Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dissabte, 17 de novembre

La vila ret homenatge al president Lluís Companys en el 72è aniversari del seu afusellament

16 d'octubre de 2012Desenes de persones van participar ahir al vespre de l’homenatge que cada any es ret al president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, que fou afusellat al Castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940 després d’aplicar-se-li un consell de guerra sumaríssim.

 

L’homenatge, celebrat a la plaça Lluís Companys, va iniciar-se amb el Preludi Musical interpretat per membres de l’Escola Municipal de Música. Tot seguit, Tomàs Castells, president de l’Associació Cultural Qu4trepins, va ser l’encarregat de fer el parlament institucional. Després, el professor de violí de l’Escola Municipal de Música, Joan Bosch, va interpretar el Cant dels Ocells. Aleshores va arribar el moment de fer la tradicional ofrena floral a la plaça que recorda el president Companys. L’Ajuntament de la vila va fer la seva ofrena de mans de l’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, i els portaveus dels grups polítics, acompanyats de la resta de regidors i regidores que hi van assistir. També van fer les seves ofrenes els representants de diversos partits polítics. L’acte va cloure amb els Segadors, l’himne de Catalunya, que va ser interpretat per la Societat Coral la Unió, acompanyats del violí de Joan Bosch i la resta d’assistents a l’homenatge.

 

Parlament

Tomàs Castells va fer un repàs de la figura d’en Lluís Companys, com a home, polític i president, i víctima de la guerra. Castells va reivindicar el paper de la política: “Necessitem persones que s’impliquin en la política i unes institucions fortes”. Alhora, va incidir en la necessitat de defugir de l’oblit. “Recordar és necessari i reivindicar la memòria història és una acte de justícia, però a la vegada pot ser una ocasió per fer una reflexió de plena actualitat”. També va fer paral·lelismes entre l’època en què va ser afusellat Companys, a l’inici de la dictadura franquista després d’una cruenta guerra, i els moments actuals: “Ara vivim en una democràcia, però encara hi ha carències i tics antidemocràtics, afloren expressions i conductes intolerants i agressives, que podrien ser perfectament traslladables a l’època a la que ens referim. Si llavors eren greus, encara ho són més ara, ja que diem que acceptem els valors democràtics”.

 

El president de Qu4trepins no va evitar el debat actual sobre les reivindicacions i els sentiments catalanistes. “En un ampli sector de la societat catalana hi ha la percepció de viure una altra vegada en la història un episodi d’hostilitat dirigit contra moltes de les coses que caracteritzen i defineixen el nostre país, com si es pretengués arraconar valors importants i limitar-ne les llibertats”. Per últim, i des d’aquesta perspectiva, Tomàs Castells va concloure: “Està en les nostres mans, les de tots els ciutadans, el fer-nos respectar i encarar el present i el futur col·lectiu que Catalunya, com a societat formada i madura que és, decideixi de forma democràtica i lliure”.Imatges relacionades

 • 121016 hmtgelluiscompanys actuaciovioli

  121016 hmtgelluiscompanys actuaciovioli

 • 121016 hmtgelluiscompanys parlamenttomascastells

  121016 hmtgelluiscompanys parlamenttomascastells

 • 121016 hmtgelluiscompanys ofrenaajuntament

  121016 hmtgelluiscompanys ofrenaajuntament

 • 121016 hmtgelluiscompanys coralunio violi

  121016 hmtgelluiscompanys coralunio violi

Enllaços relacionats