Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dissabte, 22 de setembre

L’Ajuntament dóna suport a la ‘Declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya’

12 de febrer de 2013El Ple de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va aprovar el 31 de gener donar suport a la Declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya que va aprovar el Parlament de Catalunya el passat 23 de gener del 2013. L’acord de l’Ajuntament implica comunicar aquest suport al Parlament de Catalunya, al govern de la Generalitat de Catalunya, al Congrés dels Diputats i al govern de l’Estat Espanyol.

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va aprovar el suport a la declaració amb els vots afirmatius dels grups municipals de CiU, ICV-EUiA i ERC; les abstencions del PSC i la Veu de PSiP i el vot en contra del PP.

 

Arguments (per ordre d’intervenció al Ple Municipal):

 

ERC

La proposta va ser introduïda per Miquel Truyols, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), fent un repàs històric de la voluntat i els òrgans d’autogovern de Catalunya, per posar després en relleu els nou principis que fixa la declaració del Parlament perquè els ciutadans de Catalunya puguin fer efectiu el dret a decidir: Sobirania; Legitimitat democràtica; Transparència; Diàleg; Cohesió social; Europeisme; Legalitat; Paper principal del Parlament de Catalunya; Participació.

 

PP

David Zambrana, regidor del Partit Popular (PP), va manifestar no entendre “per què s’insisteix amb aquesta història en lloc de preocupar-se pels problemes dels catalans i dels palauencs”. “Aquesta declaració és un missatge contra l’Estat de Dret, la Constitució Espanyola i l’Estatut de Catalunya”, va dir per deixar clara l’oposició del grup davant el text. “Els catalans som sobirans però conjuntament amb la resta de ciutadans espanyols”, va afegir, a més de subratllar que “el dret a decidir s’ha d’emparar en les lleis (...). No trobaran cap marc jurídic a favor del dret de secessió. Europa està en un procés d’estretir les relacions entre Estats i no per crear noves fronteres”. Va cloure la seva intervenció posicionant el seu grup: “El PP opta per atendre les necessitats dels ciutadans, per la concòrdia i per reformar les institucions per tal que donin un millor servei a la societat”.

 

CiU

Jaume Oliveras, en representació de la federació Convergència i Unió, va matisar que “no és una declaració d’independència, sinó un exercici escrupolosament democràtic”. “Defineix el poble català com a subjecte polític i jurídic sobirà per poder decidir si volem o no volem la independència”. Va afegir que “es fa la trampa de la Constitució per no respectar que els catalans, com a majors d’edat que som, puguem decidir el nostre futur”. Per finalitzar el seu discurs va manifestar que “no portem segles de convivència, sinó d’ocupació”.

 

VdPsiP

Joan Carles Tinoco, regidor de la Veu de Palau-solità i Plegamans, va identificar el seu grup com a un partit local, però amb un principi bàsic: “Sempre estarem d’acord amb tot allò que signifiqui potenciar la participació ciutadana”. Va dir que tenen la sensació “que hi ha por a què participi el poble i se’l deixi pronunciar-se en un referèndum, que és una eina bàsica de decisió política en altres països”. Això sí, va voler posar en relleu la importància “de fer una consulta ben articulada i informada perquè sovint es confon amb el resultat de les eleccions, on hi havia moltes més coses a escollir”.

 

ICV-EUiA

Àngels Marcuello, regidora d’Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, va dir que “és important que els ajuntaments es posicionin, ja que és una declaració de gran importància històrica que marca l’inici del treball polític perquè el poble pugui exercir el dret a decidir l’estatus polític del país en relació al Regne d’Espanya”. “No sabem el camí que seguirà el procés per portar a terme l’objectiu que el poble es manifesti democràticament a les urnes, però els ajuntaments hi tindran un paper molt important a fer”, va dir abans de cloure la seva intervenció manifestant que “l’actual relació amb l’Estat Espanyol està esgotada, per la qual cosa el poble ha de poder decidir si vol la independència o un nou acord amb el Regne d’Espanya”.

 

PSC

David Abascal va parlar en nom del grup amb més representació al Ple Municipal, el Partit dels Socialistes de Catalunya. Va començar avançant que el grup s’abstindria però amb un matís: “Compartim el neguit pel dret a decidir, que no es permet després de la retallada de l’Estatut del 2006”. Tanmateix, va dir que el seu grup considera que “el marc constitucional va ser votat per una majoria de ciutadans de Catalunya; s’ha de revisar aquest marc però mitjançant el consens amb l’Estat Espanyol”. “Toca reformar la Constitució perquè hi càpiga el dret a decidir”, va manifestar. Va tancar la intervenció recordant que “el poble de Catalunya ja va votar en referèndum que Catalunya és una nació; això ha de ser suficient per dir que tenim dret a decidir, però s’ha de fer d’acord amb el marc legal perquè si no, només aconseguirem una mena d’enquesta com les que ja s’han fet en els darrers anys”.Imatges relacionades

  • L'acord s'ha pres al Ple Ordinari del 31 de gener

    L'acord s'ha pres al Ple Ordinari del 31 de gener

Documentació adjunta

Enllaços relacionats