Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dijous, 20 de setembre

Palau-solità i Plegamans aprova inicialment el nou POUM

23 de juny de 2006El nou Pla General d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Palau es va aprovar inicialment en el ple extraordinari que va tenir lloc ahir amb els vots de l'equip de govern (PSC, ICV-EUiA i el regidor no adscrit Miguel Molina), del PP i el vot en contra d'UP-ERC i CiU. Ara restarà en exposició pública fins el pròxim 12 de setembre de 2006, dia en el qual finalitzarà el termini per a la presentació d'al•legacions. El POUM es pot consultar al web municipal (www.palauplegamans.cat) o qui estigui interessat podrà passar per l'Ajuntament i demanar un CD que conté tota la informació a mitjans de la setmana que ve.
Amb l'aprovació inicial del nou POUM, Palau posa el fil a l'agulla per fer realitat un Pla ambiciós que determina les bases per aconseguir una millor qualitat de vida per a tots els palauencs i palauenques. Un Pla rigorós i que ha de servir per cohesionar millor els barris, dotar el poble de millors infrastructures, zones d'equipaments i zones verdes. I, per sobre de tot, és un Pla que segueix les directrius de tot el procés participatiu endegat durant el darrer any i l'experiència urbanística dels darrers 10 anys, tot plegat ha donat uns fruits que han quedat raonablement reflectits en aquest nou POUM.
En aquests darrers 10 anys s'ha endreçat urbanísticament Palau i, acomplint els objectius de l'anterior Pla General, s'han realitzat més d'una dotzena de reparcel•lacions i s'ha incorporat al patrimoni municipal milers i milers de metres quadrats de zones verdes i d'equipaments que restaven pendents de la gestió del Pla anterior, el conegut com a Pla General de la Comarca de Sabadell, que datava de 1979 i que va ser modificat puntualment l'any 1988-. Per aquesta raó, l'aprovació inicial del nou POUM fa que 2006 sigui un any crucial dins de la perspectiva urbanística per Palau-solità i Plegamans.

Els objectius generals del Pla i els grans principis de sostenibilitat considerats, es sintetitzen en tres grans eixos:

La valoració de l'entorn no urbanitzat tant per motius productius i culturals com ecològics i paisatgístics.

L'ordenació del creixement i activitats urbanes entorn del nucli existent.

La consolidació de l'estructura urbana i territorial.

Aquests objectius es posen de manifest en el sòl classificat:

Extensió del terme municipal: 1.496 Ha
Sòl urbà consolidat: 565,80 Ha (37,67%)
Sòl urbà no consolidat: 38,21 Ha (2,55%)
Sòl urbanitzable: 111,49 Ha (7,45%)
Sòl No urbanitzable: 782,59 Ha (52,32%)

El sòl urbanitzable de nova delimitació representa 41,39 Ha residencials i 43,41 Ha industrials

Habitatges protegits i altres dades del POUM

Palau-solità i Plegamans té en l'actualitat uns 13.000 habitants, les previsions del vigent Pla General aprovat el 1979 i revisat el 1988 eren d'entre 18.000 i 20.000 habitants, esgotant la totalitat del sostre edificable.

Amb la proposta de nou POUM l'increment d'habitatges respecte el sòl de nova delimitació és de 1.260 habitatges i en el total del sòl delimitat 2.160 habitatges, el que representa un increment del sostre potencial actual existent de 18.000 habitants en uns 5.000 habitants més, amb un sostre potencial estimat total segons el nou POUM de 23.000 habitants, esgotant tot el sostre edificable, que s'ajusta a la previsió intermitja de la curvatura de creixement. Aquestes previsions es poden considerar a 20 anys, tot i que les previsions de l'actual Pla General ja tenen 27 anys i no han esgotat ni de bon tros el sostre potencial proposat de 20.000 habitants.

Reserves de sòl per a equipaments: 54,5 Ha, el que representa 22,70 m2/habitant per un sostre potencial superior als 23.000 habitants.

Reserves de sòl per a Zones verdes: 106 Ha, el que representa 43 m2/habitant per un sostre potencial superior als 23.000 habitants.

Les dotacions de sòl per habitatge protegit en nombre d'habitatges representa aproximadament:

aprofitament mig 563 habitatges
habitatge protegit 657 habitatges
habitatge concertat 294 habitatges
habitatge dotacional públic 57 habitatges
______________________________________
total 1.571 habitatges

El futur de Palau es definirà en els següents termes:

Estructurar la zona central de Palau entre el carrer de Dalt i el Carrer de Baix i entre l'Avinguda Catalunya i la riera de Caldes, potenciant-la com a zona de referència per serveis, equipaments i comerç.

Millorar la mobilitat entre els barris i promoure noves infrastructures com un nou pont a la riera de Caldes i un altre pont a la riera de Sentmenat, així com la Gran Via de Ronda a la riera de Caldes. A més, es preveu la reserva pel futur tramvia (el Calderí) que conectarà Palau amb els municipis colindants.

Ser restrictius amb el creixement demogràfic per tal de mantenir un entorn de qualitat en la nostre vila.

Aquest pla inclou el creixement de 900 habitatges en les zones previstes en l'actual Pla General i de 1.260 habitatges en les zones de nou creixement. O sigui, un total de 2.160 habitatges, dels quals 1.296 gaudiran d'algun tipus de protecció oficial.

El sostre d'habitants pel 2021 es fixa en una forquilla d'entre 18.000 i 24.000, marcant-se un índex de prioritats en l'execució dels diferents equipaments segons es vagi produint aquest creixement. Avui en som 13.000.

Tots el terrenys d'equipaments i les noves infrastructures seran de cessió obligatòria i gratuïta a l'Ajuntament en funció del desenvolupament urbanístic.
Aquest nou POUM el podreu consultar a partir de la seva aprovació inicial en el ple d'aquest mes.Imatge
Um moment del debat del POUM durant el ple celebrat el 22 de juny