Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dissabte, 22 de setembre

Palau-solità i Plegamans presenta el ‘Programa de Prevenció de Drogues i Riscos Associats’

16 de desembre de 2011L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i la Diputació de Barcelona han fet la presentació pública del Programa de Prevenció de Drogues i Riscos Associats 2011-2014. Es tracta d’un document que recull els objectius, les directrius, les activitats realitzades i les mancances detectades en l’àmbit de la prevenció de drogues al municipi.

 

El programa, que es va aprovar per unanimitat en el ple municipal d’abril de 2011, s’ha treballat de forma transversal des de les regidories de Salut Pública, Educació, Serveis Socials, Joventut i Seguretat Ciutadana. Per aquest motiu, els tècnics municipals de cada àrea van presentar part del contingut del programa. A la presentació també van participar l’alcaldessa del municipi, Teresa Padrós, el diputat d’Igualtat, Ciutadania i Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, i la Tinenta d’Alcalde d’Acció Social, Carmen Cabeza. A més, hi van assistir d’altres regidors i regidores de l’Ajuntament responsables de les àrees que han treballat el pla.

 

Aquest programa, que ha rebut l'assessorament dels professionals del centre SPOTT de la Diputació de Barcelona, vol ordenar i coordinar les actuacions de prevenció de les drogodependències pels propers anys 2011-2014, des d'una acció multidisciplinar, coordinada i comunitària.

 

Durant la presentació es va destacar la importància d’educar en la prevenció i del paper fonamental que juguen les famílies en aquest aspecte. També es va donar rellevància a la necessitat de treballar els aspectes de drogodependències i els riscos associats a totes les edats, no només en els joves. En aquest sentit, van destacar la xerrada adreçada a la gent gran que es va fer el mes passat sobre l’ús i abús dels medicaments.

 

El Programa de prevenció de drogues i riscos associats “és un document viu, en canvi continu i adaptat a les necessitats i mancances que es detecten a Palau-solità i Plegamans”, va destacar Teresa Padrós. Per aquest motiu, les regidories responsables seguiran treballant per aconseguir els objectius marcats i continuar proposant activitats de treball que incideixin en la prevenció.

 

Per la seva banda, el diputat Oliva va afirmar que “l’important és transmetre un missatge unificat i coherent a les escoles, centres d’oci, mitjans de comunicació, entitats i les famílies”. En aquest sentit, va afegir, “s’ha de tenir una comunitat conscienciada i compromesa. Un entorn solidari i inclusiu que permeti anar tots a una”

 

170 municipis amb Plans de Prevenció

 

Segons la Diputació de Barcelona, 170 municipis barcelonins compten amb un Pla Local de Prevenció de les Drogodependències. Es tracta de fer sensibilització i donar informació a la població, especialment als sectors més vulnerables. En aquesta línia, s'han impulsat programes preventius per a alumnes de secundària, intervencions amb famílies i actuacions amb cossos de seguretat, serveis de salut i mitjans de comunicació.

 

De fet, s'han incrementat les activitats preventives (xerrades, campanyes als mitjans de comunicació, exposicions...) adreçades a la població en general, ja que s'entén que l'entorn social és clau per a la prevenció de les drogodependències entre els adolescents i joves, que comencen a consumir drogues abans dels 14 anys. Segons les dades del IV Observatori de la Xarxa Local de Prevenció de les Drogodependències, el 91,4% dels municipis ha impulsat l'any 2010 programes preventius per a alumnes d'educació secundària. Altres sectors que han rebut una atenció prioritària han estat els cossos de seguretat, la comunitat, els serveis de salut i els mitjans de comunicació.

 

Els Plans Locals de Prevenció de les Drogodependències estan emmarcats en la Xarxa Local de Prevenció de les Drogodependències de l'Àrea d'Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona. Des de la creació de la Xarxa, s'ha assessorat a 53 plans de 170 municipis. D'aquesta manera, més de la meitat dels municipis de la província de Barcelona disposen avui d'un pla de prevenció, que busca un major compromís i coordinació de tots els agents socials, administracions, entitats, mitjans de comunicació, locals d'oci, famílies i ciutadania en l'àmbit de la prevenció de les drogodependències.Imatges relacionades

  • Imatge de la presentació del Pla de Prevenció de Drogues i Riscos associats

    Imatge de la presentació del Pla de Prevenció de Drogues i Riscos associats