Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dissabte, 17 de novembre

Trenta-cinc noves parelles lingüístiques en la 18a edició del Voluntariat per la llengua

31 d'octubre de 2012L’Auditori de la Masia de Can Cortès va acollir ahir al vespre l’acte de presentació de la 18a edició a Palau-solità i Plegamans del programa Voluntariat per la llengua. A més de l’assistència de bona part dels integrants de les 35 parelles d’aquesta edició, l’acte va comptar amb la presència del regidor de Cultura, Miquel Rovira. El regidor va donar la benvinguda a tots els assistents i va agrair “el treball i l’esforç, tant dels voluntaris com dels aprenents, perquè la llengua catalana es continuï utilitzant, i esperem que així sigui per molts anys”. Rovira va cloure la seva breu presentació desitjant a la setantena de pariticipants que tinguin una molt bona experiència amb el programa del voluntariat. L’èxit del programa al municipi és plausible, sobretot tenint en compte que en la primera edició es van formar a Palau-solità i Plegamans unes 5 parelles i en la que ara comença en són 35.

 

Esther Paracolls, professora del Servei de Català i coordinadora del Voluntariat per la llengua a la vila, va fer un breu recordatori sobre el funcionament del programa i va oferir a voluntaris i aprenents el suport del Servei de Català municipal davant qualsevol dubte. Els voluntaris i aprenents acorden, en entrar al programa, trobar-se un mínim de 10 hores, durant 10 setmanes, per conversar en català. Paracolls va destacar que aquestes trobades compleixen un doble objectiu: “Que l’aprenent agafi fluïdesa a l’hora de parlar-lo i que el voluntari, com a catalanoparlant, deixi de canviar de llengua”, perquè, segons Paracolls, “mantenir l’ús social de la llengua és feina de tots”. També es va recordar que el Programa del Voluntariat per la Llengua compta amb la implicació d’entitats, persones, comerços, empreses i institucions, de manera que es pot accedir a descomptes i serveis, sobretot d’entitats culturals, per participar en aquest programa.

 

Paral·lelament, Paracolls va destacar una singularitat d’aquest programa al municipi, “que és l’enveja d’altres municipis que el desenvolupen”, va dir. “A Palau hem aconseguit fer un grup de gent integrada, que ens ajudem, que fem trobades i que compartim. Aquí hem fet pinya, ens ho passem molt bé amb les activitats i festes que fem i això fa societat”, va subratllar. En aquest sentit, va agrair el suport de l’Ajuntament que col·labora amb el programa a l’hora d’organitzar sortides i excursions en les que tot el grup hi està convidat.

 

Abans d’acabar l’acte i de fer les presentacions entre voluntaris i aprenents, es va repassar el calendari d’activitats previstes del Voluntariat per la llengua més enllà de les hores de conversa que durà a terme cada parella. Entre aquestes, destaca una visita cultural a Barcelona, on visitaran alguns dels escenaris de la Guerra Civil i dels bombardejos patits a la ciutat mitjançant un itinerari del Museu d’Història de la Ciutat. Ja al desembre, participaran en un taller per fer i decorar galetes de Nadal. També s’ha previst una caminada en grup per l’entorn rural i forestal del municipi, a més del sopar de cloenda d’aquesta edició, al febrer.

 

Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat.Imatges relacionades

  • 121031 voluntariatllengua 18aedicio 01

    121031 voluntariatllengua 18aedicio 01

  • 121031 voluntariatllengua 18edicio 02

    121031 voluntariatllengua 18edicio 02

Enllaços relacionats