Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimecres, 15 d'agost

L’Ajuntament aconsegueix que l’ACA faci una intervenció de neteja i manteniment a la llera de la Riera de Caldes

18 d'octubre de 2012Aquesta setmana han començat els treballs per retirar diversos arbres de la llera de la Riera de Caldes, en dos trams situats al terme municipal de Palau-solità i Plegamans. Aquesta actuació la duu a terme l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i suposa una despesa per a aquest organisme de 7.500€, que transfereix aquesta quantitat directament a l’empresa pública Forestal Catalana SA per fer-la. L’ACA ha accedit a realitzar-la després de les múltiples gestions que ha fet l’Ajuntament sol·licitant que s’hi intervingui.

 

Les actuacions es concentren al tram de la Riera de Caldes comprès entre el pont de la Carrerada i el límit amb el terme municipal de Caldes de Montbui, al barri de la Pineda, sobretot des del gual de Sant Roc cap al nord. Es tracta d’una de les seccions on s’hi han acumulat més pollancres. Els treballs se centren en eliminar exemplars d’aquests arbres situats al mig de la llera perquè corren més risc de ser arrencats per la força de l’aigua i podrien suposar un perill. S’aprofita aquesta actuació per eliminar les bardisses situades al voltant. En paral·lel, es poden branques de salzes per reduir el seu volum. És previst que els operaris hi treballin durant unes dues setmanes.

 

El regidor de Medi Natural de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, Pedro Sánchez, agraeix a Josep M. Aguiló, director del servei territorial de l’ACA, “per haver-nos tingut present i haver accedit a les nostres peticions malgrat la delicada situació econòmica”. El regidor afegeix que “ha calgut enviar una gran quantitat d’informes i reportatges fotogràfics perquè veiessin la necessitat d’intervenció en aquest tram de la riera”. Sánchez avança que el consistori plantejarà als ajuntaments de Caldes de Montbui i Santa Perpètua de Mogoda “presentar una estratègia comuna per tal que l’ACA tingui present la Riera de Caldes i l’hi dediqui diners, encara que no siguin grans actuacions però sí intervencions més regulars i de forma global perquè feia temps que no s’hi havia fet res i l’estat de la riera aigües amunt ens afecta també a nosaltres”. El regidor detalla que “l’Ajuntament no demana que s’arrasi la vegetació de la llera de la riera, sinó que es sanegi”. És a dir, que s’eliminin les espècies invasores que, en no estar adaptades al règim canviant de les rieres mediterrànies poden comportar problemes en cas d’avingudes.

 

Josep Carreras, president de l’Associació de Veïns de la Pineda, manifesta “agraïment per la gestió municipal que ha aconseguit que l’ACA accedeixi a intervenir-hi”. Carreras afegeix que aquest ens, que és qui té les competències en la gestió de rius i rieres, “hauria de fer-hi intervencions més sovint, i també les hauria de fer extensives al terme municipal de Caldes de Montbui”. Aquesta població veïna de Palau-solità i Plegamans està situada al curs alt de la riera. Carreras especifica que després de la canalització de la riera feta l’any 1998 s’ha reduït el risc de patir una riuada com la de 1994, si bé considera “que no és lògic que després d’aquesta gran inversió l’ACA no faci intervencions més sovint i treure els arbres i les plantes que poden causar problemes, com la canya americana, perquè entenem que a la riera ha d’haver-hi flora i fauna, però la que li pertoca”.

 

Neguit veïnal

Palau-solità i Plegamans va patir a l’octubre de 1994 una tràgica riuada, que va causar la mort de dues veïnes de la població i enormes destrosses materials, sobretot al barri de la Pineda. És per aquesta raó que els veïns d’aquesta zona són especialment susceptibles a l’estat del curs d’aigua. La tragèdia de 1994 va ser causada per diverses raons. Durant un episodi de fortes pluges es va crear un tap a la riera, al terme municipal de Caldes de Montbui, que va fer presa i va acumular una gran massa d’aigua. En rebentar la presa, aquesta massa d’aigua va baixar amb molta força cap a Palausolità i Plegamans. Molt a prop del límit nord del barri de la Pineda aquesta gran onada va sortir de la llera del riu en un meandre molt pronunciat i va anar a parar directament contra les cases de la Pineda junt amb tota mena d’elements com roques, fang, animals morts o arbres de grans dimensions.

 

Uns anys després, al 1998, i gràcies a la mobilització veïnal i de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, es va aconseguir que es canalitzés la riera, eliminant el meandre esmentat i fent que la llera tingués un traçat més rectilini, que és l’actual. El president de l’Associació de Veïns del barri subratlla aquesta obra com una actuació molt important per millorar la seguretat però admet que el record del que va succeir al 1994 és encara viu: “la gent del barri es preocupa força quan hi ha fortes pluges i quan creu que el manteniment no es fa amb la constància desitjable”.

 Imatges relacionades

  • 121018 rieracaldes talaarbre

    121018 rieracaldes talaarbre

  • El regidor Sánchez (amb jaqueta vermella) inspecciona l'inici dels treballs amb un representant de l'Associació de Veïns i tècnics de l'Ajuntament i Forestal Catalana

    El regidor Sánchez (amb jaqueta vermella) inspecciona l'inici dels treballs amb un representant de l'Associació de Veïns i tècnics de l'Ajuntament i Forestal Catalana

  • 121018 actuaciorieracaldes talaarbre2

    121018 actuaciorieracaldes talaarbre2

Enllaços relacionats