Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dilluns, 15 d'octubre

El govern proposa la congelació de taxes i impostos, excepte l'IBI, que es vol modificar

28 d'octubre de 2015Marc Sanabria, regidor d'Economia, ha explicat les claus de les ordenances fiscals 2016 que es volen aprovar al Ple Municipal

 

L'equip de govern de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans proposa congelar les taxes i gairebé tots els impostos municipals de l'any 2016. Ara bé, l'Impost de Béns Immobles (IBI) queda exclòs d'aquesta congelació. Baixarà per a algunes propietats i pujarà per a d'altres. En el cas dels habitatges, això dependrà de si el seu valor cadastral és superior o inferior a la mitjana, que en l'any 2015 està xifrada en 104.954,17€. Una altra novetat vinculada a l'IBI és que el govern proposarà que al 2016 es pugui fraccionar la quota en 4 terminis per facilitar el pagament, que es fixarien al març, juny, setembre i desembre. Fins ara es podia abonar en 3 terminis.

 

"Es congelen la majoria d'impostos i taxes per no incrementar la pressió fiscal a les famílies però alhora es vol mantenir la capacitat econòmica i la liquiditat de l'Ajuntament", va sintetitzar Marc Sanabria, regidor d'Economia del consistori, en la roda de premsa convocada per explicar la proposta que el govern portarà al Ple Municipal de demà, 29 d'octubre. "S'ha tocat l'IBI per mantenir els ingressos i poder tirar endavant projectes i els serveis municipals", va detallar Sanabria per argumentar aquesta excepció. Respecte al valor cadastral, l'Ajuntament ha tornat a demanar al ministeri d'Hisenda que faci la revisió de les propietats del municipi. La darrera es va fer al 2004.

 

Impost de Béns Immobles

L'IBI havia de patir variacions en qualsevol cas, perquè "al 2016 deixa d'estar en vigor l'obligació d'incrementar un 6% el tipus impositiu en les propietats amb un valor cadastral superior a la mitjana del municipi", tal i com va detallar ahir Sanabria. El govern de l'Estat Espanyol va imposar aquest increment temporal al 2012, afectant a tots els exercicis fins al 2015. La fi de la vigència d'aquesta mesura obliga a l'Ajuntament a igualar tots els tipus impositius. "Deixar el tipus impositiu únic al 0,500% del valor cadastral (mínim legal fins ara) implicaria que l'Ajuntament ingressaria 300.000€ menys al 2016, però hem de mantenir el mateix nivell d'ingressos", va argumentar Sanabria. I és que l'IBI suposa aproximadament el 35% dels ingressos anuals de l'Ajuntament.

 

Per tant, l'equip de govern proposa igualar el tipus impositiu al 0,529% en totes les propietats. Això provoca que el rebut s'incrementi per als habitatges que tenen un valor cadastral inferior a la mitjana perquè al 2015 el tipus impositiu és el 0,500%. En canvi, baixarà per a les propietats que estan per sobre, perquè al 2015 tenen un tipus situat en el 0,536%, en aplicació de l'increment del 6% decretat pel govern de l'Estat. "Uns 5.000 rebuts tindran un lleuger descens en l'import, mentre que uns 2.700 tindran un increment", va resumir el regidor. D'altra banda, el tipus de l'IBI de propietats amb característiques especials quedarà a l'1,300% i el de rústics al 0,350%, sempre segons la proposta del govern.

 

També en relació a l'IBI, es porta al Ple la creació d'una nova bonificació. Es tracta d'un descompte del 50% de la quota durant 3 exercicis en els immobles que instal·lin sistemes d'aprofitament d'energies renovables. "Fem un prec al govern de l'Estat perquè retiri la nova normativa que penalitza en lloc de bonificar a qui té aquestes instal·lacions", va reclamar Sanabria en anunciar aquesta nova mesura.

 

Altres novetats

La proposta preveu la creació d'una nova bonificació sobre l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) per a les empreses "que incrementin de forma destacada la plantilla de treballadors respecte a l'any anterior, sempre que sigui amb contractes indefinits i fixes", va destacar el titular d'Economia, qui va afegir que hi haurà un barem amb diferents graus de bonificació en funció del nombre de contractes nous que es facin.

 

La darrera novetat és la creació d'una nova taxa sobre els caixers automàtics d'entitats financeres situats a la via pública. Hauran d'abonar 196,89€ per caixer i any. "El sentit d'aquesta taxa no és tant la quantitat de diner que es recaptarà sinó el valor de la seva existència", va raonar Sanabria, afegint: "Si es cobra als bars per l'ocupació de la via pública amb taules i cadires, per què no a les entitats bancàries?".

 

Pel que fa a la resta de taxes i impostos, queden totes iguals respecte a l'exercici 2015, també les bonificacions que donen dret a descomptes per diferents conceptes. "L'Ajuntament comunicarà properament totes les bonificacions existents perquè la ciutadania pugui consultar-les fàcilment i saber si té dret a acollir-s'hi", va avançar el regidor. Va fer també un esment especial al fet de "no tocar la taxa d'escombraries per no augmentar la pressió fiscal malgrat que és un servei deficitari".Imatges relacionades

  • Marc Sanabria, regidor d'Economia, presenta en roda de premsa la proposta d'ordenances fiscals que el govern vol aprovar per al 2016.

    Marc Sanabria, regidor d'Economia, presenta en roda de premsa la proposta d'ordenances fiscals que el govern vol aprovar per al 2016.