Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dilluns, 15 d'octubre

La pujada de la quota mensual de les escoles bressol es limita a 24€ perquè el municipi absorbeix gran part de la retallada de la Generalitat

6 de novembre de 2012L’Ajuntament s’ha vist obligat a apujar en l’exercici 2013 un 13,70% la taxa municipal del servei d’escola bressol. Això significa que les famílies que han matriculat els seus infants a les escoles bressol el Sol o Patufet pagaran a partir de gener 24€ addicionals en la quota mensual, que s’han de sumar als aproximadament 153€ que pagaven fins ara pel servei bàsic. Així, la quota mensual que pagaran les famílies a partir de gener del 2013 serà de 177€, pel servei bàsic. Aquesta mesura ha estat consensuada amb les AMPA de les dues escoles bressol en haver-se considerat com la solució menys lesiva un cop coneguda la retallada de la Generalitat de Catalunya en les aportacions que fa a les escoles bressol.

                                 

I és que el govern català ha efectuat una molt notable reducció de les subvencions que atorga per plaça i any. La Generalitat ha passat d’aportar 1.800€ a només 875€, per plaça i any, en successives retallades. Si l’Ajuntament hagués traslladat aquesta retallada íntegra a les famílies, aquestes haurien de pagar 232€ al mes en lloc dels 177€ que finalment hauran d’abonar. L’equilibri aconseguit, que carrega gran part del cost al municipi, s’ha consensuat amb les AMPA, ja que donada la situació creada per la retallada han considerat assumible la pujada de 24€ al mes, i han preferit aquesta mesura en lloc d’altres alternatives, tal i com van expressar en el darrer Consell Municipal d’Escoles Bressol. El Tinent d’Alcaldia d’Educació, Joan Carles Tinoco, adverteix, però, que “si la Generalitat torna a rebaixar les seves aportacions o si, directament les elimina, el cost serà directament inassumible per al municipi”.

 

Pel que fa als percentatges, i en la situació actual, provocada per la retallada de la Generalitat de Catalunya, el municipi passa a fer-se càrrec el 54% del cost de cada plaça, les famílies el 33% i la Generalitat el 13%. El cost total de les dues escoles bressol municipals és d’1.300.000€ anuals, aproximadament. D’aquesta xifra, el municipi n’assumeix, a partir d’ara, uns 700.000€. Històricament s’intentava que el cost de les places de les escoles bressol municipals es repartís en tres terços, entre municipi, Generalitat i famílies (33% per a cada part), “tot i que això mai s’ha complert del tot”, recorda Tinoco.

                                                                                                                                       

Davant el risc de futures noves retallades s’ha constituït al municipi la Mesa de Treball de les Escoles Bressol per “treballar en solucions alternatives per si es dóna el cas que la Generalitat decideixi reduir encara més la seva aportació”, explica Tinoco. Aquestes alternatives podrien ser “reduccions en el servei, ampliació de les aportacions de les famílies, patrocinadors, concertació, creació d’una cooperativa de pares i mares o de mestres...”, exemplifica el regidor. La nova Mesa de Treball ha de ser més àgil que el Consell Municipal d’Educació i estarà integrada per les dues directores de les escoles bressol municipals, dues educadores de cada centre, una representant de cadascuna de les AMPA, la tècnica municipal d’educació i el regidor de l’àrea. A més, hi estaran convidats els representants de tots els partits polítics.

 

“L’Ajuntament ha decidit fer un gran esforç per absorbir gran part de la retallada que fa la Generalitat perquè considera que les escoles bressol són un pilar bàsic, però això anirà en detriment d’altres inversions per al municipi”, especifica Tinoco, si bé deixa clar que “el consistori està prenent decisions amb una premissa: mantenir com a prioritats les despeses en polítiques socials i educatives i en necessitats bàsiques”. A més, no s’ha traslladat íntegrament la reducció de l’aportació de la Generalitat a les famílies “perquè això hauria pogut significar la mort del servei, ja que amb un cost massa elevat moltes famílies no podrien pagar-lo”.

 

Bonificacions

En paral·lel, l’Ajuntament ha modificat el sistema de bonificacions per a les famílies que tenen dificultats per pagar les quotes. Fins ara s’atorgaven bonificacions només a les famílies que tinguessin una renda familiar inferior a 1,5 vegades el salari mínim. Ara s’han establert tres trams, de manera que s’atorgaran bonificacions a més famílies. A partir de gener del 2013, aquelles que tinguin una renda inferior a 1,5 vegades el salari mínim obtindran una bonificació del 51%. Les que superin aquesta quantitat però no arribin a 2 vegades el salari mínim, es beneficiaran d’una bonificació del 40%. Per últim, les que tinguin una renda superior a aquest últim grup però no superin 2,5 vegades el salari mínim obtindran una bonificació del 22%.

 

Escola de Música

Els alumnes de l’Escola Municipal de Música també veuran incrementada la taxa que paguen pel servei. En aquest cas s’incrementa un 18% en les ordenances fiscals del 2013. “La pujada ha estat imprescindible perquè el municipi pogués fer front al dèficit i que el percentatge que paguen els usuaris s’acosti al 33%, similar al que satisfan les famílies dels infants matriculats a les escoles bressol”, explica Joan Carles Tinoco.Imatges relacionades

  • Una de les aules de l'Escola Bressol Patufet

    Una de les aules de l'Escola Bressol Patufet