Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimarts, 25 de setembre

Presentació del llibre de Joan Ventura: La Mosmorra, de la plaça del Sol a la via Laietana: viatge a les tenebres del Franquisme

17 de juliol de 2007En el marc de les nits Literàries al Castell, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, presenta el proper dijous 19 de juliol, el llibre “La Masmorra, de la plaça del Sol a la via Laietana: Viatge a les tenebres del Franquisme” de l'autor palauenc Joan Ventura.

El llibre explica com el dia 20 d'agost de 1975, en el marc de la Festa Major de l'exvila de Gràcia, el cantautor valencià Raimon havia de fer un concert a l'envelat de la plaça del Sol, ple de gom a gom, davant de 2.000 persones. Després de cantar les primeres quatre o cinc cançons, l'únic concert que es va sentir a la plaça del Sol van ser els udols de les sirenes dels cotxes dels grisos, les ràfegues de metralleta de la Policia Armada, els renecs dels seus membres i els crits de basarda de les altres gairebé dues mil persones que seguien el recital des de l'exterior de l'envelat. De manera totalment aleatòria, la policia franquista va detenir vint-i-set persones (divuit xicots i nou noies), per encolomar-los el mussol dels aldarulls que ella mateixa havia provocat mitjançat la barroera detenció, per part d'una parella de membres de la tristament cèlebre BRIS (Brigada Regional de Investigación Social), d'un noi que venia bocins de senyera amb una agulla de cap.
El llibre publicat per Cossetània Edicions explica l'empresonament de 27 persones als calabossos de la Jefatura de Policia de la Vila Laietana i posterior trasllat de 12 d'aquestes, després de rebre pallisses, a la presó Model per "una ofensa d'obra a la Policia Armada". Ventura mostra la impunitat policial perquè de forma aleatòria va detenir a 18 nois i nou noies per culpar-los d'un incident que el propi cos policial havia provocat.
Joan Ventura i Ballbé (Palau de Plegamans, 1946), tot i dedicar-se professionalment al camp tècnic, ha publicat alguns reportatges a diaris com el Correo Catalán i La Vanguardia i a les revistes Algo, Sólo Moto, Historia y Vida i Revista de Arqueología.

Durant els darrers deu anys ha publicat tres llibres: Club de Futbol Palau de Plegamans, una entitat amb història; Tot terreny. Imatges per a recordar; i El surco del labrador. La mujer según el texto del Corán.

El cicle de les Nits literaries al Castellar té com a principal objectiu promocionar i donar a conèixer la literatura catalana. L'acte serà el proper dijous 19 de juliol a les 21h al pati del Castell de Plegamans.

Imatge


Imatges relacionades