Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dilluns, 20 d'agost

L’Ajuntament i els representants del personal municipal signen un preacord de complementació de la prestació econòmica en situació de baixa (IT)

12 de desembre de 2012Després de setmanes de negociacions, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i els representants del personal municipal, tant funcionari com laboral, han signat un Preacord de complementació de la prestació econòmica en situació d’incapacitat temporal; és a dir, la remuneració dels treballadors en cas d’estar de baixa. Cal recordar que l’Ajuntament, com la resta d’administracions, està obligat a adaptar-se a les noves limitacions aprovades pel govern de l’Estat mitjançant el Reial Decret Reial Decret Llei 20/2011, de 30 de desembre, de mesures urgents en matèria pressupostària, tributària i financera per a la correcció del dèficit Públic.

 

El preacord comença a aplicar-se des de la seva signatura, si bé està condicionat a la seva aprovació en el proper Ple Municipal Ordinari. A més, el preacord inclou la creació de la Comissió de seguiment de les IT (Incapacitats Temporals), que es reunirà semestralment per, segons diu el propi preacord, revisar “...tots i cadascun dels acords de complementació, per millorar la gestió de la corporació i reduir l’absentisme que pugui existir”.

 

En qualsevol cas, al preacord signat aquest dilluns per ambdues parts i que ja s’aplica, queden establertes les següents complementacions que rebran els treballadors als quals se’ls prescrigui una baixa mèdica:

 

-         Primers tres dies: l’Ajuntament complementarà fins arribar al 50% del sou del treballador, excloent les retribucions extraordinàries i els conceptes variables.

-         Del 4t al 20è dia: l’Ajuntament complementarà fins arribar al 75% del sou del treballador, excloent les retribucions extraordinàries i els conceptes variables

-         A partir del 21è dia: l’Ajuntament complementarà fins arribar al 100% del sou del treballador, excloent les retribucions extraordinàries i els conceptes variables

 

Determinades malalties queden excloses d’aquests límits i, per tant, donen dret als treballadors a percebre una complementació de fins al 100% del sou, excloses les retribucions extraordinàries o variables. Es tracta de casos que requereixen intervencions quirúrgiques i ingressos hospitalaris –sempre i quan no siguin per qüestions estètiques o per corregir defectes de visió-, o bé quan impliquen intervencions quirúrgiques que requereixin fins a 48h de repòs al domicili. També entren en aquestes categories les IT provocades per embaràs o maternitat, per casos de violència de gènere, per assetjament sexual o laboral, per malalties greus, per tractaments oncològics, per malalties epidemiològiques i per tenir a càrrec menors afectats per càncer o alguna altra malaltia greu. En tots els casos aquestes baixes han d’estar prescrites per un facultatiu del sistema públic de salut.

 

Abans d’arribar a aquest preacord, els representants dels treballadors i de l’equip de govern van estar negociant durant setmanes. Les converses van arribar al seu punt més crític a finals del mes de novembre. El desacord entre els representants dels treballadors i l’equip de govern, representat a la taula negociadora per part del regidor de Règim Intern, Joan Segrelles, va motivar que l’assemblea de treballadors celebrada el 29 de novembre rebutgés l’última proposta presentada pel consistori i decidís protagonitzar una concentració de protesta i la lectura d’un manifest durant la celebració del darrer Ple Municipal Ordinari, el mateix 29 de novembre. Malgrat tot, les negociacions mai es van trencar i l’equip de govern va assumir en la seva major part les reivindicacions dels treballadors, fins arribar al preacord signat ahir.

 

Canvi de normativa

L’Ajuntament està obligat a canviar la regulació que tenia vigent respecte a la complementació per baixes, des de l’aprovació del Reial Decret Llei 20/2012, de 13 de juliol, duta a terme pel govern de l’Estat. De fet, el mateix preacord signat ahir especifica que “la regulació que conté s’estableix amb caràcter de temporalitat, fins que es restableixin les circumstàncies legals anteriors al règim jurídic vigent”, en referència al Reial Decret Llei esmentat. Abans que el govern de l’Estat aprovés aquest canvi normatiu, el conveni dels treballadors de l’Ajuntament els reconeixia el dret a percebre una complementació fins arribar al 100% del seu sou en cas d’incapacitat temporal.

 

Segons el que es va manifestar a l’assemblea en què es va decidir emprendre mobilitzacions, els treballadors no acceptaven que la proposta de l’equip de govern municipal fos més lesiva per als seus interessos que el màxim que estableix el Reial Decret Llei 20/2012, aprovat pel govern de l’Estat el 13 de juliol. I és que El Reial Decret Llei obliga a totes les administracions a limitar-se a uns màxims en la remuneració per baixa, que són els que han quedat establerts al preacord signat ahir a l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.

 

Treballadors

En declaracions fetes a Ràdio Palau, José Antonio Fernández Cáceres, responsable d’administració local del Vallès Occidental del sindicat UGT, aquest “és un preacord satisfactori perquè representa una evolució important respecte a la primera proposta que va presentar el consistori, i compleix en bona mesura amb les expectatives dels treballadors”. Cáceres continua destacant que “una de les diferències més importants respecte a les propostes anteriors és que no es castiga encara més a treballadors malalts que tenen recaigudes o pateixen dolències cròniques o que contreguin una malaltia infecciosa”.

 

I és que des del comitè es destaca el fet que s’incloguin les malalties epidemiològiques en les excepcions que donen dret a cobrar el 100%, com la grip i altres malalties incloses en l’annex I del Reial Decret 2210/1995 de 28 de desembre, pel qual es crea la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica. En paral·lel, el representant sindical qualifica també com una altra fita aconseguida en la negociació el fet que quan un treballador pateixi baixes successives a causa d’una malaltia crònica o d’una recaiguda “es comptin els dies de baixa des de la jornada en què va finalitzar la primera, i no hagi de començar des de zero en cada període de baixa”. És a dir, en aquests casos no es consideraran períodes de baixa nous, si bé en l’informe mèdic ha de constar que es tracta d’una baixa per recaiguda o per malaltia crònica. Cáceres conclou que “amb aquest preacord s’aconsegueix minimitzar l’absentisme laboral però es castiga el mínim possible les baixes per malaltia”.

 

Govern

L’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, es mostra satisfeta per haver arribat finalment a un preacord: “Les negociacions a vegades són dures, però cal no abandonar mai la taula tenint en compte que un acord significa que tothom ha de renunciar a una part”. Padrós argumenta que les negociacions s’han allargat a causa de “l’actitud impulsiva” d’alguns representants dels treballadors.

 

Sobre les incapacitats temporals o baixes, i per explicar el perquè de la revisió semestral del preacord, l’Alcaldessa especifica que “no hi ha problemes en aquest sentit amb el global dels treballadors de l’Ajuntament, però sí amb algunes persones del col·lectiu de la Policia Local”. Aquesta afirmació la sustenta l’Alcaldessa “en la sospita que, suposadament, una part dels membres d’aquest col·lectiu podien estar utilitzant les baixes laborals per fer xantatge amb l’objectiu de tenir més força en altres negociacions”. “A un alcalde no se’l pot pressionar d’aquesta manera per demanar-li que cometi il·legalitats”, manifesta Padrós, qui afegeix que des que l’equip de govern es va decidir l’inici d’expedients disciplinaris i que, suposadament per aquesta raó, “van finalitzar les baixes successives que patien alguns membres de la Policia Local”, que provocaven problemes per cobrir els torns.Imatges relacionades

  • L'Aldessa i el regidor Segrelles, en l'acte de signatura del preacord amb representants dels treballadors

    L'Aldessa i el regidor Segrelles, en l'acte de signatura del preacord amb representants dels treballadors