Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimecres, 19 de desembre

Satisfacció amb les feines de neteja al llit de la Riera de Caldes

23 de gener de 2013Els representants de l’Associació de Veïns del barri de la Pineda i l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans es mostren satisfets amb els treballs de neteja i manteniment a la Riera de Caldes que ha efectuat recentment l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entre els mesos d’octubre i desembre.

 

L’ACA, que és qui té les competències per actuar-hi, va accedir a intervenir-hi després de les peticions realitzades per l’Ajuntament. Hi ha dedicat una inversió de 7.500€. Aquests treballs s’han dut a terme al barri de la Pineda, en diversos punts situats entre el pont del passeig de la Carrerada i el límit amb el terme municipal de Caldes de Montbui, a l’extrem nord del municipi. Els treballs s’han centrat en la retirada d’arbres que es trobaven dins el llit de la riera i que suposaven un perill en cas d’avingudes d’aigua. També s’han eliminat algunes bardisses de la zona i s’han podat salzes per reduir el seu volum.

 

El regidor de Medi Natural, Pedro Sánchez, el tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament i dos representants de l’Associació de Veïns de la Pineda van visitar la zona a mitjans de desembre, en finalitzar-se els treballs. “Tenint en compte que els recursos que pot destinar-hi l’ACA són molt limitats, estem contents dels resultats, ja que s’han acomplert els objectius que s’havien fixat en la intervenció”, explica Sánchez. Comparteix aquesta valoració Josep Carreras, president de l’Associació de Veïns, si bé demana a l’Ajuntament que continuï pendent de l’estat de la riera i segueixi sol·licitant a l’ACA que hi actuï de forma regular. Des de l’Associació de Veïns també reclamen que l’ACA actuï a la resta de municipis pels quals passa la riera. A més, Carreras va requerir al regidor que es vigilin “els abocaments d’escombraries o runes a la riera que fan persones incíviques, perquè malmeten l’espai i suposen un perill”.

 

Pel que fa a les pròximes actuacions, el regidor de Medi Natural avança que l’Ajuntament ja ha tramès una nova sol·licitud a l’ACA “per realitzar noves actuacions de sanejament i neteja en el tram comprès entre els ponts de la Carrerada i Can Cladellas”. Des de l’equip de govern s’incideix en el compromís del consistori en continuar les actuacions i les desbrossades per evitar la proliferació de vegetació invasora, com la canya americana, i/o problemàtica, com les bardisses. Tanmateix, es recorda que l’ACA no permet les desbrossades indiscriminades, ja que hi ha espècies de vegetació autòctona que són positives, des del punt de vista mediambiental però també pel que fa a la seguretat, ja que resisteixen les avingudes i contribueixen a esmorteir la força de l’aigua i a retenir elements com fangs i roques.

 

Neguit veïnal

Palau-solità i Plegamans va patir a l’octubre de 1994 una tràgica riuada, que va causar la mort de dues veïnes de la població i enormes destrosses materials, sobretot al barri de la Pineda. La tragèdia de 1994 va ser causada per diverses raons. Durant un episodi de fortes pluges es va crear un tap a la riera, al terme municipal de Caldes de Montbui, que va fer presa i va acumular una gran massa d’aigua. En rebentar la presa, aquesta massa d’aigua va baixar amb molta força cap a Palau-solità i Plegamans. Molt a prop del límit nord del barri de la Pineda aquesta gran onada va sortir del llit del riu en un meandre molt pronunciat i va anar a parar directament contra les cases de la Pineda junt amb tota mena d’elements com roques, fangs, animals morts o arbres de grans dimensions.

 

Al 1998, i gràcies a la mobilització veïnal i de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, es va aconseguir que es canalitzés la riera, eliminant el meandre esmentat i fent que la riera seguís un traçat més rectilini, que és l’actual. El president de l’Associació de Veïns del barri subratlla aquesta obra com una actuació molt important per millorar la seguretat però admet que el record del que va succeir al 1994 és encara viu: “la gent del barri es preocupa força quan hi ha fortes pluges”.Imatges relacionades

 • El regidor Sánchez i dos representants de l'AVV de la Pineda visiten la zona un cop finalitzats els treballs

  El regidor Sánchez i dos representants de l'AVV de la Pineda visiten la zona un cop finalitzats els treballs

 • Algunes soques d'arbres talats

  Algunes soques d'arbres talats

 • Inici dels treballs de tala, a l'octubre, a prop del límit nord del municipi

  Inici dels treballs de tala, a l'octubre, a prop del límit nord del municipi

 • Imatge presa en acabar la tala de diversos arbres, al desembre, a prop del límit nord del municipi

  Imatge presa en acabar la tala de diversos arbres, al desembre, a prop del límit nord del municipi

 • Ànecs a la zona on s'han realitzat els treballs

  Ànecs a la zona on s'han realitzat els treballs

Enllaços relacionats