Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dissabte, 17 de novembre

Joan Ventura presenta el seu llibre a la ciutadania palauenca

20 de juliol de 2007El passat dijous 19 de juliol, dins els cicle de les nits Literàries al Castell, l'escriptor de Palau-solità i Plegamans Joan Ventura va fer la presentació del seu últim llibre “La Masmorra, de la plaça del Sol a la via Laietana: viatge a les tenebres del Franquisme”.

Durant l'acte, l'escriptor va explicar com es van desenvolupar els fets, que el van portar a escriure el llibre. El dia 20 d'agost de 1975, en el marc de la Festa Major de l'exvila de Gràcia, el cantautor valencià Raimon havia de fer un concert a l'envelat de la plaça del Sol, ple de gom a gom, davant de 2.000 persones. Després de cantar les primeres quatre o cinc cançons, l'únic concert que es va sentir a la plaça del Sol van ser els udols de les sirenes dels cotxes dels grisos, les ràfegues de metralleta de la Policia Armada, els renecs dels seus membres i els crits de basarda de les altres gairebé dues mil persones que seguien el recital des de l'exterior de l'envelat. De manera totalment aleatòria, la policia franquista va detenir vint-i-set persones (divuit xicots i nou noies), per encolomar-los el mussol dels aldarulls que ella mateixa havia provocat mitjançat la barroera detenció, per part d'una parella de membres de la tristament cèlebre BRIS (Brigada Regional de Investigación Social), d'un noi que venia bocins de senyera amb una agulla de cap.

Sortosament, Ventura va ser un dels pocs que no va ser apallissat per la policia. Tot i això, a conseqüència de les pallisses que van rebre alguns dels arrestats, hi va haver qui no ho va poder suportar i es va suïcidar. Aquest tràgic succés va ser el que va impulsar a Ventura a escriure La Masmorra.

Joan Ventura i Ballbé (Palau de Plegamans, 1946), tot i dedicar-se professionalment al camp tècnic, ha publicat alguns reportatges a diaris com el Correo Catalán i La Vanguardia i a les revistes Algo, Sólo Moto, Historia y Vida i Revista de Arqueologia.

Durant els darrers deu anys ha publicat tres llibres: Club de Futbol Palau de Plegamans, una entitat amb història; Tot terreny. Imatges per a recordar; i El surco del labrador. La mujer según el texto del Corán.

El cicle de les Nits literàries al Castell, organitzat per la regidoria de cultura, té com a principal objectiu impulsar i donar a conèixer la literatura catalana.


Imatge


Imatges relacionades