Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimarts, 18 de desembre

La presentació del llibre ‘Un biberó a la guerra’ omple l’Auditori de Can Cortès

20 de setembre de 2011Gran expectació per conèixer i adquirir l’obra que reuneix textos inèdits d’en Lluís Ventura sobre les seves experiències viscudes a la guerra

 

Més d’una setantena de persones van assistir divendres al vespre a la presentació del llibre Un biberó a la guerra, en un auditori que es va omplir de gom a gom. És una obra que recull textos escrits pel palauenc Lluís Ventura i Vila, que van romandre inèdits en vida de l’autor i que els seus familiars han recuperat i preparat per a la seva publicació. Se n’ha fet una tirada de 400 exemplars, que poden adquirir-se a la Llibreria Quiosc Pavelló (pg. de la Carrerada, núm. 54).

 

Els textos, escrits entre 1988 i 1994, narren les seves experiències viscudes a la guerra civil. Com tants altres joves, en Lluís Ventura va ser un dels nois que van ser enviats al front de batalla el 1938, com a integrant de l’anomenada lleva del biberó. Amb un estil molt directe i detallat, en Lluís Ventura explica els sofriments, les pors i les morts dels companys, esdevenint un excel·lent testimoni del que va suposar aquella guerra des del punt de vista d’un jove de Palau-solità i Plegamans, que en aquella època era un poble rural.

 

L’afluència de públic que va acudir a Can Cortès per no perdre’s la presentació demostra el valor històric i sentimental de l’obra per a moltes persones, alguns amb avantpassats que van acompanyar en Lluís Ventura en aquelles terribles experiències. També demostra l’estima del municipi envers un home que va esdevenir l’autor d’obres imprescindibles sobre la història de la vila. Per a molts va ser un incansable lluitador, algú qui va engrescar altres vilatans per salvar i posar en valor una part molt important del patrimoni de la vila i per dotar-la d’una biblioteca o d’un museu, entre altres accions.

 

Jaume Ventura, fill d’en Lluís Ventura i preparador dels originals amb què s’ha elaborat el llibre, i Tomàs Castells, membre de Qu4trepins Quaderns de Cultura, van encarregar-se de presentar l’obra, junt amb l’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, i el regidor de Culturade l’Ajuntament, MiquelRovira. En un discurs molt emocionant, Jaume Ventura, va relatar el procés de recollir els originals i la seva ordenació per tal de crear el llibre. “El meu fill Jaume i jo vam posar fil a l’agulla”, va dir per explicar com va néixer el projecte de salvar i donar a conèixer els textos del pare i avi, en els que es pot llegir com van viure aquells fets “la gent de la pagesia en una època de condicions precàries”. Per la seva banda, Tomàs Castells va destacar la importància de la història “viscuda per la gent corrent d’aquell temps”. “Explica el drama i l’absurditat de la guerra amb un estil molt directe i planer”, va continuar.

 

Al seu torn, el regidor de Cultura, Miquel Rovira, va subratllar com l’obra permet conèixer el que va significar la lleva del biberó. Per últim, l’Alcaldessa, Teresa Padrós, va lloar la feina feta per en Lluís Ventura durant la seva vida, qui “era persistent, tenaç i tossut per aconseguir coses bones pel poble”. “Gràcies a en Lluís aquest poble conserva una part important important del seu patrimoni i de la seva història”, va afegir l’Alcaldessa, qui va sentenciar: “És una d’aquelles persones que mai se’n van, perquè sempre quedarà en els demés la seva imatge i els seus sentiments”.

 

20 de setembre del 2011Imatges relacionades

  • Lluís Ventura, en una imatge projectada en la pantalla situada al darrere de la taula de presentadors del llibre

    Lluís Ventura, en una imatge projectada en la pantalla situada al darrere de la taula de presentadors del llibre

  • A l'auditori van faltar-hi cadires per a tots els assistents

    A l'auditori van faltar-hi cadires per a tots els assistents

  • Portada del llibre 'Un biberó a la guerra'

    Portada del llibre 'Un biberó a la guerra'

Documentació adjunta