Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dissabte, 20 d'abril

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans aprova inicialment el projecte de POUM

3 de maig de 2013L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha aprovat inicialment en el Ple Extraordinari celebrat el passat dimarts 30 d’abril, el projecte del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), després de més de vuit anys i tres equips de govern diferents treballant en el document. Per aquest motiu, l’alcaldessa del municipi, Teresa Padrós, ha remarcat que “es tracta d’un dia especial per a totes les persones que han treballat durant tots aquests anys per tenir el POUM”. El projecte ha estat aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (PSC, ICV-EUiA i La Veu de PSiP), l’abstenció del PP i els vots en contra de CiU i ERC.

 

La tinenta d’Acaldia de Territori i Medi Ambient, Àngels Marcuello, ha estat l’encarregada d’exposar el projecte durant la sessió plenària. En aquest sentit, ha anunciat que “el POUM és l’acord de ple més important de tota la legislatura”. Segons Marcuello, l’objectiu principal del POUM és marcar el planejament municipal dels propers 25 anys i definir les bases urbanístiques del municipi, ja que actualment Palau-solità i Plegamans encara aplica el planejament de la comarca de Sabadell de 1979, encara que ha anat integrant posteriors modificacions.

 

La regidora ha detallat molt més els objectius específics del document, que es basen en “protegir el territori, el paisatge, els elements arquitectònics i arqueològics i que sigui econòmicament sostenible”. “El document –ha afegit- planifica els vials i la connectivitat dels barris”, i estableix un sostre de població fins l’any 2040 que, segons Marcuello, apunta a un màxim de 26.000 habitants. Ha afegit que el document “estableix l’equilibri entre el sól urbanitzable (48%) i el no urbanitzable, conegut com a sól verd (52%). Pocs municipis poden gaudir d’aquest equilibri”. “A més -ha continuat- el POUM recupera tres cascs històrics, crea el parc riera de caldes i el parc central; estableix l‘avinguda Catalunya com a via urbana i configura un centre molt ben comunicat”.

 

Tot seguit, Marcuello ha detallat com ha estat el procés d’elaboració del document des que l’any 2005 es van iniciar els treballs amb el llavors regidor d’Urbanisme del PSC, Valentí Soley, i van continuar en la següent legislatura, el 2007, quan al capdavant de la regidoria hi havia el regidor de CiU Josep Maria Serravinyals. Per Marcuello, que va reconèixer la gran feina realitzada pels seus predecessors, en aquests darrers dos anys, quan ICV-EUiA s’ha fet càrrec del projecte, s’ha mantingut l’equip tècnic del POUM i s’han hagut d’enllestir els treballs que mancaven amb l’objectiu de portar el document a aprovació. Segons la regidora, “els canvis que ha sofert el document han estat mínims”.

 

A continuació, la responsable de Territori ha explicat com és l’organització del document, i el detall que fa dels 12 SUD, que són les zones on hi ha canvi de règim de sól, els sectors de nova creació; els 42 PAU, els Polígons d’Actuació Urbanística; i els 13 PMU, Plans de Millora Urbana. Tot seguit, ha detallat com ha estat el procés de participació ciutadana des que es va iniciar el 2005 i com s’han recollit els diferents mandats que la població ha fet al llarg d’aquests anys. En aquest sentit, destaca que el POUM “contempla un mínim creixement fora del nucli i sempre motivat per solucionar problemes”. Aquest creixement, que ha de ser mesurat, també “limita les alçades de les construccions a planta baixa més dos i, en casos excepcionals, planta baixa més tres”. A més, “s’ha de fomentar un eix central de comerç i s’ha de millorar la xarxa viària de primer i segon ordre”. Finalment, la ciutadania també ha demanat que “els equipaments donin resposta a les demandes de la població”.

 

A continuació, la regidora ha explicat que a partir de l’aprovació inicial s’obre un període d’al·legacions de 90 dies (3 mesos) per tal que tothom pugui expressar les seves opinions vers el document.

 

Finalment, Marcuello ha tancat la seva exposició agraint al personal de l’Ajuntament, l’equip tècnic del POUM, els assessors jurídics i l’equip de govern la feina feta per poder portar el document finalment a la seva aprovació. 

  

Discrepàncies mínimes

 

Per la seva banda, des de la resta de grups polítics s’ha destacat l’ampli consens amb el que s’ha treballat sempre el projecte del POUM, tot i que ERC i CiU han considerat que en els darrers dos anys s’ha passat més del consens a la informació del projecte, amb el que hi ha un mínim de modificacions que s’han fet amb les que no hi estan d’acord i que han provocat el seu vot en contra del projecte. En aquest sentit, tant ERC com CiU han acusat a ICV-EUiA de trencar el consens existent fins el moment entre la resta de grups polítics i d’haver cedit a pressions de particulars.

 

Miquel Truyols, portaveu del grup municipal d’ERC, ha destacat que es tracta “d’un document de tots. Les divergències sempre s’han anat polint i s’han recollit les aportacions de la ciutadania”. En aquest sentit, ha manifestat estar d’acord “amb un 95 per cent del document, però aquest mínim 5 per cent restant és prou significatiu perquè no puguem donar suport al document”.

 

Per la seva banda, David Zambrana, portaveu del grup municipal del PP, ha apel·lat al consens de totes les forces polítiques degut a les dificultats que al llarg dels anys ha tingut la realització del document i que, segons Zambrana “podem parlar de 8 anys perduts per aquest poble”. En un to conciliador, el portaveu ha manifestat que cal vetllar per un creixement sostenible del municipi i que “tenim un document sense variacions substancials al que vam deixar i que creiem que no dóna motiu a votar en contra”. Però ha explicat que el vot del PP és d’abstenció “perquè possiblement podem deixar la porta oberta a aquest sistema de transparència que ens permeti fiscalitzar les al·legacions en el nou procés que s’ha d’encetar”. Zambrana també ha destacat que el treball en el POUM “ha suposat un cost de prop de 900 mil euros de despesa real que ha fet el consistori. Més els ingressos que s’han deixat d’obtenir en aquests anys, per exemple, en llicències d’obres. Creuen que val la pena continuar sagnant les arques municipals?”, ha preguntat.

 

Josep Maria Serravinyals, que ha actuat de portaveu de CiU, també ha fet un repàs per la història del procés d’elaboració del POUM i ha destacat que la característica del document “és  resoldre problemes i planteja solucions diverses i pròpies”. A més, ha afegit, en les etapes anteriors “no hi ha hagut prejudicis partidistes i s’ha fet amb el màxim consens. S’ha arribat a acords i consens sense cessions, raonant les propostes una a una”. Actualment, ha explicat, “hi ha hagut trencament d’aquest consens”. Serravinyals ha explicat que el vot de CiU seria contrari al document perquè “trobem mancances en aquest POUM” i ha donat detalls de diferents sectors que no s’han consensuat entre tots els grups polítics.

 

Per altra banda, Joan Carles Tinoco, portaveu de La Veu de PSiP, ha fet incidència en el procés participatiu que comença a partir de l’aprovació inicial. “Ara comença un procés on la participació activa serà molt important. Volem convidar a tothom a participar i conèixer el projecte per tal que tothom se’l faci seu, per contribuir, donar opinions, suggeriments. I amb esperit crític jutgi si la feina està ben feta o no”. Per Tinoco, Palau-solità i Plegamans és un poble i l’objectiu del POUM és que segueixi sent un poble.

  

Finalment, la portaveu del PSC, Carme Cabeza, ha destacat que sempre s’ha treballat intentant aconseguir el màxim consens polític entre totes les forces. Cabeza ha explicat que “l’objectiu del document és relligar la trama urbana, no anar més enllà del perímetre urbanitzat. Només delimita com a nous sols els terrenys que queden entre diferents barris i tractant-los de manera que siguin una profunda millora per l’entorn, pels serveis i les comunicacions dels barris ja existents”.

 

La regidora ha conclòs dient que “obrim la mà, com sempre hem fet, a tots els grups perquè arribem a consensuar aquest petit percentatge de divergències i aquest document pugui arribar a bon port perquè és responsabilitat de tots nosaltres i el poble no ho entendria de cap altra manera”.Imatges relacionades

  • El Ple Extraordinari es va celebrar a la Sala Polivalent

    El Ple Extraordinari es va celebrar a la Sala Polivalent

  • Imatge del Ple Extraordinari d'aprovació inicial del POUM

    Imatge del Ple Extraordinari d'aprovació inicial del POUM

Enllaços relacionats