Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dissabte, 17 de novembre

Conveni entre l’Ajuntament i els Amics del Museu per difondre i conservar el patrimoni local

14 d'octubre de 2011L’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, i el president de l’entitat Amics del Museu Parroquial i del Patrimoni Cultural de Palau-solità i Plegamans, Joan Navarro, van signar ahir al vespre un conveni de col·laboració per difondre i conservar el patrimoni local, i facilitar un espai o taller de conservació per a les peces del museu, entre altres qüestions. En l’acte de signatura, que va tenir lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament, van estar acompanyats per diversos membres dels Amics del Museu i pel regidor de Patrimoni, David Abascal.

 

“Es tracta d’un conveni marc de col·laboració per difondre i conservar el patrimoni”, introdueix el president dels Amics del Museu, Joan Navarro. “Tornem a posar fil a l’agulla en  una feina que es va encetar fa 15 anys i que ha restat aturada durant uns anys”, contextualitza Navarro. La prioritat i primera feina és la continuació de la tasca de catalogació de les peces de la col·lecció per part dels Amics del Museu. “Hi ha unes 2.000 peces inventariades, però calculem que el fons té en total unes 10.000”, explica el president.

 

La col·lecció

Entre les peces del fons hi ha fòssils, peces d’arqueologia, monedes, utensilis i molts altres elements que han arribat als nostres dies des de la prehistòria i passant per totes les èpoques. “A partir del fons que tenim i de la col·laboració amb l’Ajuntament volem arribar a la creació d’un futur Centre d’Interpretació de la Història i el Patrimoni Cultural de Palau-solità i Plegamans”, avança Navarro. Per tant, el fons museístic inclou fotografies, testimonis i documents sobre la història de la vila i dels seus habitants. “La prioritat actual és catalogar i protegir les peces que ja tenim però animarem la ciutadania a cedir o donar fotografies, enregistraments o altres documents o objectes que siguin testimoni de les històries viscudes per la gent d’aquest poble”.

 

L’origen

El fons prové del Museu Parroquial de Santa Maria de Palau-solità i altres peces que s’han anat recollint i conservant al llarg de molts anys per part de moltes persones del municipi que ho van fer com a voluntaris i aficionats. L’Alcaldessa, Teresa Padrós, va assegurar en l’acte de signatura que els Amics del Museu són “el club de savis del nostre poble i se’ls ha de donar el prestigi i l’honor que es mereixen; per això han de tornar a encapçalar aquesta tasca i l’Ajuntament ha de col·laborar amb ells, que són els qui millor coneixen el patrimoni històric i cultural de Palau-solità i Plegamans”. Padrós va recordar “la gran tasca feta per en Lluís Ventura [ja desaparegut], que era una persona molt aficionada a l’arqueologia i a la paleontologia que va trobar gran part de les peces del fons”.

 

Els projectes

La primera tasca a la qual s’hi dedicaran els esforços és la catalogació completa del fons. A banda, ja hi ha una primer projecte d’exposició, que se centrarà en la història de creació de la col·lecció i del Museu Parroquial; “com va néixer, la història de les persones que el van crear, la recerca i els descobriments...”, explica Navarro. Més endavant es volen posar les bases del futur Centre d’Interpretació, “seguint el model museístic més avançat: que sigui molt didàctic, interactiu, amb activitats enfocades a tothom però especialment als infants i joves, amb tallers...”, relaten els Amics del Museu.

 

Per donar compliment a totes les fites marcades, des de l’entitat no amaguen “que serà necessari un espai adequat, que seria idoni si compleix amb els requisits per entrar en la xarxa de la Diputació de Barcelona o de la Generalitat de Catalunya”. Els Amics del Museu consideren que podria arribar a ser un motor per a l’activitat turística, comercial i de restauració de la vila. Si bé ja s’apunta Can Cortès com a ubicació per a les exposicions, el propi Navarro admet que per a l’objectiu més ambiciós de la creació estable del Centre d’Interpretació “es dependrà, en tot cas, dels recursos que hi hagi disponibles”.Imatges relacionades

  • L'Alcaldessa i el president dels Amics del Museu signen el conveni

    L'Alcaldessa i el president dels Amics del Museu signen el conveni

  • Membres de l'entitat i de l'Ajuntament celebren la signatura del conveni

    Membres de l'entitat i de l'Ajuntament celebren la signatura del conveni

Documentació adjunta