Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimarts, 11 de desembre

200 municipis catalans demanen una reunió urgent amb el president Mas per parlar del finançament de les escoles bressol

15 de juny de 2012L’alcaldessa de Palau-solità i Plegamans,Teresa Padrós, juntament amb representants d’uns 200 municipis, entre alcaldes, alcaldesses i regidors i regidores d’educació, s’han reunit a la seu de la Federació de Municipis de Catalunya per acordar el posicionament de l’entitat municipalista després que la Generalitat fes pública la seva proposta d’aportació única de 875 euros per plaça i any a les escoles bressol municipals.

 

A la reunió, els assistents han aprovat per unanimitat un document amb les propostes d’actuació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) davant la comissió informativa de la conselleria d’Ensenyament a la Comissió Mixta del passat 11 de juny de 2012, en la qual es va anunciar l’aportació única per part de la Generalitat de Catalunya de 875 euros per plaça i any en el curs 2012-2013 a les escoles bressol, sense convocatòria de beques.

 

La primera mesura acordada per l’FMC és demanar una reunió urgent amb el President de la Generalitat, Artur Mas, per comunicar l’alarmant situació que provoca la reducció en el finançament de les escoles bressol municipals.

 

El president de l’FMC, Manuel Bustos, ha explicat que “volem donar una nova oportunitat al diàleg, no podem acceptar 875 euros: els ajuntaments no tenim diners per afrontar aquesta nova situació i està en risc la continuïtat del servei en molts municipis”.

 

Manuel Bustos i el president de la Comissió d’Educació de l’FMC, Josep Maria Freixanet, han destacat que a la reunió “alguns alcaldes i alcaldesses han demanat que es prenguin mesures molt més contundents però hem volgut calmar els ànims perquè estem segurs que el President de la Generalitat ens escoltarà i entendrà que no és viable el finançament que ens proposen”. Freixanet ha afegit: “Som govern, volem ser govern i volem que ens tractin com a govern”.

 

L’Alcaldessa Teresa Padrós ha realitzat una intervenció durant la reunió en la que ha exposat “el perill que pateix el model educatiu que s’ha treballat durant tants anys i que ha permès a la dona incorporar-se plenament al mercat laboral. Ara es vol destruir tot allò que s’ha aconseguit”. El regidor d’Educació de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, Joan Carles Tinoco, concreta que el cost per plaça i any a les escoles bressol de la vila s’ha reduït de 6.100 euros al 2010 a la previsió de 5.800 per a aquest any.

 

Tinoco avança que “l’Ajuntament ha fet càlculs en diversos escenaris, però tenint en compte l’anunci fet per la Generalitat al mes de maig d’aportar 1.000 euros per plaça i any, quantitat que han tornat a rebaixar”. En tot cas, i segons el regidor, “es tractarà la qüestió al setembre dins el Consell Municipal d’Educació per valorar les diverses opcions, tenint en compte els diversos serveis i preus, per mirar de trobar l’equilibri entre els percentatges del cost total per plaça que poden assumir les famílies i l’Ajuntament i evitar que el servei deixi de tenir sentit per culpa d’un cost inassumible per a les famílies”.

 

Reducció de l’aportació

Cal fer esment que una plaça a una llar d’infants de la Generalitat té un cost de 7.100 euros anual i el preu fixat per al curs que ve per a les famílies és de 98 euros al mes (DOGC abril). Una plaça a una escola bressol de titularitat municipal és de 5.485 euros (mitjana provincial calculada per la Diputació de Barcelona) i, si es confirma la xifra de 875 euros per part de la Generalitat, les famílies podrien haver de pagar una mitjana de 300 euros al mes. Això suposa, en paraules del President de l’FMC, Manuel Bustos, “un greuge comparatiu”. “Clarament és injust”, ha dit.

 

Si ho traduïm a percentatges, resulta que fins al curs que ara finalitza la Generalitat aportava el 50% del cost de cada plaça, un 25% era costejat per l’Ajuntament i de l’altre 25% se’n feien càrrec les famílies. Amb la nova situació exposada pel govern d’Artur Mas, la Generalitat redueix la seva aportació al 25%, els ajuntaments han d’aportar un mínim del 25% i la resta de la despesa recauria sobre les famílies. Cal recordar, a més, que la Generalitat no té intenció de convocar cap beca que complementi els 875 euros per plaça i any anunciats.

 

Altres actuacions

L’FMC també ha acordat sol·licitar una reunió urgent amb la presidenta del Parlament de Catalunya per exposar la crítica situació i la difícil viabilitat de la xarxa municipal d’escoles bressol de Catalunya provocada pel trencament del requeriment parlamentari per part del Govern de la Generalitat, per incompliment la Llei 5/2004 de llars d’infants de qualitat, la Llei d’Educació de Catalunya i l’Estatut d’Autonomia, així com les darreres mocions parlamentàries.

 

A més, es convocarà una reunió urgent del Consell de Governs Locals per tractar la difícil situació econòmica municipal a Catalunya, agreujada per la involució del model de finançament de les escoles bressol municipals que fa insostenible l’acumulació del deute local davant el nou escenari que regula la Ley Orgánica de Estabilidad y Sostenibilidad Financiera.

 

Els alcaldes i alcaldesses han acordat reclamar la responsabilitat de la conselleria d’Ensenyament per al restabliment urgent de la dotació de 5 milions d’euros destinada a beques per a les famílies desafavorides, tal com insta la Llei 5/2004 del Parlament per a les escoles bressol públiques i consolidar aquesta partida de suport a les famílies, imprescindible en l’actual realitat social.

 

L’FMC encarregarà un estudi jurídic per analitzar les possibilitats d'actuació davant l’incompliment de la relació entre la Generalitat i les Entitats Municipalistes establerta en l’acord-marc i dels convenis particulars amb cada ajuntament que se’n deriven, a instància de la Llei 5/2004 del Parlament de Catalunya.

 

Per últim, s’ha acordat elaborar un escrit explicatiu, adreçat a totes les famílies de Catalunya, sobre les repercussions que provoquen la darrera informació de la conselleria d’Ensenyament en la que la Generalitat redueix un 52% la seva aportació a les escoles bressol municipals per al curs 2012-2013 i prenent de referència el finançament fet per la Generalitat al curs 2010-2011, i trasllada el major cost del servei a les famílies, en concret un 50% del mateix. L’escrit serà distribuït a través de tots els municipis adherits a la Federació.Imatges relacionades

  • Teresa Padrós es dirigeix als seus companys en la reunió de l'FMC

    Teresa Padrós es dirigeix als seus companys en la reunió de l'FMC

  • Votació a favor de les propostes de la FMC

    Votació a favor de les propostes de la FMC

Documentació adjunta

Enllaços relacionats