Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimarts, 14 d'agost

Bon resultat en les evacuacions de les escoles bressol en dos simulacres d’emergències

1 de desembre de 2011Aquest matí s’ha posat a prova la capacitat de reacció i evacuació de les dues escoles bressol municipals de Palau-solità i Plegamans davant hipotètiques emergències. També s’han examinat els operatius de seguretat de la Policia Local, Protecció Civil, de les mateixes escoles i de l’Ajuntament. Ambdues escoles bressol han evacuat de forma satisfactòria els edificis, si bé s’han detectat aspectes a millorar. El dispositiu de la Policia Local i de Protecció Civil ha resultat altament satisfactori.

 

A banda de les professores i altres treballadores de les escoles bressol, hi han participat dos agents de la Policia Local amb un vehicle del cos; tres voluntaris de Protecció Civil, amb un vehicle tot terreny i una ambulància que l’empresa Grup Saps cedeix a aquest cos de seguretat; un tècnic de l’Ajuntament que exerceix de responsable de prevenció del consistori; i un tècnic de l’empresa ICESE Prevenció, que s’ha encarregat d’avaluar els processos d’evacuació.

 

Aquests simulacres són importants per analitzar la capacitat de reacció i per estar preparats per si mai s’acaba produint una situació real d’emergència. Alhora, són rellevants per tal que tothom, incloent-hi els infants, prengui consciència i hi estigui habituat. Així, en un hipotètic cas real, tothom està preparat per conservar la calma i procedir de la manera més efectiva i segura possible.

 

Escola Bressol el Sol

La primera que s’ha enfrontat al simulacre d’emergència ha estat l’Escola Bressol el Sol, situada al barri de la Plana de Can Maiol, força allunyat del centre. S’ha fingit un incendi originat als quadres de llum del centre. L’evacuació de tots els alumnes i el personal de l’escola s’ha culminat en 6 minuts i 2 segons, un molt bon temps. Ara bé, s’ha de tenir en compte que el moment en què s’ha simulat l’incendi ha coincidit amb l’hora del pati, per la qual cosa bona part dels alumnes es trobava ja a l’exterior de l’edifici. En total, a l’Escola Bressol el Sol hi havia 107 alumnes i 14 treballadores. Les mestres han dut els infants fins a un extrem del pati exterior, al punt més allunyat de l’edifici. Els nens i nenes més grans han sortit caminant, acompanyats per les mestres i de forma tranquil·la i ordenada. Els més petits han estat evacuats mitjançant bressols amb rodes.

 

Si bé el resultat ha estat satisfactori, Xavier Capdevila, tècnic de l’empresa ICESE Prevenció, ha detectat alguns aspectes a millorar. En primer lloc, ha mancat que una persona responsable controlés que ningú intentés sortir de l’edifici per la porta situada al costat del quadre elèctric on suposadament s’havia generat l’incendi. En segon lloc, cal estudiar el canvi del tipus de rodes dels bressols que s’han utilitzat per evacuar els més petits perquè han presentat dificultats en enfonsar-se en el terra humit del pati.

 

Escola Bressol Patufet

Una mica més tard ha arribat el torn de l’Escola Bressol Patufet, situada al centre del municipi, en una zona amb força trànsit de persones i vehicles. Això ha fet que el simulacre causés força expectació entre les persones que es trobaven als comerços propers i que transitaven per l’indret. Fins i tot, algunes d’elles s’hi han acostat per oferir ajuda abans de conèixer que es tractava d’un simulacre.

 

Tot ha començat amb l’avís que la directora del centre ha fet per telèfon a la Policia Local per comunicar que ha rebut una amenaça de bomba. Tot seguit ha fet sonar les alarmes del centre i tot el personal s’ha disposat a evacuar els infants. Ràpidament han arribat els efectius de la Policia Local i de Protecció Civil, amb l’ambulància inclosa, i han tallat el trànsit de vehicles en un tram del c. Folch i Torres i de la plaça Folch i Torres, situada just davant de l’Escola Bressol.

 

En 6 minuts i 43 segons han evacuat els 110 infants del centre i els 21 adults que es trobaven a l’interior (mestres, alumnes en pràctiques, treballadores de la cuina, una psicòloga que va un cop per setmana al centre i dos pares que realitzaven una entrevista). Tots s’han dirigit a l’exterior del centre, per restar en un parc situat a pocs metres de l’escola. Els infants han sortit també de forma tranquil·la i ordenada, guiats per les mestres. En aquest cas el resultat ha estat també molt satisfactori, si bé s’ha detectat de nou que les rodes dels bressols amb els quals s’ha evacuat els més petits han alentit l’operació en enfonsar-se al terra humit.

 

El personal de les dues escoles bressol sabia amb antelació que avui es produirien els simulacres, si bé desconeixien l’hora. La previsió és repetir l’experiència properament, ja que la intenció és programar dos simulacres cada any. A més, en les properes ocasions es volen dur a terme sense que ningú sàpiga quin dia es produiran. 

 Imatges relacionades

 • Evacuació a l'Escola Bressol Patufet

  Evacuació a l'Escola Bressol Patufet

 • Evacuació a l'Escola Bressol el Sol

  Evacuació a l'Escola Bressol el Sol

 • Evacuació a l'Escola Bressol el Sol

  Evacuació a l'Escola Bressol el Sol

 • Evacuació a l'Escola Bressol Patufet

  Evacuació a l'Escola Bressol Patufet

 • Evacuació a l'Escola Bressol Patufet

  Evacuació a l'Escola Bressol Patufet