Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
divendres, 16 de novembre

Palau-solità i Plegamans redueix un 70% l'ús d'herbicides

10 d'abril de 2008La regidoria de medi Natural i sostenibilitat ha iniciat un procés de millora dels espais urbans i periurbans basat en el respecte al medi ambient i la salut pública.

Fins ara, els herbicides s'utilitzaven com a mitjà pel manteniment de marges, vorades de zones verdes i sector ruderals del municipi, eliminant les espècies vegetals d'aquests entorns. Malgrat que el control de la vegetació prop de zones urbanes és necessari, no hem d'oblidar que són espècies vegetals autòctones que formen part de l'ecosistema. A més, encara que alguns herbicides no siguin letals per la fauna, tenen un efecte important sobre la seva biologia, especialment sobre la fertilitat de moltes espècies de petits animals.

La fórmula que substituirà aquesta pràctica seran les desbrossades mecàniques i sobretot una concepció del medi rural com a generador de riquesa natural i no com un espai degradat que cal colonitzar.

Per Abel Julien, Tinent d'Alcalde de Medi Ambient, “la utilització abusiva de herbicides sense uns criteris de respecte a l'entorn és una practica contraproduent que afecta la vida animal i vegetal, i podria afectar a la salut de les persones”.

A més, les desbrossades mecàniques es faran seguint criteris de menor impacte sobre la fauna vertebrada i invertebrada. En lloc de desbrossar les zones en una data concreta (“quan toqui”), es respectaran en la mesura del possible els cicles biològics dels invertebrats que hi viuen, així, un marge ple de flors i roselles (font d'aliment per invertebrats, com les papallones) no es desbrossarà fins que aquestes plantes hagin perdut les flors o només es desbrossarà la part que molesti al trànsit o als vianants. En vies properes a les zones rurals es desbrossarà primer un marge i es farà el següent al cap de 40-50 dies, quan la vegetació escapçada s'hagi regenerat per proporcionar refugi a la fauna.

Els criteris definitius encara s'han de treballar per part dels tècnics de la regidoria però segons afirma Julien “fer les coses amb coneixement de causa permet aconseguir els mateixos resultats però amb un impacte humà sobre el medi molt inferior; si el cost i esforç són els mateixos, no veig cap motiu per no actuar intel•ligentment”.

Per la regidoria, la valoració d'aquests paisatges periurbans és també important i cal començar a veure'ls com reservoris de biodiversitat en lloc d'espais que cal eliminar o controlar.

Imatge


Imatges relacionades