Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dilluns, 10 de desembre

La Sagrera estrena nous fanals amb tecnologia LED que estalvien el 50% del consum

19 d'agost de 2013Es renova també la il·luminació del parc del Pla de l'Alzina, entre altres actuacions de millora de l'enllumenat públic

 

L'Ajuntament ha renovat recentment una part de l'enllumenat públic de la Sagrera. Amb aquesta actuació, el barri es converteix en la primera zona del municipi que té carrers il·luminats amb làmpades de tecnologia LED. El seu consum elèctric és un 50% menor respecte a les làmpades de vapor de sodi -considerades també de baix consum-, que són les habituals, a la Sagrera i a la resta del municipi. Aquesta actuació es completa amb el canvi de les columnes dels fanals, que són més altes i amplien l'angle d'il·luminació. A més a més, el material amb el qual estan fetes les noves columnes soluciona el problema que tenien els fanals d'aquesta zona, que no comptaven amb una xarxa general de terra que els unís entre si, malgrat que individualment sí tenien connexió de terra.

 

"De moment s'ha decidit instal·lar els fanals amb tecnologia LED a la Sagrera com a prova, ja que suposen un estalvi important pel que fa al consum però també una despesa considerable, perquè costen el triple que les làmpades de sodi", explica Carme Sanz, regidora de Manteniment d'Espais Públics. Sanz afegeix que "es vol constatar la seva durada i el seu funcionament abans de decidir si optar per la tecnologia LED a mesura que es vagin renovant els fanals de la resta del municipi".

 

En aquesta primera fase s'han renovat 35 punts de llum de la Sagrera amb làmpades LED, en carrers situats dins el perímetre que dibuixen els carrers St. Oleguer, Sagrera, la Plana i Camí de Can Riera. Properament, previsiblement durant el setembre, es renovaran més fanals del barri, de manera que la xifra total de nous punts de llum LED a la Sagrera serà de 53. Entre els nous fanals que es renovaran al setembre, s'inclouran els que il·luminen la plaça de l'església de Santa Maria de Palau-solità o el carrer Camí de Can Riera, entre altres. A banda de rebaixar el consum elèctric, les làmpades LED produeixen llum blanca, que contrasta força amb el to ataronjat que emeten els fanals de baix consum que s'han estès de forma majoritària en els darrers anys. A banda de la diferència estètica que això suposa, el to blanc fa que l'ull humà percebi millor la llum, segons els tècnics de la Brigada d'Electricitat de l'Ajuntament.

 

Nou enllumenat a l'Alzina

Durant aquestes darreres setmanes i a més a més de l'actuació a la Sagrera, l'equip de la Brigada d'Electricitat ha renovat també els fanals del parc del Pla de l'Alzina, que il·luminen el camí asfaltat que travessa aquesta zona verda paral·lela a l'avinguda Catalunya. S'hi han instal·lat 16 columnes noves en substitució de les antigues. Els nous fanals mantenen l'alçada de les làmpades a 4 metres. Les llumeneres també són noves i compten amb un disseny que millora la il·luminació del paviment i disminueix la contaminació lumínica que provocaven les d'abans, ja que emetien llum cap al cel i cap a les cases situades al costat del parc. A més, les noves columnes dels fanals s'han tractat amb pintura protectora contra la corrosió que provoca l'orina de gossos i gats.

 

Aquestes actuacions s'emmarquen en les iniciatives contínues que realitza l'Ajuntament per millorar la il·luminació pública i l'eficiència energètica mitjançant la Brigada d'Electricitat i amb la col·laboració d'empreses externes. Entre aquestes iniciatives s'hi compten la regulació dels horaris d'encesa i apagada dels fanals -prioritzant l'ús de rellotges astronòmics-, la instal·lació de reguladors de flux elèctric, l'apagada parcial d'alguns llums complementaris durant determinades hores de la nit o substituint làmpades per altres amb tecnologia més eficient.

 Imatges relacionades

  • El carrer Can Jan és una de les vies de la Sagrera que ja compta amb fanals LED

    El carrer Can Jan és una de les vies de la Sagrera que ja compta amb fanals LED

  • Detall d'una de les làmpades LED instal·lades a la Sagrera

    Detall d'una de les làmpades LED instal·lades a la Sagrera

  • Un dels nous fanals instal·lats al parc del Pla de l'Alzina

    Un dels nous fanals instal·lats al parc del Pla de l'Alzina