Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dijous, 21 de març

Clam en defensa dels ajuntaments davant la reforma de l'administració local que promou el govern estatal

12 de desembre de 2013Al voltant d'un centenar de persones s'han concentrat avui al migdia davant la Casa Consistorial de Palau-solità i Plegamans per mostrar el seu total rebuig a l'anomenat 'Projecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local'. El promou el govern estatal del Partit Popular (PP) i previsiblement s'aprovarà la setmana vinent al Senat mitjançant la majoria absoluta d'aquest grup polític. Entre les persones concentrades hi havia l'Alcaldessa del municipi, Teresa Padrós, regidors i treballadors del consistori a més de ciutadans a títol personal.

 

A Palau-solità i Plegamans s'han adherit al rebuig d'aquesta llei tots els grups polítics amb representació al Ple Municipal (PSC, CiU, ICV-EUiA, la Veu de Palau-solità i Plegamans i ERC) excepte el PP. La concentració s'ha convocat a tots els ajuntaments de l'Estat Espanyol amb lema 'Defensa el teu ajuntament contra la reforma local'. A Catalunya els convocants i redactors del manifest unitari han estat l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i els sindicats Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT), adherint-s'hi, a més d'entitats socials i veïnals.

 

Rebuig contundent de l'Alcaldia

Després de la lectura del manifest, l'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, ha fet un parlament contundent per tancar l'acte. En primer lloc ha agraït a totes les persones, col·lectius i partits polítics el fet d'unir-se a la concentració i el seu rebuig a aquest projecte. "A tots ens afecta –ha continuat- i hem d'oposar-nos-hi tots plegats per poder tirar endavant. Aquí estem tots els partits excepte el PP. Espero i desitjo que perdin la majoria absoluta perquè no treguin res del que hem fet al llarg de 35 anys d'ajuntaments democràtics".

 

Tot seguit ha llegit una llista dels serveis que aquest projecte de llei pot treure a l'Ajuntament, allunyant-los de la ciutadania: "Escoles bressol, escola de música, recollida selectiva de residus, serveis socials, desenvolupament empresarial i ocupació, Policia Local, Protecció Civil, transport públic urbà i interurbà, joventut, sanitat a nivell local, consum, cultura, festes, comunicació, indústria, comerç, turisme, salut pública...". "Hem demostrat que sabem gestionar aquests serveis i que tenim grans treballadors per dur-los a terme. No volem que ens treguin els nostres drets", ha afegit.

 

A més, s'ha mostrat indignada i ha titllat de "vergonyós i antidemocràtic" el fet que "des del ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques condicionin els pressupostos municipals fins l'any 2016, condicionant l'acció del proper govern, sigui del color que sigui". Ha afirmat, a més: "Val la pena sumar i perdonar, però no perdre la memòria. Serem molt estrictes perquè no ens manin des de Madrid. Seguirem treballant i seguirem lluitant (...)". Per últim, ha llançat un missatge d'esperança: "Amb una lluita ferma i diària aconseguirem els objectius i que ningú els hi doni suport i que no puguin aprovar moltes coses que els demés rebutgem de forma contundent".

 

Manifest unitari

Rosalia Capella, treballadora de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, ha estat l'encarregada de fer la lectura del manifest. El text, després de fer una introducció sobre la tramitació d'aquest projecte per part del govern estatal i d'apuntar que suposa "una invasió de les competències de la Generalitat de Catalunya sobre l'organització territorial i el règim local", nega els arguments econòmics que fa servir el Partit Popular per defensar aquesta llei. "Cal recordar que les administracions locals suposen el 13% de la despesa pública global i representen només el 4% del deute públic". En aquest sentit, explica: "Si la voluntat és reduir els costos caldria començar per la pròpia administració de l'Estat ja que aquesta representa el 53% del conjunt de la despesa pública i el 65% del deute públic (...)". També assenyala que el govern de l'Estat ha ignorat les propostes alternatives que s'han traslladat des del món local.

 

El manifest denuncia els efectes sobre la societat: "La proposta del govern de l'Estat a qui realment perjudicarà serà al conjunt de la ciutadania que veurà afectats els seus drets a l'accés als serveis públics locals perquè difícilment una corporació supralocal podrà substituir el coneixement de la problemàtica municipal i la sensibilitat d'un ajuntament". A més, identifica altres propòsits que pot pretendre el govern de l'Estat i que no són els que ha expressat: "La voluntat de treure competències al món local, de traspassar competències dels ajuntaments a les diputacions, allunyant el centre de decisió política i prestació del servei del ciutadà, expressa els objectius de recentralització, control i limitació de l'autonomia local que vol executar el govern de l'Estat". En contraposició al projecte de llei, el text explicita la proposta del municipalisme català: "Apostem per un model de competències i serveis públics de proximitat i de qualitat, prestats per uns treballadors públics i eficients, ciutadans al servei de ciutadans i amb una ferma voluntat de servei i compromís".Imatges relacionades

  • Concentració a la plaça de la Vila en defensa dels ajuntaments i contra la reforma local celebrada el 12 de desembre del 2013.

    Concentració a la plaça de la Vila en defensa dels ajuntaments i contra la reforma local celebrada el 12 de desembre del 2013.

  • La lectura del manifest ha anat a càrrec d'una treballadora del consistori.

    La lectura del manifest ha anat a càrrec d'una treballadora del consistori.

  • L'Alcaldessa, Teresa Padrós, va criticar amb contundència el projecte de llei de reforma de l'administració local.

    L'Alcaldessa, Teresa Padrós, va criticar amb contundència el projecte de llei de reforma de l'administració local.

Enllaços relacionats