Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimecres, 14 de novembre

El Fons Català coopera amb els projectes de Matagalpa on participa Palau

14 de febrer de 2007El projecte de cooperació que el Consell Comarcal del Vallès Occidental i diferents municipis de la comarca tenen en marxa al Departamento de Matagalpa, a Nicaragua, amb el suport de la Diputació de Barcelona compta també des d'avui amb l'estreta col·laboració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Els dos organismes han signat aquest matí un conveni de col·laboració que estableix les condicions per les quals col·laboraran en el seguiment i l'acompanyament dels projectes de cooperació que duen a terme els ajuntaments del Vallès Occidental al Departament de Matagalpa.

L'acte de signatura ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal i alcalde de Sentmenat, Josep Vilaró; el president del Fons Català i alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero i el conseller delegat de l'àrea de Cooperació del Consell Comarcal, Paco Fernàndez. Han estat acompanyats per representants dels municipis que actualment participen al projecte de cooperació amb el Departamento de Matagalpa, a Nicaragua, com l'alcalde de Sant Llorenç Savall, Ricard Torralba; la regidora de Cooperació de l'Ajuntament de Sabadell, Concha Manzano; i la regidora de Cooperació de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, Josefa Bailón.

Durant l'acte, el president del Consell Comarcal, Josep Vilaró, ha destacat “la importància del seguiment dels projectes i el fet que el Fons Català es sumi a aquesta iniciativa del Consell”. Per la seva banda, el conseller delegat de l'Àrea de Cooperació, Paco Fernàndez ha explicat que amb aquest conveni “els municipis del Vallès Occidental hi guanyem perquè podem oferir transparència, ja que el Fons Català farà el seguiment dels projectes que farem a molts quilòmetres i que necessitem constatar”. També ha remarcat que l'acte d'avui “es pot considerar un acte de celebració dins de la Festa Major de Matagalpa, que es celebra aquests dies coincidint amb el 145è aniversari de la proclamació de ciutat”.

Per la seva banda, el president del Fons Català, Teo Romero, ha afirmat que “el Vallès Occidental està demostrant la seva coordinació a l'hora de fer cooperació descentralitzada”. “El que s'està fent és un exemple”, ha afirmat. Romero també ha remarcat que “els recursos econòmics són molt més eficaços amb projectes conjunts i amb un Pla Estratègic de referència, com és el cas del projecte comarcal del Vallès Occidental”.

Romero ha dit que “l'agermanament de Sabadell amb Matagalpa ha significat un pol d'atracció que ha facilitat que altres ajuntaments s'hagin sumat al projecte. L'agermanament de Sabadell ha estat sempre modèlic.” En aquest sentit, la regidora de cooperació de l'Ajuntament de Sabadell ha dit que “actualment s'estan desenvolupant projectes molt sòlids, com són el programa d'alfabetització, les millores a l'escola del Barrio Sabadell o el suport a l'alcaldia de Matagalpa, en temes com el de l'elaboració del padró. Amb aquest projecte comarcal, Sabadell amplia la seva tasca a Matagalpa, a tots els ciutadans i ciutadanes del Departamento”.

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Llorenç Savall, Ricard Torralba, ha explicat que “aquest projecte de cooperació directa de municipi a municipi és un referent comarcal i permet que des del nostre municipi puguem tirar endavant un projecte de cooperació propi, sota el paraigües del Consell Comarcal”. En la mateixa línia s'ha manifestat la regidora de Palau Solità i Plegamans, Josefa Bailón, que ha remarcat “les necessitats d'ajuda que tenen a Nicaragua i la importància de totes les accions que s'hi puguin desenvolupar”.

PROJECTE COMARCAL

Actualment set ajuntaments de la comarca –Senmenat, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Sant Llorenç Savall, Matadepera, Viladecavalls i Sabadell- estan portant a terme projectes de cooperació directa amb pobles del Departamento de Matagalpa, emmarcats en el Pla Estratègic del Departament que s'està desenvolupant amb el suport del Consell Comarcal. Les actuacions es porten a terme als pobles de San Ramon, San Isidro, Muy muy i Esquipulas i al Departamento de Matagalpa en general, en el cas del projecte de Sabadell.

Atesa la dificultat per fer el seguiment de les obres dels projectes conveniats, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, com a soci del Fons Català de Cooperació, ha sol·licitat l'acompanyament i el suport del Fons en la fase de seguiment dels projectes aprovats per tal de garantir-ne la seva execució i la seva consolidació.

SEGUIMENT DELS PROJECTES SOBRE EL TERRENY

Segons el conveni signat, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament durà a terme el seguiment dels projectes aprovats pels ajuntaments del Vallès Occidental al Departamento de Matagalpa i vetllarà per l'acompliment de les obligacions establertes en els convenis signat al mes de novembre entre les corresponents alcaldies del Departamento de Matagalpa i els corresponents ajuntaments del Vallès Occidental.

El Fons Català desenvoluparà tres tipus de seguiment: l'avenç físic, l'avenç financer i el contacte amb els beneficiaris, és a dir el grau d'acceptació dels serveis per part de les comunitats nicaragüenques.

Aquesta tasca es podrà realitzar gràcies a que el Fons Català compta actualment amb una oficina a la capital de Nicaragua, Managua, on hi treballen tècnics de la institució que fan el seguiment de projectes a diversos punts de Centreamèrica. Els tècnics faran visites de seguiment sobre terreny i establiran mecanismes de col·laboració i d'interlocució amb les Unitats Tècniques Municipals responsables de l'execució dels projectes en els municipis.

El Consell Comarcal del Vallès Occidental transferirà al Fons Català per les tasques de gestió del seguiment dels projectes proposats l'import de 9.005,40 euros.

ELS PROJECTES DE COOPERACIÓ

Els municipis de la comarca que participen en aquesta nova iniciativa són: Sentmenat, Palau-solità i Plegamans, Sant Llorenç Savall, Matadepera i Viladecavalls i Sabadell. Tots aquests municipis financen accions concretes a pobles com San Ramon, Muy Muy, Esquipulas o San Isidro. Per la seva banda, Sabadell signa un conveni amb el Departament de Matagalpa ja que ja compta amb un agermanament concret amb la ciutat de Matagalpa, on desenvolupa diferents projectes de cooperació.

Sabadell estén la seva col·laboració al Departamento de Matgalpa

L'Ajuntament de Sabadell va signar al novembre un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l'alcaldia de Matagalpa per l'elaboració de la pàgina web de foment turístic del Departamento de Matagalpa i de la central de reserves hoteleres de la zona, per un import de 17.008,58 euros.

D'aquesta manera, Sabadell, que és ciutat agermanada de Matagalpa, vol estendre la seva col·laboració amb el conjunt del Departamento, promovent una actuació que beneficiï a més d'un municipi. Una de les qüestions que ha tingut en compte Sabadell a l'hora d'escollir el projecte ha estat la necessitat de crear un teixit econòmic que permeti desenvolupar actuacions futures. Aquest és el cas de la creació de la central de reserves i de la pàgina web, que seran instruments útils a l'hora de promocionar la zona del Departament com a destí turístic, relacionat amb la Ruta del Cafè, que era un dels elements que es dibuixava en el Pla Estratègic del Departament de Matagalpa.

La creació de la Central de Reserves Turístiques del Departament pot beneficiar aproximadament a 300 petits empresaris turístics i pot assegurar una cobertura departamental. A més, el projecte generarà llocs de treball directes i indirectes i oferirà una seguretat i motivació als empresaris que treballaran per uns objectius conjunts.

Polinyà i Palau-solità i Plegamans construeixen dues escoles a San Ramon

L'Ajuntament de Polinyà inverteix un total de 17.068'89 euros per la construcció d'una aula de pre-escolar a la comunitat Los Pinos Mayale del municipi de San Ramon. En concret es construeix una aula que tindrà 56 metres quadrats i comptarà amb el mobiliari necessari així com també amb jocs infantils. A més estarà dotada amb la infraestructura de sanejament necessària.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans portarà a terme la construcció d'un centre escolar a la comunitat de Montegrande de San Ramon, fent una aportació de 24.179'27 euros. La nova escola reemplaçarà el centre escolar de Monte Grande. El nou centre tindrà un superfície de 96 metres quadrats i comptarà amb mobiliari i pupitres pels alumnes. També es dotarà amb la infraestructura de sanejament necessària i amb el mobiliari per al professorat.

San Ramon està situat a uns 14 quilòmetres de Matagalpa i té aproximadament 30.000 habitants, dels quals només 6.000 viuen en una zona urbana, la resta ho fan a les zones rurals. La població escolar del municipi és de prop de 7.500 alumnes.

Sentmenat ajuda a construir un pont a Muy Muy

L'Ajuntament de Sentmenat també participa en la nova via de col·laboració iniciada pel Consell Comarcal i inverteix un total de 16.584'35 euros per la construcció d'un pont per a vianants a Muy Muy per creuar el riu Zapote. La població de Muy Muy té més de 16.000 habitants, dels quals prop d'11.000 viuen en zones rurals.

Els habitants de les comunitats de Las Delicias, El Mamonal, Cuatro Esquinas i altres han de transitar diàriament a peu per la ruta de El Chompipe, creuant el riu Zapote. Aquest riu augmenta considerablement el seu cabdal a l'hivern i dificulta el pas als habitants com els petits productors que comercialitzen els seus productes o els nens i nenes que han de creuar el riu per anar a l'escola de la comunitat de El Chompipe. Per tal de poder millorar la mobilitat es vol construir un pont penjat per a vianants de 40 metres per 1'10 metres d'amplada que creui el riu Zapote.

Matadepera i Viladecavalls cooperen amb Esquipulas

Els ajuntaments de Matadepera i Viladecavalls col·laboren amb el municipi d'Esquipulas per a poder construir, en total, 70 sanitaris (letrinas). L'Ajuntament de Matadepera farà una aportació de 4.000 euros, gairebé la mateixa que farà l'Ajuntament de Viladecavalls, amb 3.924'86 euros.

Esquipulas és un municipi del Departamento de Matagalpa que té més de 16.000 habitants, dels quals només 6.000 viuen en una zona urbana. Es troba a unes 55 quilometres de la capital del Departamento. Al municipi no existeix xarxa de clavegueram i el mitjà més utilitzat és l'anomenada “letrina”, utilitzada pel 65% dels habitatges.

Sant Llorenç Savall col·labora amb San Isidro

El conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Sant Llorenç Savall, l'alcaldia de San Isidro, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l'alcaldia de Matagalpa preveu la construcció de 14 letrinas a San Isidro per un import de 3.000 euros.

El municipi de San Isidro té més de 16.000 habitants, dels quals només un 35'5% viuen en una àrea urbana. El municipi compta amb un gran projecte per a la construcció de 400 letrines en 7 comunitats rurals i, en una primera fase, Sant Llorenç Savall hi fa una aportació que permetrà construir-ne les primeres 14.


Imatge
Representants dels Ajuntaments del Vallès amb el president del Fons Català

Imatges relacionades

  • La regidora de Solidaritat de Palau amb el president del Consell Comarcal i el president del Fons Català de Cooperació

    La regidora de Solidaritat de Palau amb el president del Consell Comarcal i el president del Fons Català de Cooperació

Enllaços relacionats