Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dissabte, 16 de febrer

Bona part de les taxes i impostos municipals no pugen al 2013 i la majoria dels que ho fan es limiten a l'IPC

26 d'octubre de 2012El Ple Municipal celebrat ahir, 25 d’octubre, va aprovar la modificació de les Ordenances Fiscals de l’exercici 2013. Ho va fer amb els vots a favor dels partits que formen l’equip de govern (PSC, ICV-EUiA i la Veu de Palau-solità i Plegamans), així com d’ERC, mentre que CiU es va abstenir i el PP va votar-hi en contra.

 

El Tinent d’Alcaldia d’Economia, Joan Segrelles, va destacar que “l’equip de govern ha fet un exercici de contenció seriós i ha intentat minimitzar l’impacte sobre la ciutadania en l’increment de taxes i impostos municipals”. El regidor va afegir que “la ciutadania ja suporta prou pressió fiscal, especialment per les pujades de l’IVA i de l’IBI aprovades pel govern estatal”.

 

Majoria de taxes i impostos

L’Ajuntament no estableix cap increment en bona part de les taxes i dels impostos municipals. En concret, i pel que fa els impostos, no tindran cap increment ni el de construccions ni l’impost de valor dels terrenys, conegut com plusvàlua. Quant a les taxes, i com a exemple, no pujaran: les vinculades a l’Escola d’Adults, la del servei de Teleassistència, la d’autoritzacions sanitàries ni l’expedició de documents administratius, entre altres.

 

En paral·lel, la majoria de taxes i impostos que sí que pugen ho fan limitant-se a l’IPC interanual català registrat al mes d’agost, que és el 3,10%. És el mateix increment que tindran l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) i el coeficient de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, exceptuant els camions i tractors, als quals només se’ls aplica una pujada del 0,80% en aquest coeficient. Entre els exemples de taxes a les que s’aplica l’increment del 3,10% es poden citar els serveis i les llicències o comprovacions en matèria urbanística, les entrades de vehicles a la via pública, l’ocupació de terrenys públics o la instal·lació de parades, barraques, espectacles o atraccions.

 

Excepcions

Entre les excepcions a la tònica general (congelació o pujada del 3,10%) cal citar l’Impost de Béns Immobles (IBI), al qual l’Ajuntament aplica una reducció en el tipus impositiu municipal. Es redueix aquest tipus un 4,96% als immobles que tenen un valor inferior a la mitjana. A la resta se’ls disminueix el tipus impositiu municipal un 4,66%. Cal precisar, però, que l’IBI total està afectat també per les amortitzacions de l’augment del valor catastral efectuat al 2004, que s’han d’aplicar durant 10 anys, i pel Reial Decret Llei 20/2011, aprovat pel govern estatal el 30 de desembre de l’any passat. És a dir, malgrat que l’Ajuntament redueixi el tipus impositiu municipal, els rebuts de l’IBI poden veure incrementat el seu import, si bé es calcula que la majoria no pujaran més que l’IPC.

 

Les taxes de les Escoles Bressol i de l’Escola Municipal de Música es troben també dins de les excepcions, però en aquests casos, en sentit contrari, ja que s’incrementen. Les pujades s’expliquen, segons Segrelles, “per les reduccions en les subvencions”, establertes per la Generalitat de Catalunya. I és que la subvenció per plaça i any d’escola bressol s’ha reduït en uns 900€. Finalment s’incrementa la taxa d’escoles bressol un 13,10%, i la de l’Escola Municipal de Música, un 18%.

 

També tindrà una pujada superior a la de l’IPC la taxa d’escombraries, que augmentarà un 5,10%. Això es deu a la suma del 3,10% de l’IPC més l’impacte del 2% de la pujada de l’IVA imposada pel govern estatal i que, segons Segrelles, “resulta impossible de ser assumida per l’Ajuntament”.Imatges relacionades

  • El regidor d'Economia (3r per l'esquerra) va presentar la modificació de les ordenances fiscals

    El regidor d'Economia (3r per l'esquerra) va presentar la modificació de les ordenances fiscals