Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimarts, 20 de novembre

L’Ajuntament fa una donació a Haribala per dotar d’aigua potable un centre d’acollida d’infants

22 de març de 2016El projecte es basa en la construcció d’una canonada amb potabilitzadora al municipi de Koilkuntla, Índia

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i l’ONG Haribala han signat aquest matí un conveni de col·laboració que regula la donació de 16.000€ que fa el consistori per finançar els treballs i la maquinària necessària per dotar d’aigua potable el centre d’acollida d’infants que l’entitat té a Koilkuntla, població de l’Estat d’Andra Pradesh, a l’Índia.

 

Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, i Prakkash-Rao Chukka Meriga, president d’Haribala, han signat el conveni aquest matí a la Sala de Plens, en representació d’ambdues parts. Estaven acompanyats per Jaume Oliveras, Tinent d’Alcaldia i regidor de Cooperació i Solidaritat, personal tècnic de l’Ajuntament i tres membres de la junta d’Haribala: Núria Fagertag, Montserrat Cañadó i Roque Lucas.

 

“A Palau-solità i Plegamans podem estar satisfets perquè dediquem des de l’any 96 el 0,7% del pressupost a projectes de cooperació”, ha manifestat l’Alcaldessa en l’acte de signatura, referint-se a actuacions fetes a països com Nicaragua, Mali o Perú, entre altres. Bona part d’aquest projectes s’han dut a terme amb Palau Solidari, una altra entitat de la vila, o bé a través del Fons Català de Cooperació i de la Diputació de Barcelona. Padrós ha aprofitat per animar la ciutadania a apadrinar un infant a través d’Haribala: “Jo ho faig, amb una nena, i em dóna molta satisfacció saber que tindrà recursos suficients per estudiar”. L’Alcaldessa s’ha mostrat orgullosa pel fet que “la gent d’aquest poble demostra molta solidaritat sempre que és necessari”.

 

“Projectes com aquest donen tot el sentit a dates com la d’avui, que és el Dia Mundial de l’Aigua”, recorda el regidor Jaume Oliveras, si bé matisa que el fet de signar avui el conveni “ha estat una casualitat, ja que fa temps que l’entitat treballa en el projecte”. Oliveras ha detallat que “els 16.000€ que es lliuren per fer aquest projecte provenen del pressupost del 2015”. Per aquest motiu, “durant el 2016 tindrem la possibilitat de finançar altres projectes de cooperació”. El regidor ha volgut “combatre el discurs de qui critica que s’ajudi a gent de fora quan aquí patim problemes”. “En aquest poble no hi ha ningú desatès –continua Oliveras-. Tothom qui s’adreça als Serveis Socials rep ajuda per cobrir les seves necessitats, en múltiples aspectes”. “Combatem els problemes d’aquí i també ajudem a les persones que ho passen malament en altres indrets”, ha reblat el regidor.

 

Prakkash-Rao Chukka Meriga, president d’Haribala, ha agraït l’ajuda del municipi abans de detallar que l’entitat es dedica especialment “a proporcionar una vida digna, amb atenció mèdica, estudis i una llar, als nens i nenes orfes i pobres de Koilkuntla”. Aquesta tasca és necessària especialment amb els infants de la casta dels intocables, el grup social més marginat a l’Índia. Amb aquest projecte, Chukka Meriga subratlla que els infants i joves del centre d’acollida “s’estalviaran el fet d’haver de recórrer 5 km per aconseguir aigua”. A més, tal i com s’especifica a la documentació del projecte, no sempre tenen la garantia que aquesta aigua sigui potable.

 

“Des d’aquí podem pensar que és només aigua, però és un avenç importantíssim per als infants i joves del centre, també per tenir més temps per a estudiar”, ha afegit Montserrat Cañadó. Al seu torn, Roque Lucas, doctor del CAP Palau, ha assenyalat que “proporcionar-los aigua potable farà més per la salut dels nens i nenes que enviar-hi vuit metges”. “És un pas més, anem ampliant la tasca d’Haribala fent petits projectes, que són, però, molt importants”, ha detallat Núria Fagertag, qui ha avançat que l’entitat serà present a la propera fira de Sant Jordi per donar a conèixer els seus projectes a la ciutadania.

 

El projecte, que serà finançat gairebé totalment amb aquesta aportació, inclou la captació i canalització d’aigua des del riu Kundu i fins al centre d’acollida d’Haribala KMCC, salvant una distància d’uns 5,5km. Es cavarà una rasa per la qual es farà passar una canonada. S’hi instal·larà una bomba potabilitzadora. També es farà una segona canonada dins el recinte de KMCC per conduir aigua fins a la granja i els cultius del centre. I és que, tal i com explica el president d’Haribala, l’entitat hi duu a terme projectes per donar feina a la població de Koilkuntla, especialment a les dones intocables, i ara també podrà subministrar aigua potable als seus veïns i veïnes.

 

Actualment Haribala gestiona l’apadrinament de 270 nens i nenes i proporciona una llar a 30 infants i joves que resideixen al centre d’acollida. A tots ells i elles, víctimes de l’exclusió social i la pobresa, els subministra elements de primera necessitat –aliments, roba, atenció mèdica, medicines, llar...- i els assegura el dret a l’educació. La llista d’accions, però, s’allarga en accions beneficioses per a aquests infants i joves i tota la comunitat: construcció d’infraetructures, creació de llocs de treball, projectes culturals i solidaris, assistència mèdica, combatre la marginació i el sistema de castes, empoderament de la població rural femenina, adquisició de búfals i ovelles...Imatges relacionades

  • Signatura del conveni per dotar d'aigua potable el centre d'acollida d'Haribala.

    Signatura del conveni per dotar d'aigua potable el centre d'acollida d'Haribala.

  • Signatura del conveni per dotar d'aigua potable el centre d'acollida d'Haribala.

    Signatura del conveni per dotar d'aigua potable el centre d'acollida d'Haribala.

Enllaços relacionats