Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
divendres, 17 d'agost

La Festa Major redueix el seu pressupost un 24% sense perdre qualitat

19 de juliol de 2012L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha presentat aquest matí la Festa Major 2012, que enguany se celebrarà del dijous 23 al dilluns 27 d’agost, que és festiu al municipi. L’Alcaldessa, Teresa Padrós, i la regidora de Festes, Carme Sanz, han estat les encarregades d’explicar els trets més característics de l’edició d’enguany i han anunciat alguns dels actes més destacats d’enguany.

 

En primer lloc, i tal com ha destacat l’Alcaldessa, “el pressupost de la Festa Major és un 24% inferior al de l’any passat”. La regidora de Festes ha concretat que “el tema econòmic era aquest any essencial, però sense reduir la qualitat dels actes”. En concret, la festa més important del municipi s’ha pressupostat per aquest any en 160.000€. Al 2011 va costar 210.000€; i al 2010, 250.000€. És a dir, es vol reduir 100.000€ de despesa en dos anys, una diferència que es duplica si es compara amb el que es va gastar fa 4 anys, quan va suposar 200.000€ més respecte al cost previst aquest any.

 

En relació a l’estalvi, Sanz ha agraït “el consens que hem assolit en el procés participatiu, el més ampli que s’ha fet mai fins ara, amb els representants de totes les entitats que hi han pres part”. Sanz ha explicat que s’han fet 9 reunions a més a més de taules específiques de treball. “Des del principi tothom va entendre el problema econòmic i gràcies als esforços de tothom hem organitzat una Festa Major molt més econòmica sense perdre la qualitat”, ha afegit la titular de Festes. Pel que fa al procés participatiu, és també rellevant el fet que s’han pogut satisfer al voltant del 80% de les propostes sortides del ‘Mulla’t per la Festa Major’, el debat participatiu on els joves diuen com volen que sigui la festa grossa.

 

Estalvi

L’important estalvi d’aquest any en la Festa Major ve donat per diverses qüestions.

Com a novetat, l’envelat acollirà els concerts, festes i altres activitats enfocades als joves. També s’estrenarà el Corral de l’Envelat, una zona de barraques on hi seran les entitats, que a més comptaran amb un escenari autogestionat. Així, la reducció d’espais és una de les raons principals de l’estalvi. Fins ara n’hi havia 3 de neuràlgics: l’envelat, la zona de vianants i l’espai jove –que tenia carpes i altres instal·lacions-. Aquest últim desapareix com a tal, perquè l’envelat acollirà tots els actes que abans es repartien en dues ubicacions diferents.

 

“Havíem d’escollir entre l’opció d’eliminar duplicitats d’espais o reduir els dies de Festa Major, i en el procés participatiu es va optar per mantenir les jornades i les qualitat però estalviar en la duplicitat d’espais”, ha explicat Carme Sanz. I és que aquest canvi suposa un gran estalvi en infraestructures i equipació (carpes, grups electrògens, equips de so, arranjament de terrenys, feines de muntatge i desmuntatge...). Ara bé, s’han programat els diversos concerts i activitats que acollirà l’envelat amb la finalitat que hi hagi oferta per a tots els gustos. A més, la plaça de la Vila i la Zona de Vianants guanyen pes, ja que s’hi concentraran bona part de les activitats. Això comporta també un estalvi econòmic, ja que es redueixen les operacions de muntatge i es pot prescindir del lloguer de grups electrògens per la bona potència de l’escomesa de la plaça.

 

Altres factors que han influït en l’estalvi són l’eliminació dels focs artificials per cloure la festa, que costaven al voltant de 15.000 euros, i les rebaixes en els catxés dels artistes. “Igualment vindran grups de primer nivell”, ha matisat Sanz.

 

Actes i novetats

El grup cap de cartell del concert principal, que tindrà lloc divendres 24 d’agost, és Lax’n’Busto, que sortiran a l’escenari després del grup Cuchillo de Palo. Dissabte actuaran Hotel Cochambre. També destaquen les actuacions de l’Orquestra Maravella, Chicos del Maíz o Traffic, entre altres. L’oferta musical inclourà nits de dj, havaneres, country, jazz, sardanes, música andalusa, música infantil i diversos balls.

 

Es preveuen sorpreses també en el pregó d’enguany. Carme Sanz ha avançat que “serà un espectacle on s’implicarà la gent de la plaça”. “No en vull saber res,m perquè vull ser la primera en ser sorpresa i mantenir l’expectació”, ha interromput l’Alcaldessa quan s’ha tocat aquest tema en la presentació d’avui. L’endemà tindrà lloc el correfoc, que servirà per estrenar les activitats d’una nova entitat del municipi: els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, la primera colla de dimonis de Palau-solità i Plegamans. Comptaran, això sí, amb la companyia dels Diables de Caldes i dels Diables de Parets. També serà una estrena l’Empalmada itinerant, que s’iniciarà a les 6 de la matinada del dilluns 27. Després hi haurà l’Esmorzar resacós al Castell de Plegamans. El fi de festa, serà, per primer cop, el sopar i ball ‘Fins a la Festa Major de l’any que ve’, a l’envelat.

 

L’Ajuntament difondrà la setmana vinent el programa complet de la Festa Major 2012.Imatges relacionades

  • Carme Sanz (esquerra) i Teresa Padrós en la presentació de la Festa Major 2012

    Carme Sanz (esquerra) i Teresa Padrós en la presentació de la Festa Major 2012

Documentació adjunta