Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dijous, 15 de novembre

L'Ajuntament se suma a més de 800 consistoris catalans per recórrer la llei de reforma de l'administració local al Tribunal Constitucional

27 de març de 2014L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans és un dels 803 consistoris catalans (el 90,28% dels municipis de Catalunya) que han presentat de forma conjunta la documentació necessària per recórrer la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) al Tribunal Constitucional. El 18 de març el Consell de Governs Locals de Catalunya va lliurar la documentació de tots els consistoris a l'Ajuntament de Barcelona, institució que encapçala el procés per ser la que representa més ciutadans.

 

A banda dels ajuntaments, s'hi han posicionat també en contra un ampli ventall de partits polítics, associacions, entitats i institucions, com la Generalitat de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya o els sindicats CCOO i UGT, entre altres. En el conjunt de l'Estat Espanyol són uns 2.000 ajuntaments, que representen uns 15 milions de ciutadans, els que porten aquesta llei -que promou el ministre Montoro- al Tribunal Constitucional. Aquestes xifres superen de llarg el mínim establert per tirar endavant el recurs i la possible impugnació: 1.160 ajuntaments que representin una sisena part de la població de l'Estat (7,8 milions de persones). Es preveu que el Consell d'Estat emeti un dictamen sobre aquesta llei en els propers dies, després els municipis podran plantejar el conflicte en defensa de l'autonomia local.

 

Afectació local

L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans pot resultar greument afectat per aquesta llei, ja que tal i com denuncien les entitats que s'hi oposen, els municipis de menys de 20.000 habitants –Palau-solità i Plegamans no arriba als 15.000- poden perdre les competències en serveis bàsics,  allunyant-los de la ciutadania. L'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, va llegir una llista dels serveis que aquesta llei podria treure a l'Ajuntament en la concentració de rebuig a la LRSAL que va tenir lloc a la plaça de la Vila el 12 de desembre del 2013: "Escoles bressol, escola de música, recollida selectiva de residus, serveis socials, desenvolupament empresarial i ocupació, Policia Local, Protecció Civil, transport públic urbà i interurbà, joventut, sanitat a nivell local, consum, cultura, festes, comunicació, indústria, comerç, turisme, salut pública...". La campanya 'El món local diu prou!' afegeix a aquesta llista altres serveis: atenció a la dona, medi ambient, abastament d'aigua potable, neteja viària, accés a nuclis de població, pavimentació de vies urbanes, tractament d'aigües residuals i enllumenat públic, entre altres.

 

L'adhesió de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans al recurs es va aprovar al Ple Municipal celebrat el 27 de febrer. Van votar-hi a favor els representants dels grups PSC, CiU, ICV-EUiA, la Veu de Palau-solità i Plegamans i ERC (15 regidors/es). Els 2 representants del PP van votar-hi en contra. Els portaveus dels partits que van aprovar portar la llei al Tribunal Constitucional van fer afirmacions molt contundents contra la LRSAL, entre les quals destaquen les següents frases: "Atemptat contra l'autogestió local"; "Els ciutadans dels municipis petits i mitjans quedaran desvalguts, perdent l'accés a serveis que afecten al seu dia a dia"; "Cop d'Estat al municipalisme"; "Destrucció de milers de llocs de treball"; "Polítiques només possibles en el context d'una dictadura"; "Atac frontal i directe als drets de molts ciutadans". El PP, per contra, va defensar els arguments que esgrimeix el govern de l'Estat en favor d'aquesta llei, negant que es perdin serveis per als ciutadans. Segons el PP, només es traspassen a administracions superiors, garantint "serveis mínims" i reduint costos.

 

En aquest sentit, el manifest unitari que es va fer públic en les concentracions convocades el mes de desembre passat als ajuntaments rebutjava de ple els arguments econòmics que defensa el PP per tirar endavant aquesta llei: "Cal recordar que les administracions locals suposen el 13% de la despesa pública global i representen només el 4% del deute públic". En contraposició, denunciava: "Si la voluntat és reduir costos caldria començar per la pròpia administració de l'Estat, ja que aquesta representa el 53% del conjunt de la despesa pública i el 65% del deute públic". A més, assenyalava que el govern de l'Estat ha ignorat les propostes alternatives traslladades des del municipalisme.

 

En la concentració que va tenir lloc a la plaça de la Vila el 12 de desembre del 2013, Teresa Padrós es va mostrar també molt contundent en la seva crítica a la reforma: "A tots ens afecta i hem d'oposar-nos-hi tots plegats per tirar endavant. Aquí estem tots els partits excepte el PP. Espero i desitjo que perdin la majoria absoluta perquè no treguin res del que hem construït al llarg de 35 anys d'ajuntaments democràtics".Imatges relacionades

  • Concentració a la plaça de la Vila en defensa dels ajuntaments i contra la reforma local celebrada el 12 de desembre del 2013.

    Concentració a la plaça de la Vila en defensa dels ajuntaments i contra la reforma local celebrada el 12 de desembre del 2013.

  • L'Alcaldessa, Teresa Padrós, va criticar amb contundència el projecte de llei de reforma de l'administració local.

    L'Alcaldessa, Teresa Padrós, va criticar amb contundència el projecte de llei de reforma de l'administració local.

Documentació adjunta

Enllaços relacionats