Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dijous, 21 de març

Més d’un centenar de persones acudeixen a la primera sessió informativa del POUM

21 de juny de 2012Un nombrós públic, al voltant d’un centenar de persones, va assistir a la primera sessió informativa que ha organitzat l’Ajuntament per explicar el projecte de Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que va tenir lloc a la Sala Polivalent el dimarts 19 de juny. El proper dimarts, 26 de juny, se celebrarà la segona sessió, en la qual s’informarà exactament sobre el mateix contingut, si bé es vol enfocar més a les associacions de veïns i entitats del municipi. La redacció i disseny del POUM es troba en un estat molt avançat i per això l’Ajuntament ha iniciat aquest període d’informació per tal que la ciutadania pugui valorar-lo i aclarir els possibles dubtes.

 

L’exposició va anar a càrrec de la Tinenta d’Alcaldia de Territori i Medi Ambient, Àngels Marcuello, el Director de l’equip redactor del POUM, Santi Bertran, i l’advocat Miquel Pigem. L’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, va ser, però, la primera en donar la benvinguda als assistents i introduir la presentació. “Amb aquesta jornada volem donar resposta a la pregunta que ens ha estat fent molta gent, que és com està en aquests moments l’elaboració del POUM”, va començar. Tot seguit, va manifestar que “el POUM és una eina molt important, que cal tenir perquè modera el creixement, reestructura i cohesiona la població i marca cap a on es vol anar i com es vol créixer”. Per últim, Padrós va agrair “el treball que han fet totes les persones que s’hi han implicat, tant pel que fa als tècnics com les persones i entitats que han fet i fan les seves aportacions”.

 

Al final de la jornada, el públic va poder intervenir en el torn de preguntes que es va obrir. Ja un cop finalitzada, moltes persones van dirigir-se als professionals i membres de l’equip de govern que hi eren presents per preguntar qüestions relacionades amb el POUM en un to distès i informal.

 

Un any de feina

“El POUM inicia avui el seu camí públic, un camí que serà molt ampli”, va manifestar la Tinenta d’Alcaldia de Territori i Sostenibilitat, Àngels Marcuello, en iniciar la seva exposició. La regidora va avançar que “la previsió és portar-lo al Ple Municipal per a la seva aprovació inicial al setembre o l’octubre”. Amb tot, va assegurar que “no es portarà a la seva aprovació fins que no s’hagin fet les reunions pertinents amb tots els propietaris o veïns dels sectors afectats i fins que es finalitzin les jornades i trobades participatives”.

 

Abans d’anunciar la previsió del calendari, Marcuello va explicar amb claredat l’estat del POUM quan va prendre possessió l’actual equip de govern: “Ens vam trobar molta feina feta, sobretot a nivell de projecció i documentació gràfica. Els canvis que hem introduït en aquest any no representen ni el 10% respecte al document original que s’havia explicat en els darrers tallers amb la ciutadania”. Segons Marcuello, la primera tasca va ser “endreçar el projecte”. A continuació, va enumerar els elements que mancaven i que han significat una part important de la feina que s’ha dut a terme en aquest any per afegir-los al POUM: “La memòria, les normatives urbanístiques sobre les que es basa, l’estudi econòmic i financer, l’avaluació econòmica, la memòria social, la memòria ambiental, l’estudi d’avaluació de la mobilitat generada i l’agenda”. A més, segons la regidora, ha calgut adaptar el document “a les noves normatives aparegudes durant aquest temps, com les lleis òmnibus, o els criteris del Pla Territorial Metropolità de Barcelona [PTMB]”.

 

Abans de finalitzar la seva intervenció, Marcuello va revelar les directrius que el govern ha donat a l’equip tècnic que elabora el POUM: “Celeritat, perquè fins que no s’aprovi el POUM es troben aturats molts temes de gestió urbanística; notificacions exhaustives als afectats perquè ningú se senti desprotegit; i prioritzar temes bàsics, com la via paral·lela i l’eix verd de la Riera de Caldes, i l’avinguda Catalunya”. Tot seguit, l’assessor jurídic del POUM, l’advocat Miquel Pigem, va concretar: “Els tècnics han d’ajustar aquest instrument d’ordenació i protecció territorial al principis de les lleis que regeixen l’urbanisme modern, que són: la protecció del territori, incloent-hi qüestions com el paisatge i la integració humana; la compactació urbana per evitar la dispersió; i la sostenibilitat com a principi en l’estructura urbana i en el creixement necessari, i no més, perquè sigui també socialment sostenible”.

 

Contingut

Santi Bertran, director de l’equip que treballa en l’elaboració del POUM des de fa uns anys, va deixar clar que “el POUM no fixa que el poble o ciutat ha de créixer, sinó que estableix els criteris que s’han de seguir per si algun dia s’ha d’anar creixent”. En aquest sentit, Bertran va concretar que l’equip redactor és molt conscient que part de la població del municipi s’hi ha establert “perquè aquí ha trobat espais agrícoles i forestals que no hi són a la ciutat”. “El POUM –va continuar— no suposa cap canvi d’estil de vida ni de municipi, només tracta d’ajustar l’actual model per ocupar els buits que hi ha dins la trama urbana, millorar la sostenibilitat del municipi i ampliar la densitat en els nous creixements per corregir el desenvolupament històric del municipi, ja que ho ha fet de forma dispersa i mancat d’organització i visió general”. A més, segons Bertran, la topografia del municipi contribueix també a la dispersió del sòl urbà: “Això és, en principi, negatiu, però es pot aprofitar i veure-ho en positiu, posant en valor l’estreta relació entre sòl urbà i rural”.

 

El POUM, doncs, contempla el possible creixement futur des de la voluntat de relligar barris entre si en un municipi dispers, però introduint-hi noves zones verdes que integrin les edificacions i els barris amb les zones rurals. Entre les noves zones verdes projectades, destaca la de la Riera de Caldes com a gran eix de cohesió a la part central del municipi. A més, el POUM identifica i protegeix zones amb valor paisatgístic i natural, cohesionant-les amb les zones urbanes. En aquest sentit, Bertran destaca que “les activitats i els usos que suporten els espais agroforestals són molt importants per protegir-los”.

 

Un altre aspecte rellevant que recull el POUM és la creació de nous vials per establir “una xarxa principal i una altra de secundària que ajudin a relligar els nous desenvolupaments”, va explicar l’urbanista. Aquests nous vials tenen l’objectiu de millorar la mobilitat interna del municipi i contribuir a descongestionar la principal artèria, que és l’avinguda Catalunya. És així com en un futur pot deixar de ser una carretera per ser una autèntica via urbana: “Una via més humana que creï una nova façana del municipi i que és possible gràcies a la variant que ja existeix”. Per assolir la descongestió de l’avinguda Catalunya, el POUM preveu, entre altres nous carrers, dues grans vies que travessarien gran part del municipi de nord a sud, en paral·lel a l’avinguda Catalunya. L’una s’ha dibuixat a la zona de la Serra de Plegamans; l’altra, resseguint el llit de la Riera de Caldes.Imatges relacionades

  • Padrós presenta la sessió. A la taula, i d'esquerra a dreta: Miquel Pigem, Àngels Marcuello i Santi Bertran

    Padrós presenta la sessió. A la taula, i d'esquerra a dreta: Miquel Pigem, Àngels Marcuello i Santi Bertran

  • El públic va omplir la Sala Polivalent

    El públic va omplir la Sala Polivalent

Documentació adjunta