Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimarts, 19 de febrer

La festa i la participació, úniques protagonistes d’una revetlla de Sant Joan sense incidents

25 de juny de 2013La revetlla de Sant Joan va fer que una gentada sortís al carrer per celebrar aquesta festa i no perdre’s els diversos actes que es van organitzar, des de les 8 del vespre i fins a altes hores de la matinada. Gran participació de públic i entitats malgrat un cel que amenaçava pluja i la insistència del vent, que impedia que la temperatura assolís els valors habituals de principis d’estiu. Així, molta gent va poder gaudir de les diverses activitats festives, culturals i folklòriques que van organitzar diverses entitats del municipi junt amb l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.

 

Carme Sanz, regidora de Festes del consistori, destaca “el molt bon ambient, les ganes de gresca i la gran participació per part de moltes persones que es van abocar als carrers per celebrar aquesta festa tan arrelada”. Agraeix, a més, “la feina i l’esforç que dediquen moltes entitats, que són una peça clau per aconseguir que cada cop més persones decideixin gaudir de les celebracions i actes culturals del poble”. I és que la festa i l’alegria van ser les úniques protagonistes del vespre i la nit, ja que no van succeir incidents destacables. De tota manera, i com mana la prevenció, l’Ajuntament va organitzar un ampli dispositiu de seguretat format per diversos efectius i vehicles de la Policia Local, els Voluntaris de Protecció Civil i treballadors de l’Ajuntament.

 

Joan Gràcia, coordinador de l’Àrea de Seguretat Municipal i sotsinspector de la Policia Local, conclou que “enguany hi ha hagut menys incidències que els anys anteriors”. Els sotsinspector especifica els incidents menors que es van registrar durant el vespre i la nit. A dos quarts de 8 del vespre es va iniciar un foc en una bardissa dels jardins de Can Cortès que fa de tanca del recinte. “La ràpida intervenció amb la cisterna dels voluntaris de Protecció Civil va permetre apagar-lo de seguida, així que només es va cremar un metre i mig de longitud de la tanca formada per plantes”, relata Gràcia. A mitjanit es va declarar un altre petit incendi en un camp proper al centre, que també es va apagar de seguida. A banda d’aquests petits focs, al llarg de tota la nit van resultar cremats un total de quatre contenidors de recollida selectiva, a més de fer-se malbé un petit dipòsit de piles situat al passeig de la Carrerada perquè algú va fer que un petard hi explotés a dins. Per últim, l’incendi d’un dels contenidors de recollida selectiva va malmetre “les peces de plàstic d’un cotxe que estava estacionat al costat”, detalla Gràcia. Segons el sotsinspector, “en aquest cotxe va haver-hi els únics danys provocats a tercers que es van registrar”. En paral·lel, Gràcia destaca el bon compliment que van fer els bars i restaurants dels horaris establerts al Ban Municipal i el fet que “no es va registrar cap queixa per sorolls en tota la nit”.

 

Cultura, folklore i festa

La festa va començar a les 8 del vespre a la Masia de Can Cortès, indret que va rebre l’arribada de la Flama del Canigó de mans d’un grup de corredors del Club Atlètic Palau, si bé la Policia Local va portar-la al municipi des de Gallecs. Un cop a Can Cortès, van lliurar-la als membres de l’Agrupació Sardanista, que van encapçalar la cercavila per dur la flama fins a la plaça de la Vila. Van estar acompanyats en tot moment pels Geganters i Grallers, els Tabalauencs que aportaven el ritme, i els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga.

 

Ja a la plaça, i amb la flama ben protegida dins unes llànties, un membre de l’Agrupació Sardanista va ser l’encarregada de llegir el Missatge de la Flama, que aquest any va ser un manifest escrit per Antoni Pladevall i Font, capellà, historiador i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. El missatge recorda com va sorgir aquesta tradició que cada any encén una foguera al cim del Canigó. Les seves flames són l’origen de bona part de les fogueres de Sant Joan. “A partir d’aleshores, la Flama s’ha estès arreu on hi ha catalans i ha refet la unitat per sobre de tota barrera o frontera dels Països Catalans”, resa el missatge, que va recordar així mateix els escriptors Espriu i Estellés.

 

Un cop llegit el missatge, va arribar el torn de les actuacions. Les Colles del Ball de Gitanes van oferir al públic un repertori de danses, protagonitzades per les diverses generacions que en formen part. Van començar els més petits, que van cedir el relleu als joves i aquests, als adults. Tot seguit, va ser una ballada de sardanes l’actuació que va prendre el protagonisme a la plaça. La música en totes dues actuacions va anar a càrrec del Combo de l’Escola Municipal de Música. Un cop acabats els balls es van encendre les diverses torxes que havien de portar la flama fins a l’esplanada annexa al pavelló d’esports, indret on s’hi van acumular les fustes i els mobles vells que alimentarien la gran foguera. Les torxes, ja enceses, van obrir-se camí pels carrers del centre del municipi, precedides pel foc i les guspires dels Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga i el ritme potent dels tabals. A l’explanada, un foc vigorós envalentit pel vent va créixer fins arribar a diversos metres d’alçada mentre el cel s’omplia dels colors, els llampecs i els trons dels coets que s’enlairaven des de tots els indrets del municipi. La gran quantitat de combustible va fer que la foguera es mantingués viva des de poc abans de les 10 de la nit i fins gairebé les 3 de la matinada.

 

Mentre la foguera cremava, a la plaça de la Vila i els seus voltants la gent començava a omplir taules i cadires per gaudir del sopar popular a la fresca. S’hi van aplegar prop de 400 persones, disposades a compartir l’àpat mentre els membres de l’orquestra D-Gremlins afinaven els instruments. Ja entrada la nit, la música de revetlla va començar a sonar, convidant els presents a ballar i divertir-se. Més tard, va ser la música de discomòbil la que va continuar sonant fins ben entrada la matinada, fent que tothom qui ho volgués pogués allargar la festa fins exhaurir la foscor d’una de les nits més curtes de l’any.

 Imatges relacionades

 • 130625 santjoan foguera01

  130625 santjoan foguera01

 • 130625 santjoan cercavilaflama gegants tabalauencs

  130625 santjoan cercavilaflama gegants tabalauencs

 • 130625 santjoan arribadaflamaplacavila

  130625 santjoan arribadaflamaplacavila

 • 130625 santjoan missatgeflama

  130625 santjoan missatgeflama

 • 130625 santjoan ball gitanes

  130625 santjoan ball gitanes

 • 130625 santjoan combo musica ball gitanes

  130625 santjoan combo musica ball gitanes

 • 130625 santjoan sardanes

  130625 santjoan sardanes

 • 130625 santjoan correfoc

  130625 santjoan correfoc

 • 130625 santjoan torxes

  130625 santjoan torxes

 • 130625 santjoan foguera02

  130625 santjoan foguera02

 • 130625 santjoan sopar fresca

  130625 santjoan sopar fresca

Enllaços relacionats