totalitat de l’ordenança núm 17, que inclou entre d’altres el mercat setmanal i la instal·lació d’atraccions, quedaran exemptes de pagament durant tot l’any 2021. Aquesta mesura suposarà una pèrdua d’ingressos de 90.000€ aproximadament.

 

Altres taxes han patit petites modificacions o han canviat parts del redactat, com és el cas la de gestió, liquidació, inspecció i recaptació dels ingressos de dret públic municipals; l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM); la de construccions, instal·lacions i obres (ICIO); la de taxa per expedició de documents administratius; la taxa pel servei de ràdio municipal; o la de llicències o la comprovació d’activitats comunicades en matèria d’urbanisme.

Torna



Comparteix aquest contingut